Polisen: Böcker ovanliga stöldföremål

22 apr 2021 • < 1 min

Det finns exempel på stulna böcker bland polisens utredningar om kulturstölder, men det är inte så vanligt.

Det kan dröja innan bokstölder från bibliotek upptäcks, berättar Maria Ellior, polisintendent som arbetar med kulturarvsbrott vid Nationella operativa avdelningen (Noa). Ofta upptäcks det först när någon efterfrågar boken i fråga.

I fallet med den stulna boken från Stockholms universitetsbibliotek misstänks stölden ha begåtts för flera tiotals år sedan.

Även om böcker inte är de vanligaste stöldföremålen bland kulturarvsstölderna förekommer de då och då i polisens arbete. Maria Ellior lyfter exempelvis KB-mannen, men även stölden av Silverbibeln samt Newtons Principiae som också lämnades in till Sotheby’s för försäljning.

– Vi har erfarenhet av att böcker från svenska bibliotek har sålts på utländska auktionssajter.

Polisen arbetar med denna typ av brott på liknande sätt som vid andra brott. Men om det finns indikationer på att boken finns utomlands behövs internationell rättshjälp. När en bok hittas på en auktion i ett annat land behövs internationell rättshjälp för att få reda på vem som har lämnat in den.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min