Samma bok stulen även från KB
22 apr 2021 • 2 min
Boken som stals från Stockholms universitetsbibliotek är värd mellan 50 000 och 60 000 kronor. Det uppskattar Greger Bergvall på Kungliga biblioteket – där ett annat exemplar av samma bok också har blivit stulet.

Greger Bergvall, bibliotekarie på Kungliga biblioteket.
Vem som stal den 1600-talsbok som dök upp på auktionsfirman Sotheby’s i New York från Stockholms universitetsbibliotek är okänt. Men det är i alla fall inte den så kallade KB-mannen, tror Greger Bergvall, bibliotekarie på KB.
Däremot är han ganska säker på att det var KB-mannen som stal ett annat exemplar av exakt samma bok från KB. Ett exemplar som fortfarande saknas. Detta är förklaringen till att företaget Artloss, som spårar stulet kulturarv, hörde av sig till KB i tron att boken kom därifrån.
Exlibrismärket som fanns kvar inne i bokens pärm visade dock tydligt att den hörde till samlingen Bröderna Bergius bibliotek som är deponerat på universitetsbiblioteket.
– Det är lite märkligt. Den som har tagit den här boken har inte gjort något för att dölja brottet, säger Greger Bergvall.

Det visar också att det inte är KB-mannen som stal den här boken. Han hade definitivt tagit bort märket, konstaterar Greger Bergvall.
KB-mannen anställdes på KB 1995 och hann stjäla minst 62 böcker innan han erkände 2004.
KB har lyckats spåra och få tillbaka sju av böckerna och Greger Bergvall hoppas kunna få hem fler. Men lång tid har gått och det försvårar arbetet. Det ser exempelvis ut som att boken Nippon, som hittades till försäljning på ett antikvariat i Amsterdam för närmare 2 miljoner kronor, inte kommer att återföras till KB. Detta trots att det finns bevis på när KB köpte in exemplaret på 1870-talet. Men boken stals för länge sedan av just KB-mannen och är därmed preskriberat, enligt nederländsk domstol. Domen överklagades och bara för ett par veckor sedan slog även en högre instans fast att för lång tid har passerat. KB och Riksantikvarieämbetet har ännu inte beslutat om de ska överklaga till högsta instans.
– Det är en dyrgrip som vi jättegärna vill få hem, säger Greger Bergvall.
Men det ser alltså svårt ut och i nuläget måste svenska staten i stället stå för rättegångskostnaderna för motparten i Nederländerna som motsvarar 4 200 euro.
Boken som har hittats i Sotheby’s i dagarna är inte värt lika mycket. Greger Bergvall uppskattar att den är värd mellan 50 000 och 60 000 kronor. Att två exemplar av samma bok har stulits från olika bibliotek kan verka som ett märkligt sammanträffande med tanke på att värdet inte här högre.
– Den är inte jättevärdefull, men den innehåller attraktiva bilder, så det finns ett samlarvärde. Den förekommer på marknader för kulturarv.
Läs mer ›› Polisen: Böcker ovanliga stöldföremål
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer