Ökad tillgång till KB:s rörliga medier under pandemin

21 apr 2020 • < 1 min

Kungliga bibliotekets tjänst Svensk mediedatabas görs tillgänglig på distans. Åtgärden är en tillfällig krisanpassning.

Svensk mediedatabas innehåller över tio miljoner timmar radio, tv, film och musik som normalt bara går att nå på plats på Kungliga bibliotek i Stockholm.

Tack vare ett avtal med upphovsrättsorganisationen Copyswede görs nu databasen tillgänglig utifrån.

Det tillfälliga greppet är dock inte lika frikostigt som när tillgången till KB:s tidningsarkiv släpptes helt fri häromveckan – en välkommen present i isolerade coronatider. Svensk mediedatabas är endast möjlig att nå via högskolor, universitet och forskningsinstitut för forskare på lägst forskarstudentnivå.

Avtalet mellan KB och Copyswede gäller fram till den sista augusti.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min