Pausar Twitter efter Musks övertagande
17 nov 2022 • 3 min
Sedan Elon Musk tog över lämnar många Twitter för utmanaren Mastodon. Åke Nygren på Stockholms stadsbibliotek är en av dem som provoceras av Musk och har hoppat av.

Sedan Elon Musk tog över Twitter har många valt att lämna den sociala medier-plattformen och gått till andra.
Det stormar kring plattformen Twitter och mycket handlar om köparen Elon Musks personaluppsägningar och nya affärsmodell. Twitter ska bland annat ta betalt för verifierade äkthetsstämplar på konton. Samtidigt har Elon Musk talat om att tillåta mer yttrandefrihet på plattformen och det har snabbt lett till att hat och trakasserier har ökat, det har bland annat Dagens Nyheter skrivit om.
En del användare har lämnat Twitter för exempelvis Mastodon som på många sätt ser ut som Twitter med en tidslinje och korta uppdateringar. Men Mastodon är inte en central plattform som drivs av ett och samma företag utan en samling servrar som drivs av olika grupper och individer.

I bibliotekssfären har ännu inga strömhopp skett men Åke Nygren, som arbetar för Digitala biblioteket och medier på Stockholms stadsbibliotek, pausar Twitter under november och drömmer om ett långsammare och mer bildande samtal.
Åke Nygren som bland annat utvecklar e-lärande för Stockholms stadsbibliotek, är en av de flitiga användare av Twitter som nu har valt att pausa sin närvaro där för att testa Mastodon. Eller ja, testa är fel ord för Åke Nygren registrerade flera Mastodon-konton redan för några år sedan för att nu ha ”landat permanent” på något som heter mstdn.social.
– Den främsta anledningen till att jag började ifrågasätta Twitter för några år sedan var det övervakningskapitalistiska inslaget, i likhet med de övriga techjättarna. Så hur kan vi göra oss mer digitalt autonoma, hur kan vi skydda vår digitala kommunikation och känna oss tryggare, undrar Åke Nygren utan att förvänta sig något svar.
Han provoceras av att en person som Elon Musk kan köpa och rekonstruera en så stor plattform som Twitter som, som Åke Nygren uttrycker det, kontrollerar politiska narrativ.
Integritetsfrågan är viktig för honom, det är en anledning till att han är skeptisk till Twitter men för honom handlar det också om den känslodrivna tonen i sociala medier, det algoritmstyrda samtalet och polariseringen.
– Det är en viktig poäng med decentraliserade medier som Mastodon ju är, att det har fått i alla fall mig att tänka. Jag måste bidra själv för att det ska hända något och det är inte viktigt om det är många som gillar det jag skriver. Jag är mätt på den typ av samtal som Twitter representerar. Nu är det mer intressant med kvalitet, mer långsamma samtal i mindre sammanhang, säger Åke Nygren.
Han menar att det rimmar väl med biblioteksuppdraget och han hoppas få med sig fler från bibliotekssfären även om det, i alla fall inte i Stockholms stadsbiblioteks stora organisation förs någon större svallande diskussion kring Twitter och Mastodon.
– Kanske hänger det på att någon som jag introducerar frågan på ett sätt så att en nybörjare kan relatera och överhuvudtaget formulera en åsikt. Det är svårt att vara en del av ett samtal om det är så många som inte riktigt vet vad det är. Kanske ska jag, som kompetensutveckling, ta fram en introduktionskurs om decentraliserade medier, som internutbildning, funderar Åke Nygren.
Nu hoppas han på att någon kommer att skapa något slags biblioteksinfrastruktur, en Mastodon-instans, där det där meningsfulla samtalet han efterlyser, kan föras. Han ser att fler och fler biblioteksrelaterade personer dyker upp på Mastodon.
Men någon Mastodonvåg bland biblioteken i Sverige märks inte ännu. När jag exempelvis kontaktar Johan Björkwall som är kommunikatör på biblioteken i Malmö förklarar han att de har ett Twitterkonto som ska avvecklas men att de inte har några planer på att starta något på Mastodon.
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
”Han provoceras av att en person som Elon Musk kan köpa och rekonstruera en så stor plattform som Twitter som, som Åke Nygren uttrycker det, kontrollerar politiska narrativ.”
Men han provocerades alltså inte av Twitters tidigare tydliga slagsida åt vänster? Något som även grundaren Jack Dorsey erkände var en realitet, och som bland annat innebar att du kunde bli avstängd på livstid för att ha använt ”fel” pronomen om transpersoner medan det var fritt fram att kalla högerdebattörer för nazister trots att de helt uppenbart inte var i närheten av att vara det.