Lyrikprojekt belönat

14 mar 2012 • < 1 min

Bibliotekstidskriften Bok og Bibliotek har inrättat utmärkelsen ”Årets biblioteksprosjekt”. Hela 35 projekt tävlade om årets utmärkelse och fyra av dem...

Bibliotekstidskriften Bok og Bibliotek har inrättat utmärkelsen ”Årets biblioteksprosjekt”. Hela 35 projekt tävlade om årets utmärkelse och fyra av dem belönades.

På folkbibliotekssidan gav juryn första platsen till projektet ”E-diktet” från fylkesbiblioteken i Østfold, Vestfold och Buskerud. Lyriken är inte så uppmärksammad men borde passa dagens jäktade människor, var tanken bakom projektet. E-dikt för vuxna startade 2010, E-dikt för barn har funnits ända sedan 2008. Varje vecka sänds dikterna ut som e-post över hela landet. Hittills abonnerar 4 500 på tjänsten för vuxna, 2 200 abonnerar på barndikterna. Både modern och klassisk lyrik väljs men man undviker de ”smalaste” dikterna för att kunna nå en bred publik.  Projektet ”E-diktet” är dessutom snart färdigutvecklat som app för mobiltelefon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min