Bör biblioteken bli en valfråga?

6 maj 2022 • < 1 min

Det saknas en ordentlig nationell biblioteksstrategi och det borde ha kommit en proposition om bemannade skolbibliotek. Det sade Kristina Axén Olin (M) i den politiska panelen som debatterade läsning på den andra av 2022 års Biblioteksdagar.

– Regeringen tog fram en biblioteksstrategi, men det fanns inga pengar och inga tydliga uppdrag, konstaterade Kristina Axén Olin, Moderaternas kulturpolitiska talesperson och ledamot i riksdagens kulturutskott.

– Vi Moderater har föreslagit en digitalisering av hela bokbeståndet och jag vet inte varför inte Gustav Fridolins, till stora delar utmärkta, utredning om skolbibliotek inte har blivit en proposition.

Oron över den minskande läsförmågan bland barn och unga förenade panelen och Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, lyfte vikten av en lagstiftning när det gäller skolbiblioteken.

– Om det står i lagen att det ska finnas bemannade skolbibliotek, då tvingas kommunerna att agera.

Lawen Redar (S), även hon ledamot i kulturutskottet, efterlyste mer opinionsbildning.

– Var femte unge i det här landet har inte de baskunskaper i läsning som behövs för att lära sig andra ämnen. Bemannade skolbibliotek måste adresseras inom ramen för den ordinarie utbildningspolitiken, sade hon.

– En viktig åtgärd för att åstadkomma ökad läsning är faktiskt att få bemannade skolbibliotek på alla skolor i landet. Men ska man få upp den frågan på dagordningen krävs opinionsbildning och det är stor konkurrens med andra frågor.

Men hur ska biblioteken bli en valfråga? Eller bör de ens bli en valfråga? Panelen var inte helt enig.

– Jag är rädd att om biblioteken blir en stor valfråga är det inte så bra för biblioteken. Och jag tror inte det blir en avgörande fråga för valet i höst, men det kanske är avgörande för var Sverige är om tio år, sade Christer Nylander.

Kristina Axén Olin tror inte heller att biblioteken blir en separat valfråga.

– Men läskunnigheten och hur vi minskar skillnaderna i samhället, det är en viktig fråga.

Och när det gäller anslagen till folkbiblioteken är det en politisk debatt som förs på kommunal nivå, konstaterade Lawen Redar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min