Råden om stängda bibliotek har tagits bort
23 dec 2020 • 2 min
Under början av veckan har så gott som alla bibliotek stängt sina fysiska lokaler efter nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Nu har bibliotek lyfts bort ur myndighetens råd. Betyder det att det går att öppna igen?
Sent i fredags eftermiddag kom beskedet att kommuner, regioner och statligt drivna institutioner rekommenderas att stänga all “inte helt nödvändig” verksamhet. Vid pressträffen nämndes bibliotek uttryckligen av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och i de skriftliga råd som senare publicerades på myndighetens och regeringens webbsidor angavs också bibliotek som exempel på inte helt nödvändig verksamhet.
Följden blev en aldrig tidigare skådad stängningsvåg under helgen och början av veckan.
På tisdagen ändrade Folkhälsomyndigheten och regeringen i det tysta sina formuleringar från i fredags. Nu nämns inte längre bibliotek som exempel på verksamheter som behöver stänga och även icke helt nödvändig statlig verksamhet är bortplockad.
“Hade den skrivningen gällt i helgen så hade vi (och sannolikt andra UoH-bibliotek) fattat andra beslut”, skriver Jakob Harnesk, biblioteksdirektör vid Karlstads universitet där biblioteket är stängt sedan i måndags morse, i ett mejl till Biblioteksbladet.
Biblioteksbladet söker en förklaring till den bortplockade rekommendationen hos Folkhälsomyndigheten – men hänvisas till socialdepartementet. Men innan socialdepartementet ger något svar kommer på onsdagsmorgonen ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten, med en ursäkt och besked om att det faktiskt är myndigheten som ska bringa klarhet i saken.
“Du får svar på dina frågor så fort vi hinner!”

Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder frågar sig om Folkhälsomyndigheten och regeringen har förstått omfattningen av den rekommendation som gavs i fredags – och som nu av allt att döma ha dragits tillbaka.
– Det är väldigt viktigt att få reda på hur det kunde bli så här, hur det kunde komma en rekommendation den 18 december när man vet att väldigt många har gått på julledigt och det redan är ett trängt läge, säger hon.
Stängde Sveriges alla #bibliotek just ner helt i onödan? Folkhälsomyndighetens restriktioner från i fredags nämner inte längre ordet bibliotek. https://t.co/LbKnf3hgnD
— Jakob_Harnesk (@Jakob_Harnesk) December 22, 2020
Om de utlovade svaren från Folkhälsomyndigheten innebär att det slutligen står klart att rekommendationen att stänga bibliotek har dragits tillbaka, kommer samma situation som i fredags att uppstå – men åt andra hållet, tror Karin Linder.
– Med väldigt kort varsel kommer alla att få hantera förväntningarna att öppna igen. De förväntningarna kommer att slå in efter helgerna, jag tror att det kommer att vara två veckor av ökad otydlighet, säger hon.
Hur kommer Svensk biblioteksförenings fortsatta kontakt med regeringen att se ut i fråga om pandemin?
– Vi kommer att ha fortsatt dialog, men de delar av regeringens som vi pratar med (i huvudsak utbildnings- respektive kulturdepartementet, reds anm) är lika oinformerade om det här som vi. Men det är klart att vi måste lyfta frågan hur det här kunde kommuniceras ut om det inte fanns ett bakomliggande beslut.
Biblioteksbladet fortsätter söka Folkhälsomyndigheten för klargöranden.
3 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Kan förstå att man stänger ner bibliotek som Kungliga i Stockholm. Men i lilla Gamleby?! Jag var där flera gånger i veckan förut. Oftast som enda besökare dessutom. På matvaruaffären i Gamleby,får 110 kunder vistas samtidigt. Vi behöver låna böcker i denna mörka sablans tid
Jag hoppas verkligen biblioteken öppnar snart eller att man på något sätt kan få låna fysiska böcker igen! Saknar det mycket. Att gå på secondhand för att hitta en bok att läsa är betydligt mer riskfyllt än att gå till biblioteket.
Mvh
Maria
Ps. Den här kommentaren kanske skulle ha varit till de som beslutat om biblioteksstängningen? Ds
Det är enormt inskränkt och insiktslöst att tala om bibliotek som icke helt nödvändig statlig verksamhet och utan samhällsnytta. Det fungerar inte att uttrycka sig så när man sitter på viktiga positioner i vårt samhälle. Speciellt inte nu under pandemin. Biblioteken tillgodoser enormt viktiga behov och är dessutom platser där det är möjligt att få besökare att hålla avstånd och överhuvudtaget bete sig Corona-safe.