Förslag i Stockholm: anställ bibliotekarier till skolorna

10 maj 2024 • < 1 min

Liberalerna i Stockholm vill föregripa nästa års lagändring om skolbibliotek. I en motion till kommunfullmäktige föreslås att bibliotekarier redan nu ska börja anställas till stadens skolor.

Nästa år träder ett tillägg i skollagen i kraft om att alla elevers ska ha tillgång till ett skolbibliotek bemannat med bibliotekarier. Samtidigt anslås drygt 400 miljoner kronor per år till kommunerna för att genomföra reformen.

Liberalerna Isabel Smedberg-Palmqvist och Jan Jönsson vill gå i förväg och uppmanar i kommunfullmäktige att ta ”beslut om att säkerställa att andelen fackutbildade skolbibliotekarier i Stockholms skolor ökar för att framåt uppnå målet om 100 %.”

Isabel Smedberg-Palmqvist, som under den förra mandatperioden var skolborgarråd i Stockholm och nu är vice ordförande i kulturnämnden, betonar bibliotekariers potentiella betydelse i skolan om de finns på plats i klassrummet och stöder undervisningen.

– Och jag har varit på skolor där biblioteken inte har varit bemannade och eleverna själva får söka sin information. Det blir ju inte i närheten av samma kvalitet.

Det finns dock en hake inför nästa år då tillägget i skollagen träder i kraft: det saknas utbildade skolbibliotekarier, totalt drygt 1 300 stycken, enligt fackförbundet Diks tidning Magasin K.

– Det är minst sagt stora utmaningar, säger Isabel Smedberg-Palmqvist, och det är väl därför vi inte ställer krav i motionen på att det ska bli bemanning på kort sikt överallt. Målsättningen måste ju naturligtvis vara att det ska tillsättas resurser så att vi har skolbibliotekarier i våra skolbibliotek.

Tog du själv något initiativ för ökad andel fackutbildade skolbibliotekarier i Stockholms skolor när du själv var skolborgarråd?

– Det är ju det nya i det här förslaget, att vi vill se lagstiftning om skolbibliotekarier. Det fanns ju inte tidigare, utan det fanns bara att det skulle finnas tillgång till skolbibliotek. Det här är ju en utveckling och det är ju fråga som jag hade tyckt var jätteprioriterad. Men i slutändan är det alltid rektorerna som bestämmer vad de skalägga sina resurser på.

1 kommentarer

  1. Mycket bra för elever, lärare och bibliotekarier. Läsfrämjande arbete, digitalkompetens och handledning i bibliotekskunskap är viktig på skola och bibliotek.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min

Krönika

Hur bra är du på att bubbelhoppa?

Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.

29 apr 2024 • 3 min