Flera partiledare pratar kultur på digitalt konvent
9 feb 2021 • 2 min
Det blev en stor omställning när Folk och Kultur väl beslutade sig för att ställa om helt till digitalt. Men när alla kan ta del av programmen gratis från soffan hoppas arrangörerna på många nya besökare.

På onsdagsmorgonen börjar allt och då finns alla förinspelade program tillgängliga. Övriga program sänds live under onsdagen, torsdagen och fredagen. Därefter ska allt finnas kvar för den som vill ta del av det i efterhand.
– Vi är förberedda upp till tänderna. Det ska bli jätteroligt och utmanande, säger projektledare Linde Sjöstedt när det bara återstår timmar innan det är dags för årets evenemang.
Vanligtvis lockar det flera tusen personer till Eskilstuna, men i år blir allt digitalt.
– I september beslutade vi oss att köra digitalt, så det var ganska sent. Det har varit en rejäl resa för oss att utveckla ett digitalt konvent.
Det kulturpolitiska samtalet står som vanligt i centrum och i år kommer fem partiledare att delta i diskussionerna; Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C) Jimmie Åkesson (SD), Nooshi Dagostar (V) och Märta Stenevi (MP).
Dubbelt så många arrangörer som förra året, 2 500 stycken, deltar i det digitala konventet.
– Vi har haft ett sådant tufft år bakom oss och konst- och kulturutövare har kämpat så mycket. Vi hoppas att det här blir en samlingsplats där vi kan reflektera tillsammans, säger Linde Sjöstedt.
Arrangörerna hoppas att nya besökare hittar hit i år när det varken behövs resa eller inträdesbiljett. För att täcka upp för de uteblivna biljettintäkterna läggs allt material från konferensen bakom en betalvägg efter den 19 februari. Fram till dess går det att ta del av alla programpunkterna gratis. Dessutom hoppas arrangörerna på en del frivilliga bidrag för att kunna hålla ett fysiskt konvent i Eskilstuna nästa år.
För alla biblioteksintresserade rekommenderar Linde Sjöstedt programpunkten Bokäventyret från rymdsten till smartphone som Skara kommun arrangerar.
– De har byggt upp en läsmiljö för barn och unga. Det är en höjdpunkt.
Dessutom håller Svensk biblioteksförening i ett panelsamtal om biblioteken och pandemin. Föreningens ordförande Johanna Hansson håller i samtalet med Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, Markus Lindgren (MP), ordförande i kulturnämnden i Västerås och Catharina Ek, bibliotekschef i Upplands-Väsby.
Mer bibliotekssnack blir det också på Biblioteket Live från Västerås stadsbibliotek.
Hela programmet finns här.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer