Nya trender i bokutgivningen

25 apr 2023 • < 1 min

Det trycktes färre böcker under 2022 än tidigare år. Det konstateras i en ny rapport från KB som också avslöjar hur det oroliga världsläget sätter prägel på bokutgivningen.

Antalet tryckta böcker minskade under 2022. Något som var väntat, enligt Kungliga biblioteket, som samlar in alla böcker som trycks och sprids i Sverige. Förra året gavs det ut 17 192 böcker i Sverige, varav 6 228 var skönlitteratur. Att utgivningen av tryckta böcker minskar beror inte minst på att många myndigheter har gått över till digital utgivning. Antalet nytryckta skönlitterära böcker har dock ökat med 22 procent de senaste tio åren.

Det är tydligt att klimatkrisen, pandemin, krig och den ekonomiska krisen har präglat de senaste årens utgivning av böcker, konstaterar KB i rapporten Utgivningspuls 2023. Vanliga ämnen är människans relation till naturen med titlar som exempelvis Låt djuren tala!, Vad säger din hund? Och Att prata val.

Utöver den andlighet vi kan finna i naturen märks en mer handgriplig trend till följd av den oroliga omvärlden, nämligen den om självhushållning. Många böcker om matlagning i naturen och om vegansk kost har getts ut under senaste året, visar KB:s sammanställning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min