Nya trender i bokutgivningen

25 apr 2023 • < 1 min

Det trycktes färre böcker under 2022 än tidigare år. Det konstateras i en ny rapport från KB som också avslöjar hur det oroliga världsläget sätter prägel på bokutgivningen.

Antalet tryckta böcker minskade under 2022. Något som var väntat, enligt Kungliga biblioteket, som samlar in alla böcker som trycks och sprids i Sverige. Förra året gavs det ut 17 192 böcker i Sverige, varav 6 228 var skönlitteratur. Att utgivningen av tryckta böcker minskar beror inte minst på att många myndigheter har gått över till digital utgivning. Antalet nytryckta skönlitterära böcker har dock ökat med 22 procent de senaste tio åren.

Det är tydligt att klimatkrisen, pandemin, krig och den ekonomiska krisen har präglat de senaste årens utgivning av böcker, konstaterar KB i rapporten Utgivningspuls 2023. Vanliga ämnen är människans relation till naturen med titlar som exempelvis Låt djuren tala!, Vad säger din hund? Och Att prata val.

Utöver den andlighet vi kan finna i naturen märks en mer handgriplig trend till följd av den oroliga omvärlden, nämligen den om självhushållning. Många böcker om matlagning i naturen och om vegansk kost har getts ut under senaste året, visar KB:s sammanställning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min