Besvikelse över politiskt avhopp
6 apr 2021 • 4 min
Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.
Det var i samband med Liberalernas beslut att öppna för möjligheten att ingå i en regering som behöver luta sig på Sverigedemokraterna, som Liberalernas kulturpolitiska talesperson Christer Nylander meddelade att han lämnar riksdagen. Han kommer att vara kvar i partiet, men inte kandidera till riksdagen vid nästa val.
Han ville inte att L skulle öppna för att sitta i en minoritetsregering som blir beroende av SD, skriver Christer Nylander på sin Facebook-sida.
För mig går det inte att kompromissa om så grundläggande saker
”Väldigt trist”, twittrade Calle Nathanson, före detta ordförande i Svensk biblioteksförening och numera vd för Folkets hus och parker. Han tycker att Christer Nylander är både erfaren och kunnig i kulturfrågorna.
– Det som också är synd, ur ett kulturperspektiv, är att L i det här fallet valde en väg där de är beredda att samarbeta med SD, säger han.
– Om man tittar på biblioteksfrågorna de senaste åren kan man se en ny form av styrning som SD har förespråkat. Där är jag starkt kritisk, där finns inte principen om armlängds avstånd.
Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening, uttrycker också besvikelse.
– Christer Nylander är en av de mest pålästa politiker jag har träffat, säger hon.
– Hans djupa engagemang och fasta övertygelse om bildningens betydelse för människan, kommer att lämna ett tomrum.
En farhåga hon har om L och andra partier börjar samarbeta med SD är att principen att politiker ska hålla en armlängds avstånd från tjänstemännen bara blir ”en tummetott”. Och att den viktiga kraft som konstnärlighet och kultur utgör, förvandlas till ett ”konservat för gamla värderingar”.
Karin Linder befarar också att kulturministerposten i en högerregering där SD ingår, skulle kunna gå till SD.
– Den är alltid lätt att släppa, för allt för många politiker ser enbart sin sakfråga och tror att kultur är grädde på moset. Om vi får en högerregering kanske SD får kulturministerposten och då kommer kulturpolitiken i högre grad vara instrumentell, säger hon.
– SD:s kulturpolitik syftar till att ta fram en nationalistisk värdegrund. Att skapa värderingar som dom och vi, språk mot språk.
Mycket ledsamt. Men väntat. https://t.co/n5TcG2xE4q
— Karin Linder (@Karin_Linder) March 28, 2021
Calle Nathanson nämner exempel som SD:s motioner om bibliotek de senaste åren som i varierande grad lyfter frågan om vilka som inte ska ha rätt att ta del av bibliotekens tjänster. Han tar också upp Svalöv där en politiker ska ha beordrat biblioteket att ta bort inlägg på sociala medier om hbtq-certifiering samt Sölvesborg där kommunstyrelsens ordförande ville styra över detaljer i biblioteksplanen.
– Det handlade om att biblioteken ska ha mer böcker på svenska. Utöver den främlingsfientliga undertonen som finns i uttalanden hos enstaka politiker är det en antiintellektuell hållning att inte ha medier på andra språk. Det är verkligen en antiintellektuell tanke och jag hoppas att den stannar vid en tanke.
Även Louise Limberg, senior professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, oroar sig för vad som ska hända med kulturpolitiken när Christer Nylander försvinner från riksdagen och om L och börjar förhandla med SD.
– Mina farhågor handlar om vad M och L behöver acceptera och då menar jag att kultur- och mediepolitiken är klart i farozonen. Hur mycket ska de vika sig för SD?
Christer Nylander berättar att han väljer att lämna riksdagen eftersom han inte tycker att SD borde få inflytande över kulturpolitiken.
– Jag ser kulturen som ett sätt för människor att utveckla sin personlighet, överraskas, utmana, bilda sig och få ny kunskap. SD har det motsatta synsättet. De vill använda kulturen till att samla nationen, få människor att tänka rätt och fostras att bli som alla andra. Det är denna ideologiska syn som ligger till grund för att de vill ta ner hbtq-flaggor, styra inköp av konst och böcker. Det är därför jag inte tycker att de ska få något att säga till om i dessa frågor. För mig går det inte att kompromissa om så grundläggande saker.
Christer Nylander tror dock inte att SD kommer att ingå i någon regering och därmed inte heller få kulturministerposten.
– Däremot kan de få en vågmästarroll i riksdagen som de så klart vill använda för att försöka få igenom sin politik. Om det kommer att ske inom bibliotekspolitiken eller kulturpolitiken generellt, vet man inte.
Han tycker att SD har visat stort intresse för kulturpolitiska frågor, mer än många andra partier.
– Det finns hos SD en tydlig ideologisk tanke för kulturpolitiska frågor. Så man kan inte utesluta att de vill påverka på dessa områden.
Biblioteksbladet har försökt nå Aron Emilsson, Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson, för en kommentar till Christer Nylanders besked och till de farhågor som lyfts i biblioteksvärlden. Vi vill också veta hur han tror att Liberalernas beslut att öppna för samarbete med SD kommer att påverka kulturpolitiken. Aron Emilsson har dock inte svarat.
1 kommentarer
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
Om Svensk Biblioteksförening verkligen är intresserad av att verka för bibliotekens bästa kanske man borde avstå från den här typen av partipolitiska ställningstaganden med inslag av halmgubbar?
Och SD är väl knappast den enda kraft i samhället som vill använda kulturinstitutionerna för att ”få människor att tänka rätt och fostras att bli som alla andra”, eller hur?