Nya trender i bokutgivningen

25 apr 2023 • < 1 min

Det trycktes färre böcker under 2022 än tidigare år. Det konstateras i en ny rapport från KB som också avslöjar hur det oroliga världsläget sätter prägel på bokutgivningen.

Antalet tryckta böcker minskade under 2022. Något som var väntat, enligt Kungliga biblioteket, som samlar in alla böcker som trycks och sprids i Sverige. Förra året gavs det ut 17 192 böcker i Sverige, varav 6 228 var skönlitteratur. Att utgivningen av tryckta böcker minskar beror inte minst på att många myndigheter har gått över till digital utgivning. Antalet nytryckta skönlitterära böcker har dock ökat med 22 procent de senaste tio åren.

Det är tydligt att klimatkrisen, pandemin, krig och den ekonomiska krisen har präglat de senaste årens utgivning av böcker, konstaterar KB i rapporten Utgivningspuls 2023. Vanliga ämnen är människans relation till naturen med titlar som exempelvis Låt djuren tala!, Vad säger din hund? Och Att prata val.

Utöver den andlighet vi kan finna i naturen märks en mer handgriplig trend till följd av den oroliga omvärlden, nämligen den om självhushållning. Många böcker om matlagning i naturen och om vegansk kost har getts ut under senaste året, visar KB:s sammanställning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min