Moderaterna saknar besked om nationella strategin
11 sep 2020 • 2 min
Regeringen aviserar satsningar på läsfrämjande men får kritik av Moderaternas kulturpolitiska talesperson för att inget sägs om den nationella biblioteksstrategin. Besked kommer inom ett år, uppger Amanda Lind för Biblioteksbladet.

På sitt Instagram-konto avslöjade kulturminister Amanda Lind (MP) redan på tisdagskvällen detaljer om satsningar på bibliotek. Vid en pressträff på onsdagseftermiddagen gav hon och biträdande finansminister Per Bolund närmare detaljer kring den kommande budgetpropositionen.
I det så kallade Läspaketet finns ett läsfrämjandelyft för folkbibliotekarier och en fortsatt satsning på Stärkta bibliotek, som ska få 150 miljoner kronor 2021 och sedan 75 miljoner kronor årligen 2022–2023.
Utöver detta får Statens kulturråd utökade resurser till läsfrämjande arbete, Bokstart byggs ut, Läslyftet förlängnings och ett ”läsråd”, som ska samla läsfrämjande aktörer från olika delar av samhället, inrättas. Totalt uppgår Läsfrämjandesatsningen till 55 miljoner kronor 2020 och 75 miljoner kronor årligen 2021–2022.
Efter pressträffen säger Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp till Biblioteksbladet att hon är frågande till att regeringen ännu inte tagit ställning till den nationella biblioteksstrategi – förslaget lades fram av Kungliga bibliotekets nationella samordnare Erik Fichtelius i mars 2019. Hon efterlyser inte minst besked kring digitalisering av kunskapsarv och stöd till folkbibliotekens digitalisering.
– Biblioteken skriker ju faktiskt efter hjälp med digitaliseringen och det ser också väldigt olika ut i landet, säger hon och tillägger att hon därför trodde att sådana besked skulle komma.
– Ja, jag trodde faktiskt det, oavsett pandemin. Detta är inte så coronalrelaterat, the show must go on.
Amanda Lind säger till Biblioteksbladet att hon hoppas kunna lägga fram en nationell biblioteksstrategi under riksdagsåret, alltså senast i september 2021.
– Corona har gjort att processen har fördröjts.
Ett av dagens besked är att Stärkta bibliotek-satsningen förlängs med ytterligare tre år.
Kommer stödet att vara möjligt att sedan fasa ut, i ett läge när kommunerna ska hantera de ekonomiska följderna av pandemin?
– Jag är väldigt glad att vi kan genomföra den här förstärkningen, inte minst i ljuset av corona. Det är en kraftfull markering från min och regeringens sida om att folkbiblioteken måste värnas genom krisen. Vi vill inte gå tillbaka till läget som var 2008–2009 när vi hade finanskrisen och kulturen blev ett område där kommunerna kände sig nödgade att skära. Så det är en viktig signal. Jag kommer att fortsätta att ha diskussioner med Sveriges Kommuner och Regioner och kulturansvariga politiker runtom i landet. Sedan får vi återkomma om vad som händer i framtiden, säger Amanda Lind.
Kulturdepartementets budgetbesked togs emot positivt av Svensk biblioteksförening.
– Kloka satsningar där folkbibliotekens roll för läsning är tydliga, särskilt för barn och unga, säger generalsekreterare Karin Linder i en kommentar på föreningens hemsida.
Budgetpropositionen överlämnas till riksdagen den 21 september.
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer