Nytt bidrag ska gå till satsningar på läsfrämjande

31 okt 2022 • < 1 min

Från och med tisdag kan de som arbetar på folkbibliotek söka nytt stöd för kompetensutveckling inom läsfrämjande.

Med start tisdagen 1 november kan kommuner och regioner söka ett nytt bidrag från Kulturrådet, för kompetenshöjande insatser inom läsfrämjande. Bidraget går att söka fram till den 15 november och vänder sig till medarbetare på folkbiblioteken.

Satsningen som fått namnet Läsfrämjandelyft för folkbibliotek består av flera olika delar och huvudfokus är på barns och ungas läsning. Med start tisdagen 1 november kan kommuner och regioner söka ett nytt bidrag från Kulturrådet, för kompetenshöjande insatser inom läsfrämjande. Bidraget går att söka fram till den 15 november och vänder sig till medarbetare på folkbiblioteken.Med tanke på att behoven ser så olika ut ges de sökande stora möjligheter att själva avgöra vad pengarna ska gå till.
I pressmeddelandet säger projektledaren Annika Hermele: ”Vilken typ av insats man ska använda bidraget till behöver inte vara formulerat vid ansökningstillfället. Men medlen kan exempelvis användas för att arrangera kurser, workshops eller studieresor.”

Material kring läsfrämjande kommer att läggas in på lärplattformen Digiteket under 2023 och medel kan bland annat användas för att frigöra tid till att berätta om eget läsfrämjande arbete som kan inspirera andra, genom att ta fram material till Digiteket. Bidraget kan användas under hela 2023.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min