Råden om stängda bibliotek har tagits bort

23 dec 2020 • 2 min

Under början av veckan har så gott som alla bibliotek stängt sina fysiska lokaler efter nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Nu har bibliotek lyfts bort ur myndighetens råd. Betyder det att det går att öppna igen?  

Sent i fredags eftermiddag kom beskedet att kommuner, regioner och statligt drivna institutioner rekommenderas att stänga all “inte helt nödvändig” verksamhet. Vid pressträffen nämndes bibliotek uttryckligen av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och i de skriftliga råd som senare publicerades på myndighetens och regeringens webbsidor angavs också bibliotek som exempel på inte helt nödvändig verksamhet. 

Följden blev en aldrig tidigare skådad stängningsvåg under helgen och början av veckan. 

På tisdagen ändrade Folkhälsomyndigheten och regeringen i det tysta sina formuleringar från i fredags. Nu nämns inte längre bibliotek som exempel på verksamheter som behöver stänga och även icke helt nödvändig statlig verksamhet är bortplockad. 

“Hade den skrivningen gällt i helgen så hade vi (och sannolikt andra UoH-bibliotek) fattat andra beslut”, skriver Jakob Harnesk, biblioteksdirektör vid Karlstads universitet där biblioteket är stängt sedan i måndags morse, i ett mejl till Biblioteksbladet. 

Biblioteksbladet söker en förklaring till den bortplockade  rekommendationen hos Folkhälsomyndigheten – men hänvisas till socialdepartementet. Men innan socialdepartementet ger något svar kommer på onsdagsmorgonen ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten, med en ursäkt och besked om att det faktiskt är myndigheten som ska bringa klarhet i saken.

“Du får svar på dina frågor så fort vi hinner!” 

Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening. Foto: Elisabeth Ohlson

Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder frågar sig om Folkhälsomyndigheten och regeringen har förstått omfattningen av den rekommendation som gavs i fredags – och som nu av allt att döma ha dragits tillbaka. 

– Det är väldigt viktigt att få reda på hur det kunde bli så här, hur det kunde komma en rekommendation den 18 december när man vet att väldigt många har gått på julledigt och det redan är ett trängt läge, säger hon. 

 Om de utlovade svaren från Folkhälsomyndigheten innebär att det slutligen står klart att rekommendationen att stänga bibliotek har dragits tillbaka, kommer samma situation som i fredags att uppstå – men åt andra hållet, tror Karin Linder. 

 Med väldigt kort varsel kommer alla att få hantera förväntningarna att öppna igen. De förväntningarna kommer att slå in efter helgerna, jag tror att det kommer att vara två veckor av ökad otydlighet, säger hon. 

Hur kommer Svensk biblioteksförenings fortsatta kontakt med regeringen att se ut i fråga om pandemin? 

– Vi kommer att ha fortsatt dialog, men de delar av regeringens som vi pratar med (i huvudsak utbildnings- respektive kulturdepartementet, reds anm) är lika oinformerade om det här som vi. Men det är klart att vi måste lyfta frågan hur det här kunde kommuniceras ut om det inte fanns ett bakomliggande beslut. 

Biblioteksbladet fortsätter söka Folkhälsomyndigheten för klargöranden.

3 kommentarer

  1. Det är enormt inskränkt och insiktslöst att tala om bibliotek som icke helt nödvändig statlig verksamhet och utan samhällsnytta. Det fungerar inte att uttrycka sig så när man sitter på viktiga positioner i vårt samhälle. Speciellt inte nu under pandemin. Biblioteken tillgodoser enormt viktiga behov och är dessutom platser där det är möjligt att få besökare att hålla avstånd och överhuvudtaget bete sig Corona-safe.

  2. Jag hoppas verkligen biblioteken öppnar snart eller att man på något sätt kan få låna fysiska böcker igen! Saknar det mycket. Att gå på secondhand för att hitta en bok att läsa är betydligt mer riskfyllt än att gå till biblioteket.
    Mvh
    Maria
    Ps. Den här kommentaren kanske skulle ha varit till de som beslutat om biblioteksstängningen? Ds

  3. Kan förstå att man stänger ner bibliotek som Kungliga i Stockholm. Men i lilla Gamleby?! Jag var där flera gånger i veckan förut. Oftast som enda besökare dessutom. På matvaruaffären i Gamleby,får 110 kunder vistas samtidigt. Vi behöver låna böcker i denna mörka sablans tid

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min