Bör biblioteken bli en valfråga?

6 maj 2022 • < 1 min

Det saknas en ordentlig nationell biblioteksstrategi och det borde ha kommit en proposition om bemannade skolbibliotek. Det sade Kristina Axén Olin (M) i den politiska panelen som debatterade läsning på den andra av 2022 års Biblioteksdagar.

– Regeringen tog fram en biblioteksstrategi, men det fanns inga pengar och inga tydliga uppdrag, konstaterade Kristina Axén Olin, Moderaternas kulturpolitiska talesperson och ledamot i riksdagens kulturutskott.

– Vi Moderater har föreslagit en digitalisering av hela bokbeståndet och jag vet inte varför inte Gustav Fridolins, till stora delar utmärkta, utredning om skolbibliotek inte har blivit en proposition.

Oron över den minskande läsförmågan bland barn och unga förenade panelen och Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, lyfte vikten av en lagstiftning när det gäller skolbiblioteken.

– Om det står i lagen att det ska finnas bemannade skolbibliotek, då tvingas kommunerna att agera.

Lawen Redar (S), även hon ledamot i kulturutskottet, efterlyste mer opinionsbildning.

– Var femte unge i det här landet har inte de baskunskaper i läsning som behövs för att lära sig andra ämnen. Bemannade skolbibliotek måste adresseras inom ramen för den ordinarie utbildningspolitiken, sade hon.

– En viktig åtgärd för att åstadkomma ökad läsning är faktiskt att få bemannade skolbibliotek på alla skolor i landet. Men ska man få upp den frågan på dagordningen krävs opinionsbildning och det är stor konkurrens med andra frågor.

Men hur ska biblioteken bli en valfråga? Eller bör de ens bli en valfråga? Panelen var inte helt enig.

– Jag är rädd att om biblioteken blir en stor valfråga är det inte så bra för biblioteken. Och jag tror inte det blir en avgörande fråga för valet i höst, men det kanske är avgörande för var Sverige är om tio år, sade Christer Nylander.

Kristina Axén Olin tror inte heller att biblioteken blir en separat valfråga.

– Men läskunnigheten och hur vi minskar skillnaderna i samhället, det är en viktig fråga.

Och när det gäller anslagen till folkbiblioteken är det en politisk debatt som förs på kommunal nivå, konstaterade Lawen Redar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min