Stulen biblioteksbok från 1600-talet dök upp på auktion i New York

22 apr 2021 • 2 min

En bok från Stockholms universitetsbibliotek har hittats på auktionsfirman Sotheby’s i New York. ”Vi har en stark förhoppning att få tillbaka den”, säger överbibliotekarie Wilhelm Widmark.

Wilhelm Widmark, Stockholms universitetsbibliotek.

Boken upptäcktes av en aktör som arbetar med att leta stulet kulturarv. Aktören meddelade Kungliga biblioteket i tron att boken hade stulits därifrån. KB såg snabbt att boken tillhörde Stockholms universitetsbibliotek.

Även om boken troligtvis stals för många år sedan var den inte saknad och stölden inte polisanmäld. Däremot finns ett hål i bokhyllan där den hade stått.

– Vi har just polisanmält stölden och jag håller nu på att skriva till Sotheby’s för att be dem skicka tillbaka den, säger Wilhelm Widmark.

– Vi vet inte än, men vi har en stark förhoppning att Sotheby’s lämnar tillbaka den eftersom det finns så starka bevis och det vore oetiskt att inte lämna tillbaka den.

Boken som saknas heter New Englands Rarities och är skriven av John Josselyn. Den trycktes i London 1672 och kom till Stockholms universitetsbibliotek när Kungliga vetenskapsakademiens bibliotek deponerades där. Boken ingår i en gammal samling som heter Bröderna Bergius bibliotek och förvarades i bibliotekets raritetskammare.

– Såna här böcker renderar ett väldigt högt värde. Det som är speciellt med den här boken är att de inte har försökt dölja var den kommer ifrån.

Exlibrismärket sitter fortfarande kvar på boken och när den väl hittades var den lätt att identifiera.

Wilhelm Widmark tror att stölden från Stockholms universitetsbibliotek begicks flera årtionden tillbaka i tiden. Boken kom till Sotheby’s från ett dödsbo och såldes senast i USA i slutet av 1990-talet.

– I dag skulle ingen komma in till våra raritetssamlingar, vi har betydligt högre säkerhet nu.

Läs mer ›› Exemplar av samma bok stulet även från KB

Läs mer ›› Polisen: Böcker ovanliga stöldföremål

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min