Ökad tillgång till KB:s rörliga medier under pandemin

21 apr 2020 • < 1 min

Kungliga bibliotekets tjänst Svensk mediedatabas görs tillgänglig på distans. Åtgärden är en tillfällig krisanpassning.

Svensk mediedatabas innehåller över tio miljoner timmar radio, tv, film och musik som normalt bara går att nå på plats på Kungliga bibliotek i Stockholm.

Tack vare ett avtal med upphovsrättsorganisationen Copyswede görs nu databasen tillgänglig utifrån.

Det tillfälliga greppet är dock inte lika frikostigt som när tillgången till KB:s tidningsarkiv släpptes helt fri häromveckan – en välkommen present i isolerade coronatider. Svensk mediedatabas är endast möjlig att nå via högskolor, universitet och forskningsinstitut för forskare på lägst forskarstudentnivå.

Avtalet mellan KB och Copyswede gäller fram till den sista augusti.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min