Pausar Twitter efter Musks övertagande

17 nov 2022 • 3 min

Sedan Elon Musk tog över lämnar många Twitter för utmanaren Mastodon. Åke Nygren på Stockholms stadsbibliotek är en av dem som provoceras av Musk och har hoppat av.

Det stormar kring plattformen Twitter och mycket handlar om köparen Elon Musks personaluppsägningar och nya affärsmodell. Twitter ska bland annat ta betalt för verifierade äkthetsstämplar på konton. Samtidigt har Elon Musk talat om att tillåta mer yttrandefrihet på plattformen och det har snabbt lett till att hat och trakasserier har ökat, det har bland annat Dagens Nyheter skrivit om.

En del användare har lämnat Twitter för exempelvis Mastodon som på många sätt ser ut som Twitter med en tidslinje och korta uppdateringar. Men Mastodon är inte en central plattform som drivs av ett och samma företag utan en samling servrar som drivs av olika grupper och individer.

Åke Nygren, som utvecklar e-lärande för Stockholms stadsbibliotek, pausar från Twitter.

I bibliotekssfären har ännu inga strömhopp skett men Åke Nygren, som arbetar för Digitala biblioteket och medier på Stockholms stadsbibliotek, pausar Twitter under november och drömmer om ett långsammare och mer bildande samtal.

Åke Nygren som bland annat utvecklar e-lärande för Stockholms stadsbibliotek, är en av de flitiga användare av Twitter som nu har valt att pausa sin närvaro där för att testa Mastodon. Eller ja, testa är fel ord för Åke Nygren registrerade flera Mastodon-konton redan för några år sedan för att nu ha ”landat permanent” på något som heter mstdn.social.

– Den främsta anledningen till att jag började ifrågasätta Twitter för några år sedan var det övervakningskapitalistiska inslaget, i likhet med de övriga techjättarna. Så hur kan vi göra oss mer digitalt autonoma, hur kan vi skydda vår digitala kommunikation och känna oss tryggare, undrar Åke Nygren utan att förvänta sig något svar.

Han provoceras av att en person som Elon Musk kan köpa och rekonstruera en så stor plattform som Twitter som, som Åke Nygren uttrycker det, kontrollerar politiska narrativ.

Integritetsfrågan är viktig för honom, det är en anledning till att han är skeptisk till Twitter men för honom handlar det också om den känslodrivna tonen i sociala medier, det algoritmstyrda samtalet och polariseringen.

– Det är en viktig poäng med decentraliserade medier som Mastodon ju är, att det har fått i alla fall mig att tänka. Jag måste bidra själv för att det ska hända något och det är inte viktigt om det är många som gillar det jag skriver. Jag är mätt på den typ av samtal som Twitter representerar. Nu är det mer intressant med kvalitet, mer långsamma samtal i mindre sammanhang, säger Åke Nygren.

Han menar att det rimmar väl med biblioteksuppdraget och han hoppas få med sig fler från bibliotekssfären även om det, i alla fall inte i Stockholms stadsbiblioteks stora organisation förs någon större svallande diskussion kring Twitter och Mastodon.

– Kanske hänger det på att någon som jag introducerar frågan på ett sätt så att en nybörjare kan relatera och överhuvudtaget formulera en åsikt. Det är svårt att vara en del av ett samtal om det är så många som inte riktigt vet vad det är. Kanske ska jag, som kompetensutveckling, ta fram en introduktionskurs om decentraliserade medier, som internutbildning, funderar Åke Nygren.

Nu hoppas han på att någon kommer att skapa något slags biblioteksinfrastruktur, en Mastodon-instans, där det där meningsfulla samtalet han efterlyser, kan föras. Han ser att fler och fler biblioteksrelaterade personer dyker upp på Mastodon.

Men någon Mastodonvåg bland biblioteken i Sverige märks inte ännu. När jag exempelvis kontaktar Johan Björkwall som är kommunikatör på biblioteken i Malmö förklarar han att de har ett Twitterkonto som ska avvecklas men att de inte har några planer på att starta något på Mastodon.

1 kommentarer

  1. ”Han provoceras av att en person som Elon Musk kan köpa och rekonstruera en så stor plattform som Twitter som, som Åke Nygren uttrycker det, kontrollerar politiska narrativ.”

    Men han provocerades alltså inte av Twitters tidigare tydliga slagsida åt vänster? Något som även grundaren Jack Dorsey erkände var en realitet, och som bland annat innebar att du kunde bli avstängd på livstid för att ha använt ”fel” pronomen om transpersoner medan det var fritt fram att kalla högerdebattörer för nazister trots att de helt uppenbart inte var i närheten av att vara det.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min