Stulen biblioteksbok från 1600-talet dök upp på auktion i New York
22 apr 2021 • 2 min
En bok från Stockholms universitetsbibliotek har hittats på auktionsfirman Sotheby’s i New York. ”Vi har en stark förhoppning att få tillbaka den”, säger överbibliotekarie Wilhelm Widmark.

Boken som stals från Stockholms universitetsbibliotek trycktes i London 1672. Bilden är från Sotheby's auktionsverk, men den har dragits tillbaka och finns inte längre till försäljning.

Boken upptäcktes av en aktör som arbetar med att leta stulet kulturarv. Aktören meddelade Kungliga biblioteket i tron att boken hade stulits därifrån. KB såg snabbt att boken tillhörde Stockholms universitetsbibliotek.
Även om boken troligtvis stals för många år sedan var den inte saknad och stölden inte polisanmäld. Däremot finns ett hål i bokhyllan där den hade stått.
– Vi har just polisanmält stölden och jag håller nu på att skriva till Sotheby’s för att be dem skicka tillbaka den, säger Wilhelm Widmark.
– Vi vet inte än, men vi har en stark förhoppning att Sotheby’s lämnar tillbaka den eftersom det finns så starka bevis och det vore oetiskt att inte lämna tillbaka den.
Boken som saknas heter New Englands Rarities och är skriven av John Josselyn. Den trycktes i London 1672 och kom till Stockholms universitetsbibliotek när Kungliga vetenskapsakademiens bibliotek deponerades där. Boken ingår i en gammal samling som heter Bröderna Bergius bibliotek och förvarades i bibliotekets raritetskammare.
– Såna här böcker renderar ett väldigt högt värde. Det som är speciellt med den här boken är att de inte har försökt dölja var den kommer ifrån.
Exlibrismärket sitter fortfarande kvar på boken och när den väl hittades var den lätt att identifiera.
Wilhelm Widmark tror att stölden från Stockholms universitetsbibliotek begicks flera årtionden tillbaka i tiden. Boken kom till Sotheby’s från ett dödsbo och såldes senast i USA i slutet av 1990-talet.
– I dag skulle ingen komma in till våra raritetssamlingar, vi har betydligt högre säkerhet nu.
Läs mer ›› Exemplar av samma bok stulet även från KB
Läs mer ›› Polisen: Böcker ovanliga stöldföremål
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
• 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer