Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
9 dec 2024 • 4 min
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
Försöken att påverka bibliotekens inköpslistor från politiskt håll är mindre än befarat, berättar Jonas Söderholm, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap.
En undersökning om bibliotekariers mediestrategiska uppdrag gjordes senast för tio år sedan. Jonas Söderholm, som är universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås och författare till den nya rapporten, hade väntat sig att politisk påverkan skulle ha ökat mer.
– Det förekommer politisk påverkan och det är problematiskt när det väl händer, men det är inget särskilt utbrett fenomen. De flesta bibliotek pratar om att användare kan ha synpunkter på innehållet men att opinionsbildare och politiker hör av sig, det är relativt ovanligt, säger Jonas Söderholm.
Han lägger dock till att det inte handlar om en kvantitativ kartläggning. 43 var med i studien, 28 skolbibliotek och 15 folkbibliotek.
I de fall där det faktiskt har skett någon form av politisk påverkan har bibliotekarierna inte sett det som särskilt problematiskt. Politikerna har hört av sig med frågor och bibliotekarierna har svarat och sedan ”…var det inte så mycket mer med det”.
– Men även om det inte ställer till problem för bibliotekarierna och biblioteken så är det ett principiellt problem. De nöjde sig med svaret men att någon i en sådan maktposition ställer konfrontativa frågor om varför biblioteken har den eller den boken, det kan man problematisera i sig, menar Jonas Söderholm.
När det gäller medieplaner är det väldigt blandat, det skiljer sig mycket från bibliotek till bibliotek. Vissa tycker att det är viktigt, andra tycker att det inte behövs alls. Jonas Söderholm insåg ganska snabbt att medieplaner kan funka på alla möjliga sätt.
– Det är intressant att det är så olika. När det kommer till hur gärna man har en medieplan, hur den i så fall ser ut och varför man har den.
Skillnad mellan folkbibliotek och skolbibliotek
I rapporten är det tydligt att det är stora skillnader mellan folkbiblioteken och skolbiblioteken i deras mediestrategiska arbete. Det handlar inte minst om att folkbiblioteken har större upptagningsområden och att skolbiblioteken är knutna till skolverksamheten och har mer avgränsade målgrupper.
I alla intervjuer fokuserade en del frågor på allsidighet och kvalitet och Jonas Söderholm säger att det är mycket som skolbiblioteken väljer att inte köpa in, för att det inte är relevant för skolans verksamhet.
– De kan också hänvisa till läroplanen, att det inte finns täckning i den för att köpa in en viss bok. Folkbiblioteken kan i princip köpa in vad som helst för vem som helst. Allsidighet för ett folkbibliotek är verkligen just det, att ha allt. Allsidighet för ett skolbibliotek är mer kontextuellt, förklarar Jonas Söderholm som understryker att det därför är vanligare bland folkbiblioteken att ha medieplaner, eller medieriktlinjer som många kallar det, och att skolbiblioteken inte har lika stor användning av det.
Begreppet ”plan” är i det här fallet ofta reserverat för det som behöver klubbas politiskt. Då väljer kommunerna ibland att kalla sin mediestrategiska policy för något annat, till exempel riktlinjer. Om vi återknyter till politisk påverkan kan det vara någon utifrån, en besökare, som ifrågasätter varför den eller den boken finns att låna på biblioteket.
– Då kan man hänvisa till allsidighetsidealet eller allsidighetskravet. Å andra sidan kan det vara så att biblioteken och dess personal får leva med att de köper in material som de kanske inte själva, värderingsmässigt, ställer sig bakom. Allsidigheten innebär även ett krav på biblioteken själva att de inte kan plocka bort böcker som de tycker har fel syn på sakernas tillstånd, säger Jonas Söderholm.
Köper in det som efterfrågas
Han noterar en stor medvetenhet kring allsidigheten och tror att det har mycket att göra med de JO-fall i bland annat Botkyrka kommun och Falköpings kommun, som fick mycket uppmärksamhet kring 2017.
– Det var flera bibliotekarier som tog upp det, att nu köper de in det som efterfrågas. Det kan vara allt möjligt och med det utrymme de har utöver det, försöker de välja material för att få till ett allsidigt utbud. Det kan vara sådant som användarna kanske inte efterfrågar, men som kan vara intressant att ha i samlingarna, menar Jonas Söderholm.
I rapporten skriver han att personalens fingertoppskänsla är viktig när det kommer till gallring av böcker. Han poängterar också att bibliotekarier är de enda som gillar att gallra. Användarna blir förfärade när de får veta att det slängs böcker och likadant är det på skolorna, där tycker lärarna att det är helt fel att gallra bort böcker.
– Men bibliotekarierna vet att de måste gallra av utrymmesskäl, men det är också ett bra sätt att framhäva det de vill framhäva, att gallra bort annat material. Visst tittar de på utlåningsstatistik men det är bara en del av pusslet, säger Jonas Söderholm.
Han lyfter bibliotekariernas erfarenhet, vad de ser. Det måste inte vara böcker som lånas ut. En bibliotekarie på ett gymnasiebibliotek pratade om hur populära sexböckerna var. Men de böckerna är det ingen som lånar och de syns därför inte heller i statistiken. Ändå vet den bibliotekarien att de är uppskattade och att de behövs. Jonas Söderholm kallar det här för en tyst efterfrågan.
– Det vet den bibliotekarien genom att känna verksamheten och sina användare och genom att känna utbudet. Det kan också handla om böcker med en lokal förankring eller att de är kopplade till biblioteksbyggnaden på något sätt. De böckerna får då ett extra skydd mot att gallras ut.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer