Lyrikprojekt belönat

14 mar 2012 • < 1 min

Bibliotekstidskriften Bok og Bibliotek har inrättat utmärkelsen ”Årets biblioteksprosjekt”. Hela 35 projekt tävlade om årets utmärkelse och fyra av dem...

Bibliotekstidskriften Bok og Bibliotek har inrättat utmärkelsen ”Årets biblioteksprosjekt”. Hela 35 projekt tävlade om årets utmärkelse och fyra av dem belönades.

På folkbibliotekssidan gav juryn första platsen till projektet ”E-diktet” från fylkesbiblioteken i Østfold, Vestfold och Buskerud. Lyriken är inte så uppmärksammad men borde passa dagens jäktade människor, var tanken bakom projektet. E-dikt för vuxna startade 2010, E-dikt för barn har funnits ända sedan 2008. Varje vecka sänds dikterna ut som e-post över hela landet. Hittills abonnerar 4 500 på tjänsten för vuxna, 2 200 abonnerar på barndikterna. Både modern och klassisk lyrik väljs men man undviker de ”smalaste” dikterna för att kunna nå en bred publik.  Projektet ”E-diktet” är dessutom snart färdigutvecklat som app för mobiltelefon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min