Oenighet om ny biblioteksplan i Södertälje

28 maj 2015 • 2 min

Det finns en viss oenighet i Södertälje om hur det bäst ska satsas för att utveckla biblioteksverksamheten i kommunen. Tjänstemännen...

bibliotek

Det finns en viss oenighet i Södertälje om hur det bäst ska satsas för att utveckla biblioteksverksamheten i kommunen. Tjänstemännen vill lägga ner tre av folkbiblioteken för att istället satsa på skolbiblioteken, men de rödgröna politikerna säger nej. I morgon ska beslutet tas.

I Södertälje är politiker och tjänstemän inte överens om neddragningar av bibliotek. I mars presenterades ett förslag till ”Strukturplan för Södertälje kommuns folkbibliotek” för kultur- och fritidsnämnden. I den planen finns förslag om att avveckla folkbiblioteken i Enhörna, Hölö och Mölnbo för att istället lägga de resurserna på skolbiblioteken. I ett debattinlägg den 2 mars 2015 på lt.se skriver fem centerpartister så här:

”Centerpartiet kommer att göra allt vi kan för att stoppa dessa vansinniga förslag. Inte nog med att bibliotekens viktiga verksamhet försvinner, det innebär också ytterligare utarmning av offentliga mötesplatser för de som bor i dessa orter och kommundelar. Ytterligare en möjlig aktivitet för vuxna och föräldrar att göra tillsammans med sina barn försvinner.”

Samma dag som debattinlägget publicerades gick Anna Bohman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ut och och lugnade att nedläggningen inte kommer att ske.

– Jag har förstått att det finns en oro och att det uppstått missförstånd.(…)Vi kommer inte att medverka till någon typ av försämringar, säger hon till lt.se.

I debattinlägget skriver centerpartisterna att det finns en del bra förslag i strukturplanen om hur biblioteksverksamheten ska utvecklas i stadsdelarna, men att det är korkat att tro att en bokbuss ska kunna ersätta de tre bibliotek som föreslås läggas ned.

Bakom förslaget till nya biblioteksplanen ligger biblioteken själva och en sak som de fokuserar på är att de vill ha ett bibliotek i Hovsjö.

I dagsläget är strukturplanen klar och beslut ska tas i kultur- och fritidsnämnden imorgon, fredag. De rödgröna partierna säger nej medan bibliotekschefen, stadsdirektören och kultur- och fritidschefen säger ja. Förslaget om att lägga ner de tre folkbiblioteken finns kvar i strukturplanen trots att Centerpartiet tidigare föreslagit att den delen skulle utgå omedelbart.

Anna Bohman (S) menar att det handlar om att anta planen som ett första steg men att de kommer att införa ett tillägg om att de inte går med på några neddragningar.

Om kommunen kommer att anta den nya biblioteksplanen får vi veta i morgon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min