Nytt bidrag ska gå till satsningar på läsfrämjande

31 okt 2022 • < 1 min

Från och med tisdag kan de som arbetar på folkbibliotek söka nytt stöd för kompetensutveckling inom läsfrämjande.

Med start tisdagen 1 november kan kommuner och regioner söka ett nytt bidrag från Kulturrådet, för kompetenshöjande insatser inom läsfrämjande. Bidraget går att söka fram till den 15 november och vänder sig till medarbetare på folkbiblioteken.

Satsningen som fått namnet Läsfrämjandelyft för folkbibliotek består av flera olika delar och huvudfokus är på barns och ungas läsning. Med start tisdagen 1 november kan kommuner och regioner söka ett nytt bidrag från Kulturrådet, för kompetenshöjande insatser inom läsfrämjande. Bidraget går att söka fram till den 15 november och vänder sig till medarbetare på folkbiblioteken.Med tanke på att behoven ser så olika ut ges de sökande stora möjligheter att själva avgöra vad pengarna ska gå till.
I pressmeddelandet säger projektledaren Annika Hermele: ”Vilken typ av insats man ska använda bidraget till behöver inte vara formulerat vid ansökningstillfället. Men medlen kan exempelvis användas för att arrangera kurser, workshops eller studieresor.”

Material kring läsfrämjande kommer att läggas in på lärplattformen Digiteket under 2023 och medel kan bland annat användas för att frigöra tid till att berätta om eget läsfrämjande arbete som kan inspirera andra, genom att ta fram material till Digiteket. Bidraget kan användas under hela 2023.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min