Nedräkningen har börjat 2

19 mar 2012 • < 1 min

I morgon, tisdag tillkännages vem som blir årets pristagare till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne 2012. 184 kandidater från 66...

I morgon, tisdag tillkännages vem som blir årets pristagare till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne 2012. 184 kandidater från 66 länder är nominerade. Närmare 30 stycken av nomineringarna rör organisationer, resten är författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare.

Flest antal nominerade, 18 stycken, har Storbritannien. Sverige har 11 nominerade och Tyskland, Nederländerna och Norge har vardera 9 stycken nominerade.

Nominerade från Sverige är illustratörerna Eva Eriksson, Gunna Grähs, Eva Lindström, Ilon Wikland samt Anna-Clara Tidholm (även nominerad som författare); Författarna Lennart Hellsing, Anna Höglund, Barbro Lindgren, Ulf Stark, Thomas Tidholm och Monika Zak (även berättare och läsfrämjare).

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman signalerar att barns och ungas läsning är av största vikt. Summan ska också inspirera verksamma inom området.

Pristagaren tillkännages och presenteras från klockan 13.00. Man kan följa tillkännagivandet live från kl 12.50.

Officiell prisutdelning sker i slutet av maj i Stockholm.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min