Årets Augustpriser

26 nov 2012 • < 1 min

Årets Augustpriser har delats ut vid en gala i Stockholms konserthus. 18 böcker var nominerade i tre klasser: Årets svenska...

Årets Augustpriser har delats ut vid en gala i Stockholms konserthus. 18 böcker var nominerade i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Till Årets svenska skönlitterära bok utsågs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg (se även BBL nr 5/2012). Årets svenska barn- och ungdomsbok blev A B C å allt om D av Nina Ulmaja och slutligen Årets svenska fackbok är skriven av Ingrid Carlberg: ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg.

Augustpriset delades i år ut för tjugofjärde gången. Priset är en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100 000 kronor till vinnaren i varje kategori.

 

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min