ALMA-priset 2011

4 mar 2011 • 2 min

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tilldelades i år den australiensiska illustratören och författaren Shaun Taun. Juryns motivering lyder: Shaun Tan...

Shaun TanLitteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tilldelades i år den australiensiska illustratören och författaren Shaun Taun.

Juryns motivering lyder: Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism.

Shaun Tan är född 1974 i en förort belägen norr om staden Perth i Australien. I Sverige finns i dagsläget bara den vackra bilderboken Ankomsten (Kabusa förlag, 2010). Shaun Tans produktion omfattar ett tjugotal böcker, bland centrala verk märks The Rabbits (1998), The Lost Thing (2000), The Red Tree (2001), The Arrival (2006) och Tales from Outer Suburbia (2008).

Shaun Tan fick tidigare i år en Oscar för bästa animerade kortfilm, The Lost Thing, som bygger på boken med samma namn.

Hans verk finns översatta till ett tiotal språk, bland annat tyska, svenska, spanska och kinesiska. Shaun Tan har även en fin hemsida, www.shauntan.net.

I år var det nionde gången som ALMA-priset delades ut. Förra året var det Kitty Crowther som fick ta emot det.

ALMA-priset går till förtjänta författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjande organisationer i hela världen. Syftet är förstås att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur. Prissumman på fem miljoner kronor gör priset till det största priset i sin genre. I år hade ALMA-juryn att välja bland 175 nomineringar från 62 olika länder.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj.

ÅE

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min