Prisutdelning till bibliotekarier och författare

27 okt 2021 • 2 min

Nytänkande, mod och öppna sinnen prisades när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser till bibliotekarier, författare och illustratörer.

I en nästan fullsatt sal på Norra Latin i Stockholm samlades pristagare, jurymedlemmar och andra från biblioteksvärlden för att se årets mottagare av Svensk biblioteksförenings utmärkelser.

Det första priset delades ut till en bibliotekarie som ”navigerar i nya vatten samtidigt som hon behåller bibliotekets integritet”, enligt juryns motivering. Christina Larsson från Tegelbrukets bibliotek i Örebro fick årets Bengt Hjelmqvist-pris för sitt arbete med verksamhet med fokus på ungdomar.

På Tegelbrukets bibliotek finns många typer av aktiviteter och här kan ungdomarna träna, plugga, fika eller äta lunch när de besöker biblioteket. Men det hindrar inte ungdomarna från att ta del av själva bibliotekets verksamhet, berättar Christina Larsson.

– Nej, det är tvärt om. Många sitter hos oss och pluggar, vi har många från studieovana hem som behöver en plats att sitta på och som behöver läxhjälp. Sen kan vi lotsa dem vidare om de tröttnar.

Christina Larsson, bibliotekarie, i mitten, tillsammans med kollegorna Unnur Tryggvadottir, bibliotekschef och biträdande verksamhetschef och Selma Mahic, ungdomscoach på Tegelbruket.

Som bibliotekarie har hon samma uppdrag som övriga som arbetar inom Tegelbrukets förening. Hon bygger relationer, coachar, lotsar och erbjuder ungdomar ett innanförskap. Hon har jobbat på Tegelbrukets bibliotek i sex år och uppskattar sitt arbete.

–  Jag är så stolt över mitt jobb, så mallig. Vi har ungdomarna i fokus, vi pratar mycket och det blir väldigt mycket verkstad.

Jakob Wegelius, författare till böckerna om Sally Jones

Nils Holgersson-plaketten gick till Jakob Wegelius, författare till böckerna om apan Sally Jones. Hur kom det sig då egentligen att han började skriva böcker om en gorilla, undrade Yukiko Duke, som ledde prisceremonin. Jakob Wegelius berättade om bakgrunden till trollkarlen som ägde en gorilla och hur han till sist tröttnade på att skriva brev till sina älskarinnor runt om i världen och i stället lärde Sally Jones att läsa och skriva. Det är förklaringen till att det är Sally Jones själv som är berättarröst i andra och tredje boken.

– Varför ska jag berätta när hon kan läsa och skriva själv?

Däremot pratar hon inte i någon av böckerna. Det hade blivit för orealistiskt, konstaterade Jakob Wegelius.

Piteå bokbuss utsågs till Årets mobila bibliotek för sitt nytänkande, öppenhet och nyfikenhet. Traditionell biblioteksverksamhet varvas med exempelvis slajmtillverkning och konstworkshops och bokbussen besöker såväl fotbollsturneringar som välkomstdagar för nyanlända och rättspsyk på sina turer.

Sist men inte minst belönades Thomas Tidholm för sina samlade verk med Aniarapriset.

Fakta 2021 års pristagare

  • Bengt Hjelmqvists pris går till Christina Larsson
  • Barnättsutmärkelsen Elefanten går till barnrättsombuden i Västernorrlands län
  • Greta Renborgs pris går till Världens bibliotek
  • Årets mobila bibliotek går till Piteå bibliotek
  • Elsa Beskow-plaketten går till Johan Egerkrans
  • Nils Holgersson-plaketten går till Jakob Wegelius
  • Carl von Linné-plaketten går till Rasmus Åkerblom och Erik Svetoft
  • Collijnpriset går till Carl Marcus Melin
  • Aniarapriset går till Thomas Tidholm

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min