Ny rekommendation: Stäng biblioteken omgående

18 dec 2020 • 2 min

Besked från statsminister Stefan Löfven: All statlig, regional och kommunal verksamhet som inte bedöms nödvändig, ska stänga omedelbart. ”Olyckligt att man nämner bibliotek, som är en så oerhört samhällsviktig verksamhet”, säger Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo.

Statsminister Stefan Löfven meddelade att all verksamhet som bedrivs av stat, regioner och kommuner som inte är nödvändig ska stängas omedelbart för att minska smittspridningen.

Vid regeringens pressträff på torsdagseftermiddagen presenterades en rad skärpta åtgärder för att hejda smittspridningen i samhället. En av dessa åtgärder är att omedelbart stänga statliga, regionala och kommunala verksamheter till den 24 januari, sa statsminister Stefan Löfven och nämnde badhus, idrottshallar och museer – men däremot inte bibliotek.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som också deltog vid pressträffen, framhöll däremot bibliotek som exempel på verksamheter som bör stänga.

– Det är olyckligt att man nämner bibliotek, som är en så oerhört samhällsviktig verksamhet, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholms stad där biblioteken under pandemin har framhållits som samhällsviktig verksamhet.

Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad. Foto: Henrik Juhlin

Det är dock inte klart hur Stockholm kommer att agera, om biblioteken stängs ner.

– Vi försöker få klarhet i vad regeringen menar, vi eftersöker skriftlig information – man borde vara mer tydlig när det gäller bibliotekens verksamhet. Vi analyserar detta, jag har varit i kontakt med förvaltningen och den centrala krisledningen ska också titta på frågan, säger Jonas Naddebo.

Socialminister Lena Hallengrens pressekreterare Sofia Brändström klargör den nya rekommendationens omfattning för Biblioteksbladet.

– Där ingår absolut bibliotek, säger hon.

Senare på kvällen kom ytterligare besked från Folkhälsomyndigheten där biblioteken ingår i den verksamhet som bör stänga omedelbart.

”Kommuner och regioner rekommenderas att stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig att bedriva, till exempel badhus, bibliotek, länsmuseer och öppna förskolor, till och med den 24 januari”, skriver myndigheten på sin hemsida.

6 kommentarer

 1. Jag tycker att det är väldigt respektlös att vi försöker att undvika restriktioner. Sveriges vårdpersonal går på knäna, människor dör, men biblioteket ”försöker få klarhet i vad regeringen menar”. Med andra ord, ”restriktioner passar inte med det vi vill så vi låtsas att vi inte förstår”. Fast det kan inte vara mer tydligt. STÄNGT, från 24/12 fram till 24/1.

  Jag älskar mitt jobb som bibliotekarie. Jag förstår exakt vad det betyder för våra användare att vi stänger, fast ingen kommer att dö pga detta. Däremot när vi erbjuder en inomhusmiljö med olika generationer så bidrar vi till smittspridning och därmed är en del av problemet, inte lösningen.

  1. Bra och modigt skrivet Rebecca. Jag håller med dig helt och hållet. Det står klart och tydligt på regeringens webbsida att bibliotek i statlig, regional och kommunal regi ska vara stängda fram till 24/1.

  1. Stäng samtliga bibliotek en självklarhet när statsminister regeringen tagit det beslutet hoppas på det lngen komunpolitiker står över regeringens beslut. Vad jag vet
   Troligtvis straffbart
   God jul ❄️

 2. det är helt fel att stänga ner bibliotek. Många lånar böcker för att inte få psykisk ohälsa.
  Bara sitta vid en dator är inte bra, eller att sitta framför en tv. Man aktiverar hjärnan
  bättre med att läsa lite böcker.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till bbl@a4.se.


Senaste nytt

Nyheter

Beskedet som Bibliotekssverige väntar på

Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?

14 jan 2021 • 4 min

Nyheter

“Man bör dra ner på verksamhet”

Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.

5 jan 2021 • 2 min

Nyheter

Krav: digitalisera nu 

Dags att satsa på digitalisering av kulturarvet. Det skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall och cheferna för fyra andra kulturarvsinstitutioner i en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter.

3 jan 2021 • < 1 min