Pausar Twitter efter Musks övertagande

17 nov 2022 • 3 min

Sedan Elon Musk tog över lämnar många Twitter för utmanaren Mastodon. Åke Nygren på Stockholms stadsbibliotek är en av dem som provoceras av Musk och har hoppat av.

Det stormar kring plattformen Twitter och mycket handlar om köparen Elon Musks personaluppsägningar och nya affärsmodell. Twitter ska bland annat ta betalt för verifierade äkthetsstämplar på konton. Samtidigt har Elon Musk talat om att tillåta mer yttrandefrihet på plattformen och det har snabbt lett till att hat och trakasserier har ökat, det har bland annat Dagens Nyheter skrivit om.

En del användare har lämnat Twitter för exempelvis Mastodon som på många sätt ser ut som Twitter med en tidslinje och korta uppdateringar. Men Mastodon är inte en central plattform som drivs av ett och samma företag utan en samling servrar som drivs av olika grupper och individer.

Åke Nygren, som utvecklar e-lärande för Stockholms stadsbibliotek, pausar från Twitter.

I bibliotekssfären har ännu inga strömhopp skett men Åke Nygren, som arbetar för Digitala biblioteket och medier på Stockholms stadsbibliotek, pausar Twitter under november och drömmer om ett långsammare och mer bildande samtal.

Åke Nygren som bland annat utvecklar e-lärande för Stockholms stadsbibliotek, är en av de flitiga användare av Twitter som nu har valt att pausa sin närvaro där för att testa Mastodon. Eller ja, testa är fel ord för Åke Nygren registrerade flera Mastodon-konton redan för några år sedan för att nu ha ”landat permanent” på något som heter mstdn.social.

– Den främsta anledningen till att jag började ifrågasätta Twitter för några år sedan var det övervakningskapitalistiska inslaget, i likhet med de övriga techjättarna. Så hur kan vi göra oss mer digitalt autonoma, hur kan vi skydda vår digitala kommunikation och känna oss tryggare, undrar Åke Nygren utan att förvänta sig något svar.

Han provoceras av att en person som Elon Musk kan köpa och rekonstruera en så stor plattform som Twitter som, som Åke Nygren uttrycker det, kontrollerar politiska narrativ.

Integritetsfrågan är viktig för honom, det är en anledning till att han är skeptisk till Twitter men för honom handlar det också om den känslodrivna tonen i sociala medier, det algoritmstyrda samtalet och polariseringen.

– Det är en viktig poäng med decentraliserade medier som Mastodon ju är, att det har fått i alla fall mig att tänka. Jag måste bidra själv för att det ska hända något och det är inte viktigt om det är många som gillar det jag skriver. Jag är mätt på den typ av samtal som Twitter representerar. Nu är det mer intressant med kvalitet, mer långsamma samtal i mindre sammanhang, säger Åke Nygren.

Han menar att det rimmar väl med biblioteksuppdraget och han hoppas få med sig fler från bibliotekssfären även om det, i alla fall inte i Stockholms stadsbiblioteks stora organisation förs någon större svallande diskussion kring Twitter och Mastodon.

– Kanske hänger det på att någon som jag introducerar frågan på ett sätt så att en nybörjare kan relatera och överhuvudtaget formulera en åsikt. Det är svårt att vara en del av ett samtal om det är så många som inte riktigt vet vad det är. Kanske ska jag, som kompetensutveckling, ta fram en introduktionskurs om decentraliserade medier, som internutbildning, funderar Åke Nygren.

Nu hoppas han på att någon kommer att skapa något slags biblioteksinfrastruktur, en Mastodon-instans, där det där meningsfulla samtalet han efterlyser, kan föras. Han ser att fler och fler biblioteksrelaterade personer dyker upp på Mastodon.

Men någon Mastodonvåg bland biblioteken i Sverige märks inte ännu. När jag exempelvis kontaktar Johan Björkwall som är kommunikatör på biblioteken i Malmö förklarar han att de har ett Twitterkonto som ska avvecklas men att de inte har några planer på att starta något på Mastodon.

1 kommentarer

  1. ”Han provoceras av att en person som Elon Musk kan köpa och rekonstruera en så stor plattform som Twitter som, som Åke Nygren uttrycker det, kontrollerar politiska narrativ.”

    Men han provocerades alltså inte av Twitters tidigare tydliga slagsida åt vänster? Något som även grundaren Jack Dorsey erkände var en realitet, och som bland annat innebar att du kunde bli avstängd på livstid för att ha använt ”fel” pronomen om transpersoner medan det var fritt fram att kalla högerdebattörer för nazister trots att de helt uppenbart inte var i närheten av att vara det.

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min