SD-framgångar väcker bibliotekschefers oro
6 feb 2020 • 3 min
Händelserna i Sölvesborg förskräcker. Många bibliotekschefer oroas av den politiska utvecklingen, visar Biblioteksbladets undersökning.


Under vintern har flera opinionsmätningar visat att stödet för Sverigedemokraterna ökar och att partiet kan vara på väg att bli störst i Sverige. Efter valet 2022 är det alltså möjligt att SD:s inflytande över landets bibliotek växer kraftigt.
… orolig att politiken ska försöka detaljstyra mer oavsett politisk färg men mest om SD ökar – med tanke på Sölvesborg
Drygt 30 procent av landets folkbibliotekschefer oroas över denna möjliga utveckling, visar en enkätundersökning

som Biblioteksbladet har genomfört. Att oron främst kretsar kring SD syns tydligt i fritextsvaren.
– Det är självklart bekymmersamt, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
– Jag har förståelse för oron och jag tycker det är extremt upprörande, både när SD-politiker vill påverka program på bibliotek och när det läggs förslag på kommunal och nationell nivå som går ut på att begränsa tillgången till bibliotek.
Jag följer med viss oro utvecklingen i vissa SD-ledda kommuner kring hur politiken inte respekterar armlängds avstånd
Amanda Lind säger sig märka hur höstens och vinterns uppmärksamhet kring SD:s politik har skapat uppslutning för bibliotekens verksamhet.
– De auktoritära tendenserna väcker motstånd, säger hon.
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson gör själv en koppling mellan oron kring hans parti som framkommer i undersökningen, och den riksdagsmotion om att bland annat inskränka möjligheten till bibliotekslån för personer som inte är svenska medborgare, som Biblioteksbladet uppmärksammade i november förra året.
– En grundprincip är att vissa tjänster också ska vara knutna till medborgarskap. Det är på en generell nivå. Det finns en gränsdragningsproblematik, sa Aron Emilsson då till Biblioteksbladets reporter.
Ett starkt SD skrämmer

Senare har Sverigedemokraterna dock hävdat att partiets förslag inte gäller alla icke-medborgare utan endast personer som saknar uppehållstillstånd och vistas illegalt i Sverige. Partiets övriga förslag på biblioteksområdet har skuggats av uppmärksamheten kring medborgarkravet, tror Aron Emilsson.
I höstens riksdagsmotion fanns till exempel förslag om en digitalisering av Kungliga bibliotekets samlingar, bevarande av internationella biblioteket i Stockholm genom att göra det till en nationell angelägenhet, liksom ett slopande av bibliotekslagens skrivning om att prioritera andra språk än svenska och de nationella minoritetsspråken.
Om det blir en borgerlig majoritet med M tillsammans med SD kan det få negativa konsekvenser som i värsta fall hotar demokratiuppdraget
Aron Emilsson drar slutsatsen att oro hos 30 procent av folkbibliotekens chefer faktiskt innebär att en majoritet inte delar den känslan.
– Vi gör en omfattande satsning och jag ser inga anledningar till oro om våra opinionsframgångar fortsätter utan snarare tvärtom, för det skulle gagna många bibliotek, menar jag.
Med tanke på vad som hänt i exempelvis Sölvesborg, är jag naturligtvis oroad över ett eventuellt ökat inflytande för SD
Fotnot: Citaten kommer från fritextsvaren i Biblioteksbladets enkätundersökning.
Enkät
Är du orolig över vad ett förändrat politiskt styre i kommunen skulle innebära för ditt bibliotek? Så löd frågan som ställdes till chefer för landets folkbibliotek. 31 procent svarade ja. 51 procent svarade nej. 18 procent svarade vet ej. 228 personer svarade, en svarsfrekvens på 79 procent.Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer