Policy för program blir vanligare på biblioteken
21 nov 2019 • 2 min
Färre än ett av fem folkbibliotek har antagit riktlinjer för sina program. Men antalet kommer att växa snabbt, visar Biblioteksbladets undersökning.

För ett par år sedan var diskussionen intensiv om inköp av böcker och tidskrifter. En granskning i Biblioteksbladet våren 2017 visade att policyer för dessa inköp snabbt blivit vanligare. Bibliotekarier vittnade om tryggheten i att fatta beslut om inköp av kontroversiella medier med stöd av fastslagna riktlinjer.
Trots denna erfarenhet och att inslag i programverksamheten kan uppfattas som lika kontroversiell som medieinköp, är riktlinjer fortfarande sällsynta. Endast lite fler än 15 procent av folkbiblioteken har sådana, visar Biblioteksbladets undersökning.
Under de närmaste åren verkar dock antalet folkbibliotek med riktlinjer öka markant. Drygt 80 procent av de som idag uppger att de inte har någon nedskriven policy, uppger att de kommer att ha det inom ett par år – eller att de kanske kommer att ha det.
En genomgång av befintliga policydokument visar att det finns olika tankar om programmens syfte. I Arvika, där riktlinjerna är politiskt beslutade, är programverksamheten ”en viktig varumärkesbyggande verksamhet” och ”innehållet i programmen bygger på kommunens kärnvärden”.
På de flesta håll beskrivs programmen enligt en bred definition, som all planerad aktivitet på folkbiblioteket. Sammansättningen av dessa aktiviteter ska enligt riktlinjerna ha sådan bredd att de är tillgängliga för många.
På några håll ligger i stället tonvikten snarare på aktiviteternas innehåll och karaktär. ”Programmen ska i första hand vara knutna till en bok”, skriver till exempel Ludvika bibliotek i sin policy. Ett mönster är att dessa riktlinjer oftare tar fasta på bibliotekslagens formuleringar om att bidra till fri åsiktsbildning.
I Biblioteksbladets undersökning om inköp gick det att utläsa att bibliotek som hade riktlinjer tog in kontroversiella -böcker och tidskrifter i något högre grad än andra. En möjlig slutsats var att riktlinjer är stärkande för bibliotekspersonal i deras beslut.
Om samma mönster gäller för programverksamheten går inte att utläsa av den aktuella undersökningen.
Läs mer Vilka program går an?
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer