Prisutdelning till bibliotekarier och författare

27 okt 2021 • 2 min

Nytänkande, mod och öppna sinnen prisades när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser till bibliotekarier, författare och illustratörer.

I en nästan fullsatt sal på Norra Latin i Stockholm samlades pristagare, jurymedlemmar och andra från biblioteksvärlden för att se årets mottagare av Svensk biblioteksförenings utmärkelser.

Det första priset delades ut till en bibliotekarie som ”navigerar i nya vatten samtidigt som hon behåller bibliotekets integritet”, enligt juryns motivering. Christina Larsson från Tegelbrukets bibliotek i Örebro fick årets Bengt Hjelmqvist-pris för sitt arbete med verksamhet med fokus på ungdomar.

På Tegelbrukets bibliotek finns många typer av aktiviteter och här kan ungdomarna träna, plugga, fika eller äta lunch när de besöker biblioteket. Men det hindrar inte ungdomarna från att ta del av själva bibliotekets verksamhet, berättar Christina Larsson.

– Nej, det är tvärt om. Många sitter hos oss och pluggar, vi har många från studieovana hem som behöver en plats att sitta på och som behöver läxhjälp. Sen kan vi lotsa dem vidare om de tröttnar.

Christina Larsson, bibliotekarie, i mitten, tillsammans med kollegorna Unnur Tryggvadottir, bibliotekschef och biträdande verksamhetschef och Selma Mahic, ungdomscoach på Tegelbruket.

Som bibliotekarie har hon samma uppdrag som övriga som arbetar inom Tegelbrukets förening. Hon bygger relationer, coachar, lotsar och erbjuder ungdomar ett innanförskap. Hon har jobbat på Tegelbrukets bibliotek i sex år och uppskattar sitt arbete.

–  Jag är så stolt över mitt jobb, så mallig. Vi har ungdomarna i fokus, vi pratar mycket och det blir väldigt mycket verkstad.

Jakob Wegelius, författare till böckerna om Sally Jones

Nils Holgersson-plaketten gick till Jakob Wegelius, författare till böckerna om apan Sally Jones. Hur kom det sig då egentligen att han började skriva böcker om en gorilla, undrade Yukiko Duke, som ledde prisceremonin. Jakob Wegelius berättade om bakgrunden till trollkarlen som ägde en gorilla och hur han till sist tröttnade på att skriva brev till sina älskarinnor runt om i världen och i stället lärde Sally Jones att läsa och skriva. Det är förklaringen till att det är Sally Jones själv som är berättarröst i andra och tredje boken.

– Varför ska jag berätta när hon kan läsa och skriva själv?

Däremot pratar hon inte i någon av böckerna. Det hade blivit för orealistiskt, konstaterade Jakob Wegelius.

Piteå bokbuss utsågs till Årets mobila bibliotek för sitt nytänkande, öppenhet och nyfikenhet. Traditionell biblioteksverksamhet varvas med exempelvis slajmtillverkning och konstworkshops och bokbussen besöker såväl fotbollsturneringar som välkomstdagar för nyanlända och rättspsyk på sina turer.

Sist men inte minst belönades Thomas Tidholm för sina samlade verk med Aniarapriset.

Fakta 2021 års pristagare

  • Bengt Hjelmqvists pris går till Christina Larsson
  • Barnättsutmärkelsen Elefanten går till barnrättsombuden i Västernorrlands län
  • Greta Renborgs pris går till Världens bibliotek
  • Årets mobila bibliotek går till Piteå bibliotek
  • Elsa Beskow-plaketten går till Johan Egerkrans
  • Nils Holgersson-plaketten går till Jakob Wegelius
  • Carl von Linné-plaketten går till Rasmus Åkerblom och Erik Svetoft
  • Collijnpriset går till Carl Marcus Melin
  • Aniarapriset går till Thomas Tidholm

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min