Oro för ökad arbetsbörda när bibliotekschefen försvinner

31 aug 2023 • 2 min

När Norrköpings kommun organiserar om försvinner bibliotekschefens tjänst. ”Undermålig process informationsmässigt”, säger Gustav Hedlund, ordförande för Dik i Norrköping.

Norrköpings stadsbibliotek. Foto: Annika Clemens

Norrköpings kommun står för en stor omorganisation där bibliotek, kulturskola och fritidsgårdar placeras tillsammans i en avdelning kallad Livskvalitet – bildning och fritid. I samma veva försvinner tjänsten som bibliotekschef, eller som den har kallats i Norrköping: verksamhetschef för biblioteken.

– De ansvarsområden som finns i min tjänst kommer att hamna hos en ny avdelningschef för bibliotek, kulturskola och fritidsgårdar, säger Anna-Lena Grusell, bibliotekschef fram till årsskiftet då den nya organisationen träder i kraft.

Anna-Lena Grusell, bibliotekschef i Norrköping fram till årsskiftet då tjänsten försvinner.

Vad ska du själv göra?

– Jag vet inte, jag behöver ha ett nytt jobb. Jag får se om jag söker någon av de nya tjänsterna som kommer ut.

Anna-Lena Grusell tror dock inte att det kommer att påverka biblioteksverksamheten negativt att hennes roll försvinner.

– Nej, inte av den anledningen. Det är en lagstadgad verksamhet, en öppen demokratisk arena för inkludering och delaktighet. Verksamheten hänger inte på mig och min roll, utan biblioteksmedarbetarna i verksamheten är det viktiga, säger hon.

– Vi sitter still i båten och jag vill förmedla lugn i organisationen. Vår verksamhet är intakt och kommer inte att påverkas av det här.

Men Gustav Hedlund, samordnare på Norrköpings stadsbibliotek och ordförande för fackförbundet Dik i Norrköping som organiserar flera av medarbetarna på biblioteket, är orolig för hur verksamheten kommer att påverkas utan bibliotekschef.

– Vi är en ganska stor enhet, det vore rimligt att vi hade en bibliotekschef kvar. Avstånden blir större när chefen flyttas till en högre nivå. Jag är lite orolig för hur arbetsbördan kommer att påverkas för de tre enhetschefer som blir kvar på biblioteket.

Gustav Hedlund, samordnare på Norrköpingsstadsbibliotek och ordförande i Dik Norrköping.

Han är också kritisk till hur processen har gått till och konstaterar att informationen har varit mycket vag.

– Spontant tycker jag att processen har varit undermålig informationsmässigt på alla sätt och vis. De har gjort det svårt att engagera sig både som medarbetare och som förtroendevald.

När det gäller den nya organisationen välkomnar facket att biblioteket hamnar i samma enhet som fritidsgårdarna. Däremot befarar de att samarbetet med museerna riskerar att påverkas negativt när de hamnar på olika platser i organisationen.

– Avstånden ökar och även om det många gånger sägs att syftet med omorganisationen är att arbetet ska bli effektivare kan det bli tvärt om.

0 kommentarer

Senaste nytt

Intervju

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken

Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."

25 mar 2025 • 7 min

Nyheter

Bristen på bibliotekarier består

Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.

17 mar 2025 • < 1 min

Nyheter

Starka reaktioner på högerkrönika

Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.

14 mar 2025 • 2 min

MIK

Stora kunskapsluckor i digital källkritik

En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.

13 mar 2025 • 4 min