Ökad tillgång till KB:s rörliga medier under pandemin

21 apr 2020 • < 1 min

Kungliga bibliotekets tjänst Svensk mediedatabas görs tillgänglig på distans. Åtgärden är en tillfällig krisanpassning.

Svensk mediedatabas innehåller över tio miljoner timmar radio, tv, film och musik som normalt bara går att nå på plats på Kungliga bibliotek i Stockholm.

Tack vare ett avtal med upphovsrättsorganisationen Copyswede görs nu databasen tillgänglig utifrån.

Det tillfälliga greppet är dock inte lika frikostigt som när tillgången till KB:s tidningsarkiv släpptes helt fri häromveckan – en välkommen present i isolerade coronatider. Svensk mediedatabas är endast möjlig att nå via högskolor, universitet och forskningsinstitut för forskare på lägst forskarstudentnivå.

Avtalet mellan KB och Copyswede gäller fram till den sista augusti.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min