Prisutdelning till bibliotekarier och författare
27 okt 2021 • 2 min
Nytänkande, mod och öppna sinnen prisades när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser till bibliotekarier, författare och illustratörer.
I en nästan fullsatt sal på Norra Latin i Stockholm samlades pristagare, jurymedlemmar och andra från biblioteksvärlden för att se årets mottagare av Svensk biblioteksförenings utmärkelser.
Det första priset delades ut till en bibliotekarie som ”navigerar i nya vatten samtidigt som hon behåller bibliotekets integritet”, enligt juryns motivering. Christina Larsson från Tegelbrukets bibliotek i Örebro fick årets Bengt Hjelmqvist-pris för sitt arbete med verksamhet med fokus på ungdomar.
På Tegelbrukets bibliotek finns många typer av aktiviteter och här kan ungdomarna träna, plugga, fika eller äta lunch när de besöker biblioteket. Men det hindrar inte ungdomarna från att ta del av själva bibliotekets verksamhet, berättar Christina Larsson.
– Nej, det är tvärt om. Många sitter hos oss och pluggar, vi har många från studieovana hem som behöver en plats att sitta på och som behöver läxhjälp. Sen kan vi lotsa dem vidare om de tröttnar.

Som bibliotekarie har hon samma uppdrag som övriga som arbetar inom Tegelbrukets förening. Hon bygger relationer, coachar, lotsar och erbjuder ungdomar ett innanförskap. Hon har jobbat på Tegelbrukets bibliotek i sex år och uppskattar sitt arbete.
– Jag är så stolt över mitt jobb, så mallig. Vi har ungdomarna i fokus, vi pratar mycket och det blir väldigt mycket verkstad.

Nils Holgersson-plaketten gick till Jakob Wegelius, författare till böckerna om apan Sally Jones. Hur kom det sig då egentligen att han började skriva böcker om en gorilla, undrade Yukiko Duke, som ledde prisceremonin. Jakob Wegelius berättade om bakgrunden till trollkarlen som ägde en gorilla och hur han till sist tröttnade på att skriva brev till sina älskarinnor runt om i världen och i stället lärde Sally Jones att läsa och skriva. Det är förklaringen till att det är Sally Jones själv som är berättarröst i andra och tredje boken.
– Varför ska jag berätta när hon kan läsa och skriva själv?
Däremot pratar hon inte i någon av böckerna. Det hade blivit för orealistiskt, konstaterade Jakob Wegelius.
Piteå bokbuss utsågs till Årets mobila bibliotek för sitt nytänkande, öppenhet och nyfikenhet. Traditionell biblioteksverksamhet varvas med exempelvis slajmtillverkning och konstworkshops och bokbussen besöker såväl fotbollsturneringar som välkomstdagar för nyanlända och rättspsyk på sina turer.
Sist men inte minst belönades Thomas Tidholm för sina samlade verk med Aniarapriset.
Fakta 2021 års pristagare
- Bengt Hjelmqvists pris går till Christina Larsson
- Barnättsutmärkelsen Elefanten går till barnrättsombuden i Västernorrlands län
- Greta Renborgs pris går till Världens bibliotek
- Årets mobila bibliotek går till Piteå bibliotek
- Elsa Beskow-plaketten går till Johan Egerkrans
- Nils Holgersson-plaketten går till Jakob Wegelius
- Carl von Linné-plaketten går till Rasmus Åkerblom och Erik Svetoft
- Collijnpriset går till Carl Marcus Melin
- Aniarapriset går till Thomas Tidholm
Senaste nytt

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer