Årets Augustpriser

26 nov 2012 • < 1 min

Årets Augustpriser har delats ut vid en gala i Stockholms konserthus. 18 böcker var nominerade i tre klasser: Årets svenska...

Årets Augustpriser har delats ut vid en gala i Stockholms konserthus. 18 böcker var nominerade i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Till Årets svenska skönlitterära bok utsågs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg (se även BBL nr 5/2012). Årets svenska barn- och ungdomsbok blev A B C å allt om D av Nina Ulmaja och slutligen Årets svenska fackbok är skriven av Ingrid Carlberg: ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg.

Augustpriset delades i år ut för tjugofjärde gången. Priset är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor till vinnaren i varje kategori.

 

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min