Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
20 jun 2019 • 2 min
Bibsamkonsortiet har tecknat avtal om öppen tillgång med förlaget Springer Nature. ”Ett rejält steg framåt”, säger konsortiets vice ordförande Wilhelm Widmark.
Förlaget Springer Nature har en mängd rena OA-tidskrifter som Bibsam tecknat avtal om vilket innebär fri tillgång och publicering för enskilda forskare. Finansiärer och forskningsinstitutioner delar på kostnaden.
– Det är ett viktigt samarbete mellan finansiärer och universitet, säger Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitet och vice ordförande i Bibsamkonsortiet som tecknar licensavtal för universitet, högskolor, myndigheter och statliga forskningsinstitut.
Avtalet börjar gälla från den 15 juli, löper i två och ett halvt år och omfattar över 500 forskningstidskrifter.
– Det är kostnadseffektivt för Sverige, vi får kontroll på kostnaderna och mindre administration. Det är en väg framåt för hur man ska lösa det här, säger Wilhelm Widmark.
Avtalet med Springer Nature kommer att följas av fler avtal om öppen tillgång. Enligt Wilhelm Widmark pågår förhandlingar mellan Bibsam och andra förlag kring liknande villkor.
Det nya avtalet ligger i linje med regeringens uppdrag till Kungliga Biblioteket om att verka för öppen tillgång av vetenskapliga publikationer. Flera svenska forskningsfinansiärer står bakom det europeiska initiativ som förra hösten togs till Plan S. Planen har varit att ekonomiska medel tilldelade från 1 januari 2020 ska vara sammankopplade med krav på öppen tillgång av forskningsresultaten. Efter stark kritik kom nyligen beskedet att implementeringen skjuts fram ett år, till 2021. Detta innebär att de första publiceringarna som omfattas av kraven kommer att ske tidigast runt 2024.
– Jag tror att den ursprunglig planen var lite väl optimistisk beträffande hur snabbt det går att göra den här omställningen, säger Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson som även är ordförande Sveriges universitets- och högskoleförbunds forum för bibliotekschefer.[fakta id=”20205″]
Enligt Aronsson visar den starka kritiken från delar av forskarsamhället på behov av att stärka den interna kunskapen om konsekvenser av dagens publiceringslandskap och behovet av att utveckla alternativ med hög kvalitet och rimliga kostnader.
– Vi måste jobba bättre inåt för att skapa förståelse för det här handlar om att resurser ska gå till forskning och inte till de stora förlagens aktieägare, säger han.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln anges avtalets ursprungliga startdatum, 1 juli. Kungliga Biblioteket har dock meddelat att datumet har skjutits fram till den 15 juli.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer