Grattis Nacka gymnasium...

23 okt 2012 • 2 min

…vars bibliotek utsetts till Årets skolbibliotek av juryn i Nationella skolbiblioteksgruppen. På Nacka gymnasiums hemsida marknadsför sig biblioteket som ”en...

FOTO: @NgBib

…vars bibliotek utsetts till Årets skolbibliotek av juryn i Nationella skolbiblioteksgruppen.

På Nacka gymnasiums hemsida marknadsför sig biblioteket som ”en pedagogisk resurs som är väl integrerad i skolans verksamhet. Vi verkar för att stärka elevernas informationskompetens och hjälper dem på bästa sätt att nå kunskapsmålen. Eleverna möter oss både biblioteket och i klassrummet där läraren och bibliotekarien samarbetar i undervisningen. På biblioteket finns gott om studieplatser, böcker, tidskrifter, datorer, skrivare och trådlöst nätverk. Det finns även en Smartboard tillgänglig för informationssökning.”

Detta går igen i det måldokument som finns för Nacka gymnasiums bibliotek avseende läsåret 2012/2013. Utgångspunkten för de framtagna målen bottnar i den nya skollagen, i Nacka gymnasiums gemensamma mål samt de lokala förutsättningar och behov som finns på skolan. I måldokumentet står det bl a att biblioteket ska

                     vara en pedagogisk resurs som är väl integrerad i skolans verksamhet

                     verka för att stärka eleverna informationskompetens

                     stödja eleverna så att de utifrån egna förutsättningar uppnår kunskapsmålen

                    främja litterär och kulturell verksamhet

                     kännetecknas av kvalitetstänkande och nytänkande

 

Och de som enligt juryn förverkligar allt detta är en personalstyrka om tre bibliotekarier: Elisabeth Brandberg, Maria Åsberg och Ingemar Fransson.

Utmärkelsen Årets skolbibliotek delas ut av Nationella skolbiblioteksgruppen som består av representanter från flera aktörer inom skola och bibliotek tillsammans med författarorganisationer. Juryn utser tre skolbibliotek som de nominerar till Årets skolbibliotek. I år var det Celsiusskolan, Uppsala kommun, Nacka gymnasium, Nacka kommun samt Nättrabyskolan, Karlskrona kommun.

Juryn lägger särskild vikt vid:

skolledningens del i utvecklingsarbetet

en målinriktad och dokumenterad pedagogisk verksamhet

skolbibliotekets tillgänglighet avseende elever med särskilda behov

Priset kommer att delas ut på Skolforum, Älvsjö den 29 oktober 2012. Priset består av äran, ett vandringspris i form av en tavla av Sven Nordqvist, ett diplom av samma tavla att behålla på skolan samt ett författarbesök. Förra året fick Norra Fäladens skolområde i Lund motta priset.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min