SD-framgångar väcker bibliotekschefers oro
6 feb 2020 • 3 min
Händelserna i Sölvesborg förskräcker. Många bibliotekschefer oroas av den politiska utvecklingen, visar Biblioteksbladets undersökning.


Under vintern har flera opinionsmätningar visat att stödet för Sverigedemokraterna ökar och att partiet kan vara på väg att bli störst i Sverige. Efter valet 2022 är det alltså möjligt att SD:s inflytande över landets bibliotek växer kraftigt.
… orolig att politiken ska försöka detaljstyra mer oavsett politisk färg men mest om SD ökar – med tanke på Sölvesborg
Drygt 30 procent av landets folkbibliotekschefer oroas över denna möjliga utveckling, visar en enkätundersökning

som Biblioteksbladet har genomfört. Att oron främst kretsar kring SD syns tydligt i fritextsvaren.
– Det är självklart bekymmersamt, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
– Jag har förståelse för oron och jag tycker det är extremt upprörande, både när SD-politiker vill påverka program på bibliotek och när det läggs förslag på kommunal och nationell nivå som går ut på att begränsa tillgången till bibliotek.
Jag följer med viss oro utvecklingen i vissa SD-ledda kommuner kring hur politiken inte respekterar armlängds avstånd
Amanda Lind säger sig märka hur höstens och vinterns uppmärksamhet kring SD:s politik har skapat uppslutning för bibliotekens verksamhet.
– De auktoritära tendenserna väcker motstånd, säger hon.
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson gör själv en koppling mellan oron kring hans parti som framkommer i undersökningen, och den riksdagsmotion om att bland annat inskränka möjligheten till bibliotekslån för personer som inte är svenska medborgare, som Biblioteksbladet uppmärksammade i november förra året.
– En grundprincip är att vissa tjänster också ska vara knutna till medborgarskap. Det är på en generell nivå. Det finns en gränsdragningsproblematik, sa Aron Emilsson då till Biblioteksbladets reporter.
Ett starkt SD skrämmer

Senare har Sverigedemokraterna dock hävdat att partiets förslag inte gäller alla icke-medborgare utan endast personer som saknar uppehållstillstånd och vistas illegalt i Sverige. Partiets övriga förslag på biblioteksområdet har skuggats av uppmärksamheten kring medborgarkravet, tror Aron Emilsson.
I höstens riksdagsmotion fanns till exempel förslag om en digitalisering av Kungliga bibliotekets samlingar, bevarande av internationella biblioteket i Stockholm genom att göra det till en nationell angelägenhet, liksom ett slopande av bibliotekslagens skrivning om att prioritera andra språk än svenska och de nationella minoritetsspråken.
Om det blir en borgerlig majoritet med M tillsammans med SD kan det få negativa konsekvenser som i värsta fall hotar demokratiuppdraget
Aron Emilsson drar slutsatsen att oro hos 30 procent av folkbibliotekens chefer faktiskt innebär att en majoritet inte delar den känslan.
– Vi gör en omfattande satsning och jag ser inga anledningar till oro om våra opinionsframgångar fortsätter utan snarare tvärtom, för det skulle gagna många bibliotek, menar jag.
Med tanke på vad som hänt i exempelvis Sölvesborg, är jag naturligtvis oroad över ett eventuellt ökat inflytande för SD
Fotnot: Citaten kommer från fritextsvaren i Biblioteksbladets enkätundersökning.
Enkät
Är du orolig över vad ett förändrat politiskt styre i kommunen skulle innebära för ditt bibliotek? Så löd frågan som ställdes till chefer för landets folkbibliotek. 31 procent svarade ja. 51 procent svarade nej. 18 procent svarade vet ej. 228 personer svarade, en svarsfrekvens på 79 procent.Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer