Polisen: Böcker ovanliga stöldföremål

22 apr 2021 • < 1 min

Det finns exempel på stulna böcker bland polisens utredningar om kulturstölder, men det är inte så vanligt.

Det kan dröja innan bokstölder från bibliotek upptäcks, berättar Maria Ellior, polisintendent som arbetar med kulturarvsbrott vid Nationella operativa avdelningen (Noa). Ofta upptäcks det först när någon efterfrågar boken i fråga.

I fallet med den stulna boken från Stockholms universitetsbibliotek misstänks stölden ha begåtts för flera tiotals år sedan.

Även om böcker inte är de vanligaste stöldföremålen bland kulturarvsstölderna förekommer de då och då i polisens arbete. Maria Ellior lyfter exempelvis KB-mannen, men även stölden av Silverbibeln samt Newtons Principiae som också lämnades in till Sotheby’s för försäljning.

– Vi har erfarenhet av att böcker från svenska bibliotek har sålts på utländska auktionssajter.

Polisen arbetar med denna typ av brott på liknande sätt som vid andra brott. Men om det finns indikationer på att boken finns utomlands behövs internationell rättshjälp. När en bok hittas på en auktion i ett annat land behövs internationell rättshjälp för att få reda på vem som har lämnat in den.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min