Kulturministern lovar satsning på barns läsande

9 sep 2020 • < 1 min

Liberalerna är överens med Centerpartiet och regeringen om en satsning på omkring 200 miljoner kronor årligen i höstbudgeten för att öka barns och ungas läsande.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

På Instagram går kulturminister Amanda Lind in på detaljer.

I det så kallade läspaketet finns ett läsfrämjandelyft för folkbibliotekarier och en fortsatt satsning på Stärkta bibliotek, som ska få 150 miljoner kronor 2021 och sedan 75 miljoner kronor årligen 2022–2023.

Utöver detta aviserar Amanda Lind mer resurser till Statens kulturråds läsfrämjande arbete, en utbyggnad av Bokstart, en förlängning av Läslyftet, samt inrättandet av ett ”läsråd”, som ska samla läsfrämjande aktörer från olika delar av samhället,. Totalt uppgår Läsfrämjandesatsningen till 55 miljoner kronor 2020 och 75 miljoner kronor årligen 2021-2022.

”Att satsa på läsning och bibliotek är att satsa på framtiden och på vår demokrati”, skriver kulturminister Amanda Lind i inlägget.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min