Polisen: Böcker ovanliga stöldföremål

22 apr 2021 • < 1 min

Det finns exempel på stulna böcker bland polisens utredningar om kulturstölder, men det är inte så vanligt.

Det kan dröja innan bokstölder från bibliotek upptäcks, berättar Maria Ellior, polisintendent som arbetar med kulturarvsbrott vid Nationella operativa avdelningen (Noa). Ofta upptäcks det först när någon efterfrågar boken i fråga.

I fallet med den stulna boken från Stockholms universitetsbibliotek misstänks stölden ha begåtts för flera tiotals år sedan.

Även om böcker inte är de vanligaste stöldföremålen bland kulturarvsstölderna förekommer de då och då i polisens arbete. Maria Ellior lyfter exempelvis KB-mannen, men även stölden av Silverbibeln samt Newtons Principiae som också lämnades in till Sotheby’s för försäljning.

– Vi har erfarenhet av att böcker från svenska bibliotek har sålts på utländska auktionssajter.

Polisen arbetar med denna typ av brott på liknande sätt som vid andra brott. Men om det finns indikationer på att boken finns utomlands behövs internationell rättshjälp. När en bok hittas på en auktion i ett annat land behövs internationell rättshjälp för att få reda på vem som har lämnat in den.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min