Moderaterna saknar besked om nationella strategin
11 sep 2020 • 2 min
Regeringen aviserar satsningar på läsfrämjande men får kritik av Moderaternas kulturpolitiska talesperson för att inget sägs om den nationella biblioteksstrategin. Besked kommer inom ett år, uppger Amanda Lind för Biblioteksbladet.

På sitt Instagram-konto avslöjade kulturminister Amanda Lind (MP) redan på tisdagskvällen detaljer om satsningar på bibliotek. Vid en pressträff på onsdagseftermiddagen gav hon och biträdande finansminister Per Bolund närmare detaljer kring den kommande budgetpropositionen.
I det så kallade Läspaketet finns ett läsfrämjandelyft för folkbibliotekarier och en fortsatt satsning på Stärkta bibliotek, som ska få 150 miljoner kronor 2021 och sedan 75 miljoner kronor årligen 2022–2023.
Utöver detta får Statens kulturråd utökade resurser till läsfrämjande arbete, Bokstart byggs ut, Läslyftet förlängnings och ett ”läsråd”, som ska samla läsfrämjande aktörer från olika delar av samhället, inrättas. Totalt uppgår Läsfrämjandesatsningen till 55 miljoner kronor 2020 och 75 miljoner kronor årligen 2021–2022.
Efter pressträffen säger Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp till Biblioteksbladet att hon är frågande till att regeringen ännu inte tagit ställning till den nationella biblioteksstrategi – förslaget lades fram av Kungliga bibliotekets nationella samordnare Erik Fichtelius i mars 2019. Hon efterlyser inte minst besked kring digitalisering av kunskapsarv och stöd till folkbibliotekens digitalisering.
– Biblioteken skriker ju faktiskt efter hjälp med digitaliseringen och det ser också väldigt olika ut i landet, säger hon och tillägger att hon därför trodde att sådana besked skulle komma.
– Ja, jag trodde faktiskt det, oavsett pandemin. Detta är inte så coronalrelaterat, the show must go on.
Amanda Lind säger till Biblioteksbladet att hon hoppas kunna lägga fram en nationell biblioteksstrategi under riksdagsåret, alltså senast i september 2021.
– Corona har gjort att processen har fördröjts.
Ett av dagens besked är att Stärkta bibliotek-satsningen förlängs med ytterligare tre år.
Kommer stödet att vara möjligt att sedan fasa ut, i ett läge när kommunerna ska hantera de ekonomiska följderna av pandemin?
– Jag är väldigt glad att vi kan genomföra den här förstärkningen, inte minst i ljuset av corona. Det är en kraftfull markering från min och regeringens sida om att folkbiblioteken måste värnas genom krisen. Vi vill inte gå tillbaka till läget som var 2008–2009 när vi hade finanskrisen och kulturen blev ett område där kommunerna kände sig nödgade att skära. Så det är en viktig signal. Jag kommer att fortsätta att ha diskussioner med Sveriges Kommuner och Regioner och kulturansvariga politiker runtom i landet. Sedan får vi återkomma om vad som händer i framtiden, säger Amanda Lind.
Kulturdepartementets budgetbesked togs emot positivt av Svensk biblioteksförening.
– Kloka satsningar där folkbibliotekens roll för läsning är tydliga, särskilt för barn och unga, säger generalsekreterare Karin Linder i en kommentar på föreningens hemsida.
Budgetpropositionen överlämnas till riksdagen den 21 september.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer