Stulen biblioteksbok från 1600-talet dök upp på auktion i New York

22 apr 2021 • 2 min

En bok från Stockholms universitetsbibliotek har hittats på auktionsfirman Sotheby’s i New York. ”Vi har en stark förhoppning att få tillbaka den”, säger överbibliotekarie Wilhelm Widmark.

Wilhelm Widmark, Stockholms universitetsbibliotek.

Boken upptäcktes av en aktör som arbetar med att leta stulet kulturarv. Aktören meddelade Kungliga biblioteket i tron att boken hade stulits därifrån. KB såg snabbt att boken tillhörde Stockholms universitetsbibliotek.

Även om boken troligtvis stals för många år sedan var den inte saknad och stölden inte polisanmäld. Däremot finns ett hål i bokhyllan där den hade stått.

– Vi har just polisanmält stölden och jag håller nu på att skriva till Sotheby’s för att be dem skicka tillbaka den, säger Wilhelm Widmark.

– Vi vet inte än, men vi har en stark förhoppning att Sotheby’s lämnar tillbaka den eftersom det finns så starka bevis och det vore oetiskt att inte lämna tillbaka den.

Boken som saknas heter New Englands Rarities och är skriven av John Josselyn. Den trycktes i London 1672 och kom till Stockholms universitetsbibliotek när Kungliga vetenskapsakademiens bibliotek deponerades där. Boken ingår i en gammal samling som heter Bröderna Bergius bibliotek och förvarades i bibliotekets raritetskammare.

– Såna här böcker renderar ett väldigt högt värde. Det som är speciellt med den här boken är att de inte har försökt dölja var den kommer ifrån.

Exlibrismärket sitter fortfarande kvar på boken och när den väl hittades var den lätt att identifiera.

Wilhelm Widmark tror att stölden från Stockholms universitetsbibliotek begicks flera årtionden tillbaka i tiden. Boken kom till Sotheby’s från ett dödsbo och såldes senast i USA i slutet av 1990-talet.

– I dag skulle ingen komma in till våra raritetssamlingar, vi har betydligt högre säkerhet nu.

Läs mer ›› Exemplar av samma bok stulet även från KB

Läs mer ›› Polisen: Böcker ovanliga stöldföremål

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min