Samma bok stulen även från KB
22 apr 2021 • 2 min
Boken som stals från Stockholms universitetsbibliotek är värd mellan 50 000 och 60 000 kronor. Det uppskattar Greger Bergvall på Kungliga biblioteket – där ett annat exemplar av samma bok också har blivit stulet.

Greger Bergvall, bibliotekarie på Kungliga biblioteket.
Vem som stal den 1600-talsbok som dök upp på auktionsfirman Sotheby’s i New York från Stockholms universitetsbibliotek är okänt. Men det är i alla fall inte den så kallade KB-mannen, tror Greger Bergvall, bibliotekarie på KB.
Däremot är han ganska säker på att det var KB-mannen som stal ett annat exemplar av exakt samma bok från KB. Ett exemplar som fortfarande saknas. Detta är förklaringen till att företaget Artloss, som spårar stulet kulturarv, hörde av sig till KB i tron att boken kom därifrån.
Exlibrismärket som fanns kvar inne i bokens pärm visade dock tydligt att den hörde till samlingen Bröderna Bergius bibliotek som är deponerat på universitetsbiblioteket.
– Det är lite märkligt. Den som har tagit den här boken har inte gjort något för att dölja brottet, säger Greger Bergvall.

Det visar också att det inte är KB-mannen som stal den här boken. Han hade definitivt tagit bort märket, konstaterar Greger Bergvall.
KB-mannen anställdes på KB 1995 och hann stjäla minst 62 böcker innan han erkände 2004.
KB har lyckats spåra och få tillbaka sju av böckerna och Greger Bergvall hoppas kunna få hem fler. Men lång tid har gått och det försvårar arbetet. Det ser exempelvis ut som att boken Nippon, som hittades till försäljning på ett antikvariat i Amsterdam för närmare 2 miljoner kronor, inte kommer att återföras till KB. Detta trots att det finns bevis på när KB köpte in exemplaret på 1870-talet. Men boken stals för länge sedan av just KB-mannen och är därmed preskriberat, enligt nederländsk domstol. Domen överklagades och bara för ett par veckor sedan slog även en högre instans fast att för lång tid har passerat. KB och Riksantikvarieämbetet har ännu inte beslutat om de ska överklaga till högsta instans.
– Det är en dyrgrip som vi jättegärna vill få hem, säger Greger Bergvall.
Men det ser alltså svårt ut och i nuläget måste svenska staten i stället stå för rättegångskostnaderna för motparten i Nederländerna som motsvarar 4 200 euro.
Boken som har hittats i Sotheby’s i dagarna är inte värt lika mycket. Greger Bergvall uppskattar att den är värd mellan 50 000 och 60 000 kronor. Att två exemplar av samma bok har stulits från olika bibliotek kan verka som ett märkligt sammanträffande med tanke på att värdet inte här högre.
– Den är inte jättevärdefull, men den innehåller attraktiva bilder, så det finns ett samlarvärde. Den förekommer på marknader för kulturarv.
Läs mer ›› Polisen: Böcker ovanliga stöldföremål
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer