Tillbaka i kommunal regi

11 maj 2020 • 6 min

Efter drygt 25 år i privat regi drivs biblioteket i Hällefors åter av kommunen. Karin Lundmark har uppdraget att forma den nya verksamheten.

Karin Lundmark är ny bibliotekschef i Hällefors sedan kommunen tog tillbaka driften i höstas. Foto: Kicki Nilsson

Karin Lundmark tycker att bibliotek ska vara i kommunal regi.

–  Vi kan samarbeta med den kommunala förvaltningen och göra det bästa för Hälleforsborna.

Sedan ett halvår tillbaka är hon bibliotekschef i Hällefors och den som ska driva utvecklingen av biblioteket i kommunal regi. 1993, långt innan de flesta andra kommuner ens tänkte tanken på entreprenad, lät Hällefors den lokala bokhandeln driva biblioteket. Men för ett år sedan fattades beslutet att ta tillbaka driften.

I biblioteket, som ligger granne med Polisen, Systembolaget och Apoteket i det stora Centrumhuset i Hällefors, är en hörna fortfarande tom sedan bokhandeln flyttade ut. Förut fanns här såväl böcker som turistprylar, leksaker och spel till försäljning. I dag har grönmålade granar i trä ställts upp som en början på det som ska bli en läsglänta, en tyst hörna för dem som vill studera eller läsa i tysthet. Flera idéer finns på förändring.

Karin Lundmark ska göra biblioteket till ett bibliotek för framtiden, en mötesplats för Hälleforsborna. Hennes uppdrag är att utveckla verksamheten och öka samverkan med andra delar av kommunen. Hon jobbade inte i Hällefors under tiden som bokhandeln drev biblioteket, men tycker att det finns fördelar med att ha biblioteket i kommunal regi.

– Anledningen till att man bytte var att man ville få in biblioteket i den kommunala familjen och jag tycker att det känns bra. Vi har jobbat mycket med kommunkontoret och har tät kontakt. Det gör att det finns effektiviseringsmöjligheter, berättar hon.

Nu finns inbokade program till våren och inför höstens författarbesök med Susanna Alakoski blir det läsecirklar på biblioteket.

Lars Löfgren märker inte någon större skillnad sedan kommunen tog över. Han brukar komma hit och läsa Dagens industri. ”Jag vet att det fungerade bra förut också. Men det är en fin plats att sitta på här.” Foto Kicki Nilsson

Bakgrunden till återkommunaliseringen är att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet återtog makten i Hällefors vid valet 2018.

– Vi kom fram till att vi ville utveckla biblioteket för framtida behov på ett helt annat sätt, säger kommunalrådet Annalena Jernberg (S).

Men beslute var inte ideologiskt, enligt Annalena Jernberg. Visserligen röstade den borgerliga oppositionen tillsammans med det lokala Grythyttelistan nej till återkommunaliseringen när frågan var uppe för beslut i april förra året. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drev igenom förändringen med 16 röster mot 15. Men det var också Socialdemokraterna som styrde när Hällefors beslutade att lägga ut biblioteket på entreprenad 1993.

– Och frågan om att utreda driften lyftes för första gången under den gamla majoriteten. Det finns ingen ideologi bakom det här, konstaterar Annalena Jernberg.

Tellervo Saha letar i hyllan för finskspråkig litteratur. Hällefors är finskt förvaltningsområde och på biblioteket ska finnas en särskild litteraturavdelning med böcker på finska. Hon lånar ofta böcker, men säger att hon inte märker så stor skillnad sedan kommunen tog över. Foto Kicki Nilsson

Till stöd för  beslutet fanns den utredning som kommunen gav bibliotekskonsulten Kerstin Simberg i uppdrag att göra. Simberg, som tidigare bland annat har varit chef för Almedalsbiblioteket i Visby, konstaterade att verksamheten inte blivit billigare i privat regi. Kostnaderna för medieinköp var drygt 50 procent högre än riksgenomsnittet.

Även om skillnaden till stor del kan förklaras med att bokinköpen oftast är dyrare i snitt i små kommuner eftersom många titlar behöver köpas in till färre invånare, behövdes en översyn för att köpa böcker på det ekonomiskt mest fördelaktiga sättet, slog hon fast.

Hon konstaterade också att det saknades uppsökande verksamhet och att biblioteket inte heller hade blivit den mötesplats och kreativa miljö som önskades. Orsaken till detta var troligen hur upphandlingen var gjord, samt den dåliga styrningen från kommunen.

För att kunna genomföra de förändringar som efterlystes beslutades att kommunen skulle ta tillbaka driften.

– När man lägger ut på entreprenad är det väldigt svårt att styra. Vi ville att biblioteket skulle få en större betydelse som mötesplats. Den utvecklingen som vi ville se är väldigt svår att göra om det fortfarande ligger på entreprenad. Om man kommer på något under tiden måste man lägga till det. Nu har vi möjlighet att ha utställningar, föreläsningar, samverkan med föreningar och andra på ett mer effektivt sätt, säger Annalena Jernberg.

Men oppositionen i Hällefors tycker att beslutet om återkommunalisering fattades för snabbt, även om oppositionsråd Vivianne Pettersson (M) var med och tog initiativ till själva utredningen. Det var under förra mandatperioden när Moderater och Socialdemokrater styrde tillsammans och för hennes del handlade det också om att skapa ett bibliotek för framtiden.

– Vi initierade att det här skulle upp på bordet. Vi ville utveckla hur framtidens bibliotek skulle se ut. Men då handlade det inte om driftform, berättar Vivianne Pettersson.

Hon önskade en ny upphandling för att se vilka olika anbud som skulle komma in och vad de eventuella anbudsgivarna hade för idéer om framtidens bibliotek.

– Det är den som är bäst lämpad som ska utföra uppdraget, det har inget att göra med om det är privat eller inte. Vi ville se en ny upphandling.

Ett halvår efter att kommunen tog över driften efterlyser Vivianne Pettersson mer information om vad som ska hända.

– Det är viktigt att alla inblandade får vara med och tycka. Det skulle inrättas ett biblioteksråd, men det har inte hänt något än. Jag har inte sett något, men det kanske kommer. Vi som sitter i opposition vet ingenting. Vi har inte sett någon konsekvensanalys, inga ekonomiska kalkyler, ingenting.

Nu, konstaterar hon, ligger bollen hos kommunen att utveckla framtidens bibliotek.

– Jag tänker mig att framtidens bibliotek kommer att innehålla så mycket mer än bara massor av böcker. Mycket som inte finns i dag.

– Det var ganska bra förut också, säger Håkan Molander som bor i Hällefors och brukar låna deckare på biblioteket. Foto: Kicki Nilsson

Hon skulle också önska ett skolbibliotek i själva skolan, åtminstone för de minsta barnen, som inte på egen hand går till det stora biblioteket.

Kommunalrådet Annalena Jernberg ville till skillnad mot oppositionsrådet Vivianne Pettersson, inte göra en ny upphandling eftersom de inte hade någon exakt uppfattning om hur det nya biblioteket skulle utvecklas.

– Vi har haft en medborgardialog, hur utvecklar man det i en upphandling? Det är svårare att tillgodose i en uppstartsfas, det är ett pågående arbete. Vi testar och prövar oss fram.

Det finns tankar på att flytta biblioteket från Centrumhuset och ett eventuellt beslut väntas till våren. Planen är att flytta in tvärs över gatan, i det gamla kommunhuset. Det skulle öppna för nya samarbeten med andra kommunala verksamheter och biblioteket skulle ha möjlighet att styra mer över sina öppettider.

7 000 personer bor i Hällefors som ligger i Örebro län. Karin Lundmark är ny bibliotekschef. Foto Kicki Nilsson

Karin Lundmark jobbar också vidare med hur biblioteket ska bli mer tillgängligt.

– Vi är på gång med meröppet, men vi är inte klara med det.

Uppsökande verksamhet är också viktigt men en bokbuss är dyrt, konstaterar Karin Lundmark som därför undersöker andra sätt.

– Vi har med oss den frågan, säger hon.

de besökare som Biblioteksbladet träffar i Hällefors tycker om sitt bibliotek. Både när det drevs i bokhandelns regi och som det är nu. Karin Lundmark tror inte att de funderar så mycket på själva driften, så länge det fungerar bra.

– De bryr sig inte om vem som äger biblioteket. Flertalet lånar sina böcker och är nöjda med det.

Än är det för tidigt att säga om driften blir billigare eller inte i kommunal regi, enligt Annalena Jernberg. Men kanske är det inte heller avgörande.

– Vi är fortfarande inne i ett uppbyggnadsarbete. Och det är inte alltid prislappen i sig som är viktigast. Det ska vara en bra verksamhet för invånarna.

Bokhandeln har flyttat till ny lokal. Verksamheten går ganska bra, enligt ägarna, trots att de har tappat inkomsterna från biblioteket. Foto Kicki Nilsson

Unikt beslut i Hällefors

När Hällefors lät bokhandeln driva biblioteket var det långt innan den våg av privatiseringar av offentlig verksamhet som sedan dess sköljt över landet. 1993 var kommunen unik som lade ut biblioteket på entreprenad.

– Vi tyckte vår affärsidé var bra. Vi hade vår bokhandel och samordnade det med att driva turistbyrå och bibliotek åt kommunen, säger Maria Dahlqvist som driver Hällefors bokhandel tillsammans med Anna-Karin Svartengren.

– Vi hade många studiebesök här. Det blev mycket goodwill för kommunen när folk var här och kollade, berättar Maria Dahlqvist.

De första 15 åren fungerade samarbetet med kommunen smidigt och Maria Dahlqvist berättar hur de hade tät kontakt med både politiker och förvaltningschefer. På senare år började kommunen ifrågasätta om det verkligen var det bästa sättet att driva biblioteket på.

– Det har varit under utredning i ganska många år. Anna-Karin och jag blev trötta på det och på att ha korta avtal. Nu är det bestämt så här, det är inga konstigheter och inga bad feelings någonstans.

När kommunen tog över biblioteket flyttade bokhandeln till nya lokaler någon minut från Centrumhuset där biblioteket ligger.

Hällefors

  • Cirka 7 000 invånare bor i Hällefors. Befolkningen har minskat och var på 1960-talet cirka 13 000.
  • Kommunen ligger i nordvästra Västmanland men hör till Örebro län och gränsar till Värmland och Dalarna.
  • De flesta invånare bor i tätorterna Hällefors och Grythyttan.
  • Nästan 15 procent av invånarna har finsk anknytning och Hällefors är sedan 2012 finskt förvaltningsområde, vilket ställer särskilda krav på exempelvis finskspråkig litteratur på biblioteket.
  • Källa: Hällefors kommun

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Fortsatt brist på bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min