Årets Augustpriser

26 nov 2012 • < 1 min

Årets Augustpriser har delats ut vid en gala i Stockholms konserthus. 18 böcker var nominerade i tre klasser: Årets svenska...

Årets Augustpriser har delats ut vid en gala i Stockholms konserthus. 18 böcker var nominerade i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Till Årets svenska skönlitterära bok utsågs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg (se även BBL nr 5/2012). Årets svenska barn- och ungdomsbok blev A B C å allt om D av Nina Ulmaja och slutligen Årets svenska fackbok är skriven av Ingrid Carlberg: ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg.

Augustpriset delades i år ut för tjugofjärde gången. Priset är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor till vinnaren i varje kategori.

 

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min