SD tar avstånd från Täby-incidenten

13 nov 2019 • < 1 min

Att försöka stoppa ett författarbesök på biblioteket i Täby, som en lokal SD-politiker gjorde, var ett övertramp, anser partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson.

Aron Emilsson (SD), riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson. Foto: Riksdagen

Aron Emilsson som ansvarar för Sverigedemokraternas politik på kulturområdet tar avstånd från hela händelsen i Täby. Det var ett övertramp, både att lägga sig i tjänstemannautövningen och att recensera programutbud, säger han i en intervju med Biblioteksbladet.

Det var på höstlovet i Alliansstyrda Täby kommun utanför Stockholm som en ledamot i kultur- och fritidsnämnden, Steven Jörsäter (SD), hade synpunkter på ett planerat författarbesök. Moa-Lina Olbers Croall skulle komma till biblioteket och prata om normkritik och livet som transperson utifrån sina böcker.

”Vi kan stoppa detta”, skrev han till bibliotekschefen och styrande politiker och föreslog att alla känsliga program skulle redovisas för nämnden på förhand.

Normkritik, menade Steven Jörsäter, är en politisk fråga. Att ”…ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt”. I efterhand tog Stockholmsdistriktet och partiets gruppledare i Täby avstånd från skrivelsen eftersom politiker inte ska detaljstyra tjänstemän. Även riksdagsledamoten Aron Emilsson tar alltså avstånd från det som hände.

– Det är inte en kommunpolitikers sak att recensera programutbud. Jag tycker att de gjorde ett övertramp där.

Men hur ser han då på själva innehållet i skrivelsen. Ska exempelvis ett bibliotek ha en HBTQ-hylla?

– Självklart ska det finnas, precis som andra uttryck och annan litteratur, säger Aron Emilsson.

Läs mer: Sorgligt och oroande, säger bibliotekarier i Täby

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min