ALMA-priset 2011

4 mar 2011 • 2 min

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tilldelades i år den australiensiska illustratören och författaren Shaun Taun. Juryns motivering lyder: Shaun Tan...

Shaun TanLitteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tilldelades i år den australiensiska illustratören och författaren Shaun Taun.

Juryns motivering lyder: Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism.

Shaun Tan är född 1974 i en förort belägen norr om staden Perth i Australien. I Sverige finns i dagsläget bara den vackra bilderboken Ankomsten (Kabusa förlag, 2010). Shaun Tans produktion omfattar ett tjugotal böcker, bland centrala verk märks The Rabbits (1998), The Lost Thing (2000), The Red Tree (2001), The Arrival (2006) och Tales from Outer Suburbia (2008).

Shaun Tan fick tidigare i år en Oscar för bästa animerade kortfilm, The Lost Thing, som bygger på boken med samma namn.

Hans verk finns översatta till ett tiotal språk, bland annat tyska, svenska, spanska och kinesiska. Shaun Tan har även en fin hemsida, www.shauntan.net.

I år var det nionde gången som ALMA-priset delades ut. Förra året var det Kitty Crowther som fick ta emot det.

ALMA-priset går till förtjänta författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjande organisationer i hela världen. Syftet är förstås att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur. Prissumman på fem miljoner kronor gör priset till det största priset i sin genre. I år hade ALMA-juryn att välja bland 175 nomineringar från 62 olika länder.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj.

ÅE

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min