Oro för ökad arbetsbörda när bibliotekschefen försvinner

31 aug 2023 • 2 min

När Norrköpings kommun organiserar om försvinner bibliotekschefens tjänst. ”Undermålig process informationsmässigt”, säger Gustav Hedlund, ordförande för Dik i Norrköping.

Norrköpings stadsbibliotek. Foto: Annika Clemens

Norrköpings kommun står för en stor omorganisation där bibliotek, kulturskola och fritidsgårdar placeras tillsammans i en avdelning kallad Livskvalitet – bildning och fritid. I samma veva försvinner tjänsten som bibliotekschef, eller som den har kallats i Norrköping: verksamhetschef för biblioteken.

– De ansvarsområden som finns i min tjänst kommer att hamna hos en ny avdelningschef för bibliotek, kulturskola och fritidsgårdar, säger Anna-Lena Grusell, bibliotekschef fram till årsskiftet då den nya organisationen träder i kraft.

Anna-Lena Grusell, bibliotekschef i Norrköping fram till årsskiftet då tjänsten försvinner.

Vad ska du själv göra?

– Jag vet inte, jag behöver ha ett nytt jobb. Jag får se om jag söker någon av de nya tjänsterna som kommer ut.

Anna-Lena Grusell tror dock inte att det kommer att påverka biblioteksverksamheten negativt att hennes roll försvinner.

– Nej, inte av den anledningen. Det är en lagstadgad verksamhet, en öppen demokratisk arena för inkludering och delaktighet. Verksamheten hänger inte på mig och min roll, utan biblioteksmedarbetarna i verksamheten är det viktiga, säger hon.

– Vi sitter still i båten och jag vill förmedla lugn i organisationen. Vår verksamhet är intakt och kommer inte att påverkas av det här.

Men Gustav Hedlund, samordnare på Norrköpings stadsbibliotek och ordförande för fackförbundet Dik i Norrköping som organiserar flera av medarbetarna på biblioteket, är orolig för hur verksamheten kommer att påverkas utan bibliotekschef.

– Vi är en ganska stor enhet, det vore rimligt att vi hade en bibliotekschef kvar. Avstånden blir större när chefen flyttas till en högre nivå. Jag är lite orolig för hur arbetsbördan kommer att påverkas för de tre enhetschefer som blir kvar på biblioteket.

Gustav Hedlund, samordnare på Norrköpingsstadsbibliotek och ordförande i Dik Norrköping.

Han är också kritisk till hur processen har gått till och konstaterar att informationen har varit mycket vag.

– Spontant tycker jag att processen har varit undermålig informationsmässigt på alla sätt och vis. De har gjort det svårt att engagera sig både som medarbetare och som förtroendevald.

När det gäller den nya organisationen välkomnar facket att biblioteket hamnar i samma enhet som fritidsgårdarna. Däremot befarar de att samarbetet med museerna riskerar att påverkas negativt när de hamnar på olika platser i organisationen.

– Avstånden ökar och även om det många gånger sägs att syftet med omorganisationen är att arbetet ska bli effektivare kan det bli tvärt om.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min