SD tar avstånd från Täby-incidenten

13 nov 2019 • < 1 min

Att försöka stoppa ett författarbesök på biblioteket i Täby, som en lokal SD-politiker gjorde, var ett övertramp, anser partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson.

Aron Emilsson (SD), riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson. Foto: Riksdagen

Aron Emilsson som ansvarar för Sverigedemokraternas politik på kulturområdet tar avstånd från hela händelsen i Täby. Det var ett övertramp, både att lägga sig i tjänstemannautövningen och att recensera programutbud, säger han i en intervju med Biblioteksbladet.

Det var på höstlovet i Alliansstyrda Täby kommun utanför Stockholm som en ledamot i kultur- och fritidsnämnden, Steven Jörsäter (SD), hade synpunkter på ett planerat författarbesök. Moa-Lina Olbers Croall skulle komma till biblioteket och prata om normkritik och livet som transperson utifrån sina böcker.

”Vi kan stoppa detta”, skrev han till bibliotekschefen och styrande politiker och föreslog att alla känsliga program skulle redovisas för nämnden på förhand.

Normkritik, menade Steven Jörsäter, är en politisk fråga. Att ”…ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt”. I efterhand tog Stockholmsdistriktet och partiets gruppledare i Täby avstånd från skrivelsen eftersom politiker inte ska detaljstyra tjänstemän. Även riksdagsledamoten Aron Emilsson tar alltså avstånd från det som hände.

– Det är inte en kommunpolitikers sak att recensera programutbud. Jag tycker att de gjorde ett övertramp där.

Men hur ser han då på själva innehållet i skrivelsen. Ska exempelvis ett bibliotek ha en HBTQ-hylla?

– Självklart ska det finnas, precis som andra uttryck och annan litteratur, säger Aron Emilsson.

Läs mer: Sorgligt och oroande, säger bibliotekarier i Täby

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min