Till slut blev SD:s hjärtefråga rikspolitik
25 nov 2024 • 2 min
Offentliganställdas skyldighet att anmäla papperslösa har drivits av Sverigedemokraterna sedan partiet kom in i riksdagen 2010. Så här ser vägen ut, från den första motionen till Tidöavtalet.
Jimmie Åkesson
2010, november
Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och kräver redan samma höst att vårdpersonal ska tvingas anmäla papperslösa. ”… en plikt att anmäla, som sjukvårdspersonalen har gentemot samhället och sin arbetsgivare”, säger Jimmie Åkesson till Sydsvenskan.
2011
Under allmänna motionstiden på hösten föreslår SD att det ska bli obligatoriskt för lärare, vårdpersonal och andra att rapportera till polisen ”om de träffar på en illegal invandrare som de förstår eller borde ha förstått var en illegal invandrare”.
2012
Den högerextrema och SD närstående sajten Avpixlat riktar en uppmaning till sina läsare: Kontakta grupper som gömmer flyktingar och låtsas vara intresserade av att hjälpa. Rapportera sedan dessa papperslösa personer till polisen.
2018
Det borde vara straffbart att gömma flyktingar, och ”man ska ha en skyldighet att anmäla och inte försvåra för myndigheter”, säger Jimmie Åkesson till Sydsvenskan.
2020
I en motion till riksdagen föreslår Julia Kronlid och ytterligare tre SD-ledamöter ”bestämmelser för offentliga tjänstemän att meddela Polismyndigheten när en illegal migrant påträffas”. I en annan motion föreslår bland andra Jimmie Åkesson ett tydligt ansvarsutkrävande. ”Att medvetet bidra till en situation då personer som saknar rätt att vistas i landet ges möjlighet till just sådan vistelse ska vara straffbart.”
2022, juni
Den socialdemokratiska migrationsministern Anders Ygeman tillsätter en utredning om åtgärder för att fler asylsökande med avslag ska återvända till sina hemländer. Utredaren ska bland annat undersöka hur fler utvisningar ska genomföras genom ökat informationsbyte mellan myndigheter och offentliganställda. Utredningen ska undanta situationer där det ”finns en rätt till skolgång och sjukvård” och undersöka om fler områden inte bör omfattas av informationsplikt.
2022, oktober
I Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna finns en punkt om att ”kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”. Det kan finnas områden där en anmälan kan strida mot ”ömmande värden”, som inom vården, där det kan bli aktuellt med undantag.
2023, augusti
Utredningen från juni 2022 får ett tilläggsdirektiv där den ursprungliga formuleringen om att vissa sektorer ska undantas har tagits bort. I stället tillkommer Tidöavtalets mer diffusa skrivning om hänsyn till ömmande behov. Utredaren ska också undersöka ”vilka eventuella konsekvenser det skulle kunna få om en informationsskyldighet inte efterlevs”.
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer