Oenighet om ny biblioteksplan i Södertälje

28 maj 2015 • 2 min

Det finns en viss oenighet i Södertälje om hur det bäst ska satsas för att utveckla biblioteksverksamheten i kommunen. Tjänstemännen...

bibliotek

Det finns en viss oenighet i Södertälje om hur det bäst ska satsas för att utveckla biblioteksverksamheten i kommunen. Tjänstemännen vill lägga ner tre av folkbiblioteken för att istället satsa på skolbiblioteken, men de rödgröna politikerna säger nej. I morgon ska beslutet tas.

I Södertälje är politiker och tjänstemän inte överens om neddragningar av bibliotek. I mars presenterades ett förslag till ”Strukturplan för Södertälje kommuns folkbibliotek” för kultur- och fritidsnämnden. I den planen finns förslag om att avveckla folkbiblioteken i Enhörna, Hölö och Mölnbo för att istället lägga de resurserna på skolbiblioteken. I ett debattinlägg den 2 mars 2015 på lt.se skriver fem centerpartister så här:

”Centerpartiet kommer att göra allt vi kan för att stoppa dessa vansinniga förslag. Inte nog med att bibliotekens viktiga verksamhet försvinner, det innebär också ytterligare utarmning av offentliga mötesplatser för de som bor i dessa orter och kommundelar. Ytterligare en möjlig aktivitet för vuxna och föräldrar att göra tillsammans med sina barn försvinner.”

Samma dag som debattinlägget publicerades gick Anna Bohman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ut och och lugnade att nedläggningen inte kommer att ske.

– Jag har förstått att det finns en oro och att det uppstått missförstånd.(…)Vi kommer inte att medverka till någon typ av försämringar, säger hon till lt.se.

I debattinlägget skriver centerpartisterna att det finns en del bra förslag i strukturplanen om hur biblioteksverksamheten ska utvecklas i stadsdelarna, men att det är korkat att tro att en bokbuss ska kunna ersätta de tre bibliotek som föreslås läggas ned.

Bakom förslaget till nya biblioteksplanen ligger biblioteken själva och en sak som de fokuserar på är att de vill ha ett bibliotek i Hovsjö.

I dagsläget är strukturplanen klar och beslut ska tas i kultur- och fritidsnämnden imorgon, fredag. De rödgröna partierna säger nej medan bibliotekschefen, stadsdirektören och kultur- och fritidschefen säger ja. Förslaget om att lägga ner de tre folkbiblioteken finns kvar i strukturplanen trots att Centerpartiet tidigare föreslagit att den delen skulle utgå omedelbart.

Anna Bohman (S) menar att det handlar om att anta planen som ett första steg men att de kommer att införa ett tillägg om att de inte går med på några neddragningar.

Om kommunen kommer att anta den nya biblioteksplanen får vi veta i morgon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min