Populärt låna elmätare i söder
24 jan 2023 • 3 min
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

På Karlskrona bibliotek är kön lång för att låna elmätare.
De höga elpriserna skapar nya vanor på biblioteken. I Karlskrona, där biblioteken lånar ut så kallade energikassar, står 42 personer på kö.
– Det har blivit jättestor efterfrågan, säger Kristoffer Hilmersson, tillförordnad bibliotekschef.
Efterfrågan på att låna hem en elmätare för att mäta hur mycket el olika hushållsapparater drar och hur man själv på enklaste sätt kan minska sin elkonsumtion, har ökat under senaste året. Särskilt i elområde fyra, i södra Sverige, där elpriserna har varit som allra högst.
Priset på el i södra Sverige ligger i dag, tisdag, på 196 öre per kilowattimme. Det kan jämföras med snittpriset för januari förra året som låg på 109 öre, eller 2021 då snittpriset för årets första månad låg på 50 öre. Och i augusti förra året var snittpriset i Malmöregionen över 300 öre per kilowattimme.
Det är siffror som förklarar köerna för att låna elmätare på biblioteken. Det märks bland annat på Karlskrona bibliotek där köerna växer för att låna så kallade energipåsar.
– Jag skulle säga att det började komma när elpriserna började gå upp, säger Kristoffer Hilmersson.
Energipåsarna som lånas ut en vecka i taget i Karlskrona innehåller en energimätare, värmekamera, rökpenna, termometer/hygrometer samt ett instruktionshäfte. En extra elmätare har också köpts in för att möte efterfrågan. Även i grannkommunerna är efterfrågan stor.

I Ystad har elmätare funnits för utlåning i cirka tio år, men sedan i maj förra året ser bibliotekschef Linda Willander en ökad efterfrågan.
– Här är de utlånade hela tiden nu. Folk har frågat efter dem och det är en sån grej man gärna lånar i stället för att köpa själv. Man mäter och sedan är man klar, säger hon.
Hon tycker att det är en bra service och en bra demokratigrej för invånarna. Men det kan också vara positivt för bibliotekets verksamhet.
– Det handlar om att få hit folk. Precis som när vi var röstlokal. Man kommer hit för en grej, så ser man hela utbudet och tycker förhoppningsvis att det är en trevlig miljö.
I Bengtsfors, i elområde tre, lånas elmätare ut, men utan någon större efterfrågan, även om den har ökat något det senaste året. I Sundbyberg, också elområde tre, plockades elmätarna bort från bibliotekens låneutbud för några år sedan eftersom intresset var så svalt, berättar Anna Branteby Schnelzer, verksamhetsansvarig. Men med stigande elpriser letades de upp igen i höstas och ytterligare några köptes in. Sedan dess har de varit utlånade i princip hela tiden.
– Jag skulle säga att intresset är stort. Det ligger nästan alltid någon på reservationshyllan.
I norra delarna av landet verkar efterfrågan på att låna elmätare vara mindre, även om elpriserna har stigit också där på senare tid. I Hedemora har elmätare funnits för utlåning i över tio år och liksom i många andra kommuner är det energirådgivarna som har tagit initiativ till att de ska finnas för utlåning. Även här har efterfrågan ökat markant under senaste året, sedan biblioteket marknadsförde elmätarna, berättar Gun-Marie Bergström, bibliotekschef.
– Om det inte finns någon annan instans som kan administrera tjänsten tycker jag att det är okej. Det kan vara bra om man kan samarbeta inom kommunen för att nå ut till fler. Vi har nog lockat en och annan till biblioteket som inte annars skulle ha kommit till oss.
I de nordligaste delarna av landet, i elområde ett, har elpriserna länge legat lägre än i södra Sverige. Även om de på senare tid har de skjutit i höjden även där är efterfrågan på att låna elmätare inte lika stor. I Haparanda har elmätarna marknadsförts på biblioteket, men intresset för att låna dem är lågt.
Även i Robertsfors, som ligger på gränsen och därmed tillhör både elområde ett och två, är efterfrågan liten.
– Vi har några utlån, men det är svårt att nå ut med information om att vi har dem, säger Helen Forsberg, bibliotekarie i Robertsfors.
– Efterfrågan borde vara större när man tänker på hur mycket el vi göra av med. Jag tycker det är en bra service vi har.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer