Inga svar om bemannade skolbibliotek – än

27 jun 2022 • 2 min

Inga utfästelser, men gärna samma debatt i riksdagens kammare efter höstens val. Det var skolminister Lina Axelsson Kihlbloms svar på Annika Hirvonens fråga om bemannade skolbibliotek.

När ska regeringen presentera ett förslag om bemannade skolbibliotek? Den frågan lyftes i riksdagen på måndagen när skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) svarade på en interpellation från Annika Hirvonen (MP). ”Att säkerställa en likvärdig tillgång till bemannade skolbibliotek borde vara en av skolminister Lina Axelsson Kihlbloms högsta skolpolitiska prioriteringar. Hon har burit den i sin handväska länge nog. Det är dags att lyfta den därifrån och lämna lagförslagen till riksdagen nu”, skriver hon i interpellationen.

Läsningen är en grund för ett demokratiskt samhälle och en grund för annat lärande. Dessutom är läsningen ett område där Sverige behöver satsa mer, slog Annika Hirvonen fast. När färre elever läser är det i förlängningen ett hot också mot demokratin, fortsatte hon och ställde frågan om ministern avser att komma med ett lagförslag om bemannade skolbibliotek till riksdagen, om inte nu, så i höst, om regeringen får fortsatt förtroende efter valet.

Skolministern inledde med att tacka för frågan och konstatera att hon delar samma grundsyn som Annika Hirvonen. Men några löften ville hon inte ge. Däremot ser hon fram emot fortsatt debatt i höst.

– Jag skulle gärna stå här efter hösten och hålla den här debatten igen, men jag kan inte i dag föregå den beredning som pågår.

Annika Hirvonen hänvisade till Gustav Fridolins utredning med tydliga förslag.

– Vad är det som måste utredas? Är skolministern inte nöjd med hur förslagen är formulerade eller är hon bara inte beredd att satsa pengarna?

Lina Axelsson Kihlblom svarade att det behövs ordning och reda i skolan och på skolans olika fokus. Dessutom måste kammaren ha bra underlag för beslut.

– Vi kan inte lägga fram förslag utan finansiering långt framåt. Vi vet vad som har hänt när det inte har funnits det, sade hon.

– Jag vill ha ordning och reda i skolan. Om det står i skollagen att vi ska ha biblioteksverksamhet, då vill jag titta på vad det är som är verksamhet? Är det en låda med böcker eller är det lite mer?

Annika Hirvonen uttryckte sin oro för att det är pengarna och finansieringen som saknas och konstaterade att frågan är strategiskt central för en likvärdig skola. Lina Axelsson Kihlblom svarade återigen att hon hoppas få diskutera frågan vidare i höst, om hon får förnyat förtroende.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min