SD backar – ändrar formuleringar i motionen

3 dec 2019 • < 1 min

Sverigedemokraterna backar från tidigare uttalanden om att medborgarskap ska kunna krävas för att låna böcker. Motionen om bibliotek ska ses över.

Aron Emilsson, riksdagsledamot och Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson, uppger att formuleringar om medborgarskap i motionen om bibliotek ska ses över eftersom de ger utrymme för tolkningar. Motionen syftar bara på personer som inte vistas i landet lagligt, säger han till SVT:s Kulturnyheterna.

Men när Biblioteksbladet intervjuade Aron Emilsson tidigare förklarade han att partiet vill utreda om det går att knyta bibliotekens tjänster närmare till medborgarskap. Eftersom motionen både innehåller formuleringar om ”svenska medborgare” och om ”utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet”, fick han frågan om motionen endast handlar om personer som befinner sig illegalt i landet eller om den även gäller turister, personer som arbetar tillfälligt i Sverige och personer som har uppehållstillstånd.

– En grundprincip är att vissa tjänster också ska vara knutna till medborgarskap. Det är på en generell nivå. Det finns en gränsdragningsproblematik, svarade Aron Emilsson Biblioteksbladet.

Vidare förklarade han:

– Det finns ingen utpekad målgrupp, men det handlar om målgrupper som i dag inte är med och solidariskt finansierar systemet. Vi anger det som ett exempel och vill ta ett bredare grepp på medborgarskap och utreda det.

Nu tycks dock Aron Emilsson ha ändrat åsikt och säger till Kulturnyheterna i SVT att motionens formulering är otydlig och ska ses över. Han uppger att det handlar om att ”medborgarskapet ska uppvärderas” och att det ska vara tydligt att den som lever lagligt och bidrar till det allmänna ska kunna ta del av den svenska litteraturen.

När Biblioteksbladet vill ställa frågor om kursändringen hänvisar Sverigedemokraternas presstjänst i stället till SVT:s artikel.

Biblioteksbladet har också mejlat frågor direkt till Aron Emilsson, bland annat om hur hans tidigare svar på tidningens frågor ska tolkas, och vad som har fått honom att ändra sig.

SD:s motion om bibliotek

De senaste tre åren har Sverigedemokraterna lagt motioner om bibliotek med samma eller snarlika formuleringar om vem som ska kunna ta del av bibliotekens tjänster. I den senaste motionen skriver partiet att ”utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet ska naturligtvis kunna nekas tillgång till bibliotekens tjänster”. Men vidare skriver partiet ”…tillgängligheten till samhällets välfärdstjänster först och främst ska inrikta sig på och tillfalla svenska medborgare. Att vi vill att biblioteken ska kunna neka utländska medborgare tillgång till vissa tjänster…” Samt ”Biblioteken ska däremot kunna neka utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet vissa tjänster…” Hela motionen finns att läsa här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min