Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
17 okt 2017 • 2 min
Under tisdagen drar Kungliga biblioteket officiellt igång regeringsuppdraget att samordna öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Tanken är att ta fram en rekommendation för hur Sverige ska ta sig an utmaningen med öppen tillgång.
Kungliga biblioteket har fått i uppdrag av regeringen att samordna en insats som ska leda till öppen tillgång, open access, till vetenskapliga publikationer. Uppdraget drar officiellt igång på tisdagen med en kick off på KB.
– Vi känner redan till de flesta utmaningarna med öppen tillgång utifrån hur det ser ut internationellt, men vi har ingen riktigt bra koll på hur det ser ut i Sverige. Det ska vi nu ta ett helhetsgrepp om, säger Beate Eellend, samordnare för öppen tillgång på KB.
Under dagens kick off kommer man bland annat presentera de fem utredningar som ska göras inom uppdraget. Lärosätena genom SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund), forskningsfinansiärer och forskarsamhället bidrar alla i utredningsgrupperna som samordnas av KB. Läs mer om det på KB:s hemsida.
– Arbetet med utredningarna bygger helt på frivillighet och vi är väldigt glada att så många tackat ja till att vara med. Jag tror alla förstår hur viktig denna fråga är och vill vara med i omställningen, säger Beate Eellend.
Tanken är att utredningsgrupperna ska identifiera hinder och svårigheter och även ta fram förslag på lösningar för att nå öppen tillgång. Arbetet pågår under hela 2018 och ska mynna ut i en sammanställning med rekommendationer för hur Sverige ska tas sig an utmaningarna. Diskussioner sker kontinuerligt med regeringen
– Det pågår en omställning till öppen tillgång i alla länder, EU är en stark drivkraft i detta. Man kan också se att frågan om öppen tillgång allt oftare finns med vid förhandlingar av prenumerationslicenser i Sverige.
Vilken är den största utmaningen med open access just nu?
– Att de tidskrifter där forskare i dag publicerar sitt material ofta får betala mycket pengar för att göra artikeln öppen, och det är inte önskvärt att offentliga medel går till det här systemet, så som det redan gör inom ett låst prenumerationsbaserat publiceringssystem. Vi måste titta på hur man kan uppmuntra och stödja forskare att göra sina resultat öppet tillgängliga. Vi måste också vara medvetna om att hela samhället berörs av detta och inte bara akademin. Vi vet att det är många yrkesgrupper som i dag inte kan få tillgång till forskning och som inte kan fatta beslut på vetenskaplig grund, säger Beate Eellend.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/suhf-vill-se-battre-redovisning-av-open-access/
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer