Bör biblioteken bli en valfråga?

6 maj 2022 • < 1 min

Det saknas en ordentlig nationell biblioteksstrategi och det borde ha kommit en proposition om bemannade skolbibliotek. Det sade Kristina Axén Olin (M) i den politiska panelen som debatterade läsning på den andra av 2022 års Biblioteksdagar.

– Regeringen tog fram en biblioteksstrategi, men det fanns inga pengar och inga tydliga uppdrag, konstaterade Kristina Axén Olin, Moderaternas kulturpolitiska talesperson och ledamot i riksdagens kulturutskott.

– Vi Moderater har föreslagit en digitalisering av hela bokbeståndet och jag vet inte varför inte Gustav Fridolins, till stora delar utmärkta, utredning om skolbibliotek inte har blivit en proposition.

Oron över den minskande läsförmågan bland barn och unga förenade panelen och Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, lyfte vikten av en lagstiftning när det gäller skolbiblioteken.

– Om det står i lagen att det ska finnas bemannade skolbibliotek, då tvingas kommunerna att agera.

Lawen Redar (S), även hon ledamot i kulturutskottet, efterlyste mer opinionsbildning.

– Var femte unge i det här landet har inte de baskunskaper i läsning som behövs för att lära sig andra ämnen. Bemannade skolbibliotek måste adresseras inom ramen för den ordinarie utbildningspolitiken, sade hon.

– En viktig åtgärd för att åstadkomma ökad läsning är faktiskt att få bemannade skolbibliotek på alla skolor i landet. Men ska man få upp den frågan på dagordningen krävs opinionsbildning och det är stor konkurrens med andra frågor.

Men hur ska biblioteken bli en valfråga? Eller bör de ens bli en valfråga? Panelen var inte helt enig.

– Jag är rädd att om biblioteken blir en stor valfråga är det inte så bra för biblioteken. Och jag tror inte det blir en avgörande fråga för valet i höst, men det kanske är avgörande för var Sverige är om tio år, sade Christer Nylander.

Kristina Axén Olin tror inte heller att biblioteken blir en separat valfråga.

– Men läskunnigheten och hur vi minskar skillnaderna i samhället, det är en viktig fråga.

Och när det gäller anslagen till folkbiblioteken är det en politisk debatt som förs på kommunal nivå, konstaterade Lawen Redar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min