Råden om stängda bibliotek har tagits bort
23 dec 2020 • 2 min
Under början av veckan har så gott som alla bibliotek stängt sina fysiska lokaler efter nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Nu har bibliotek lyfts bort ur myndighetens råd. Betyder det att det går att öppna igen?
Sent i fredags eftermiddag kom beskedet att kommuner, regioner och statligt drivna institutioner rekommenderas att stänga all “inte helt nödvändig” verksamhet. Vid pressträffen nämndes bibliotek uttryckligen av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och i de skriftliga råd som senare publicerades på myndighetens och regeringens webbsidor angavs också bibliotek som exempel på inte helt nödvändig verksamhet.
Följden blev en aldrig tidigare skådad stängningsvåg under helgen och början av veckan.
På tisdagen ändrade Folkhälsomyndigheten och regeringen i det tysta sina formuleringar från i fredags. Nu nämns inte längre bibliotek som exempel på verksamheter som behöver stänga och även icke helt nödvändig statlig verksamhet är bortplockad.
“Hade den skrivningen gällt i helgen så hade vi (och sannolikt andra UoH-bibliotek) fattat andra beslut”, skriver Jakob Harnesk, biblioteksdirektör vid Karlstads universitet där biblioteket är stängt sedan i måndags morse, i ett mejl till Biblioteksbladet.
Biblioteksbladet söker en förklaring till den bortplockade rekommendationen hos Folkhälsomyndigheten – men hänvisas till socialdepartementet. Men innan socialdepartementet ger något svar kommer på onsdagsmorgonen ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten, med en ursäkt och besked om att det faktiskt är myndigheten som ska bringa klarhet i saken.
“Du får svar på dina frågor så fort vi hinner!”
Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder frågar sig om Folkhälsomyndigheten och regeringen har förstått omfattningen av den rekommendation som gavs i fredags – och som nu av allt att döma ha dragits tillbaka.
– Det är väldigt viktigt att få reda på hur det kunde bli så här, hur det kunde komma en rekommendation den 18 december när man vet att väldigt många har gått på julledigt och det redan är ett trängt läge, säger hon.
Stängde Sveriges alla #bibliotek just ner helt i onödan? Folkhälsomyndighetens restriktioner från i fredags nämner inte längre ordet bibliotek. https://t.co/LbKnf3hgnD
— Jakob_Harnesk (@Jakob_Harnesk) December 22, 2020
Om de utlovade svaren från Folkhälsomyndigheten innebär att det slutligen står klart att rekommendationen att stänga bibliotek har dragits tillbaka, kommer samma situation som i fredags att uppstå – men åt andra hållet, tror Karin Linder.
– Med väldigt kort varsel kommer alla att få hantera förväntningarna att öppna igen. De förväntningarna kommer att slå in efter helgerna, jag tror att det kommer att vara två veckor av ökad otydlighet, säger hon.
Hur kommer Svensk biblioteksförenings fortsatta kontakt med regeringen att se ut i fråga om pandemin?
– Vi kommer att ha fortsatt dialog, men de delar av regeringens som vi pratar med (i huvudsak utbildnings- respektive kulturdepartementet, reds anm) är lika oinformerade om det här som vi. Men det är klart att vi måste lyfta frågan hur det här kunde kommuniceras ut om det inte fanns ett bakomliggande beslut.
Biblioteksbladet fortsätter söka Folkhälsomyndigheten för klargöranden.
3 kommentarer
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
Kan förstå att man stänger ner bibliotek som Kungliga i Stockholm. Men i lilla Gamleby?! Jag var där flera gånger i veckan förut. Oftast som enda besökare dessutom. På matvaruaffären i Gamleby,får 110 kunder vistas samtidigt. Vi behöver låna böcker i denna mörka sablans tid
Jag hoppas verkligen biblioteken öppnar snart eller att man på något sätt kan få låna fysiska böcker igen! Saknar det mycket. Att gå på secondhand för att hitta en bok att läsa är betydligt mer riskfyllt än att gå till biblioteket.
Mvh
Maria
Ps. Den här kommentaren kanske skulle ha varit till de som beslutat om biblioteksstängningen? Ds
Det är enormt inskränkt och insiktslöst att tala om bibliotek som icke helt nödvändig statlig verksamhet och utan samhällsnytta. Det fungerar inte att uttrycka sig så när man sitter på viktiga positioner i vårt samhälle. Speciellt inte nu under pandemin. Biblioteken tillgodoser enormt viktiga behov och är dessutom platser där det är möjligt att få besökare att hålla avstånd och överhuvudtaget bete sig Corona-safe.