Protester mot att skolbibliotekschef tas bort
29 jun 2020 • 4 min
Skolbibliotekschefen plockas bort och rektorerna tar över ansvaret när fokusbiblioteken i Linköping får ny organisation. Det oroar skolbibliotekarierna som befarar en försämring för eleverna.
– Jag skulle säga att det här är den mest genomgripande satsningen som finns i Sverige, säger Liselott Drejstam, fokusbibliotekarie på Arenaskolan, om fokusbiblioteken i Linköping.
Från det lilla skolbibliotekets fönster ser hon ut över Linköpings arena. Arenaskolan är ett kommunalt högstadium med flera idrottsprofiler och en del av undervisningen bedrivs på själva arenan. Det är en av cirka 30 skolor i Linköping som har fokusbibliotek och Liselott Drejstam en av kommunens 23 utbildade skolbibliotekarier.
I drygt tio år har fokusbiblioteken funnits i Linköpings skolor. Utöver 23 skolbibliotekarier har två lärare ingått i organisationen som också har haft en egen verksamhetschef. Men från och med augusti ska alla skolbibliotekarier ha respektive rektor som chef. Skolbibliotekschef Katarina Tollbäck Ericson har veckopendlat från Skåne sedan hon lämnade sin tjänst som bibliotekschef för satsningen i Linköping. När uppdraget tar slut väljer hon att gå i pension.
– Jag har tyckt att det har varit så spännande att utveckla skolbiblioteksverksamheten i en kommun som har satsat centralt och långsiktigt. Men nu väljer jag att sluta eftersom uppdraget inte finns kvar, säger hon.
Enligt skolbibliotekarierna själva har fokusbiblioteken varit en lyckad satsning och det har bland annat lett till att 14 av kommunens skolor nyligen utnämndes till skolbibliotek i världsklass av fackförbundet DIK. Ingen annan kommun hade så många utnämningar som Linköping.
En av fördelarna har varit att det har funnits en gemensam chef för alla skolbibliotek, tycker Liselott Drejstam.
– I resten av Sverige är det upp till rektorn att satsa. Här måste rektorn visserligen säga ja, men sedan finns skolbibliotekschefen som stöttning.
Hon har tidigare jobbat i en annan kommun och haft en rektor som chef. Rektorn var varken kunnig om eller intresserad av skolbiblioteket och resultatet blev därefter. Det kan bli bra om rektorn är intresserad av frågan, men det varierar från skola till skola, konstaterar Liselott Drejstam.
I en debattartikel i Corren konstaterar Linköpings fokusbibliotekarier att Linköping med förändringarna blir som vilken annan skolbibliotekskommun som helst, ”en kommun utan långsiktig plan där skolbiblioteksverksamheten blir beroende av hur insatta och intresserade enskilda rektorer är av skolbibliotek.”
Organisationen med en gemensam chef borgar för likvärdighet på alla skolor med fokusbibliotek, anser fokusbibliotekarierna. Men just likvärdigheten är en anledning till att förändringen genomförs. Det och att rektorerna har haft synpunkter på att de inte styr över skolbibliotekarierna.
– Det här är den enda personalgruppen på skolorna som rektorerna inte är chef över och det har fått ganska mycket kritik från rektorerna. Det gör också att när de behöver spara, sparar de kanske på den personal som de inte styr över själva, säger Christel Horsak, chef över förskolor och grundskolor i Linköping.
Dessutom är det bara hälften av kommunens skolor som har hoppat på arbetet med fokusbibliotek och därmed har en utbildad bibliotekarie på skolan.
– Det finns ingen likvärdighet i dag. Vi måste se till att fler skolor har fokusbibliotek. Vi tror att fler hoppar på när vi har tydligare regler, säger Christel Horsak.
Enligt de nya reglerna kan den skola som hoppar på också välja att kliva av efter tre år, något som bibliotekarierna befarar kommer leda till minskad kontinuitet.
– Vad händer när det är besparingstider? Jag tror att det finns en risk att de drar ner på skolbiblioteket, eller låter en lärare ta över jobbet, säger Liselott Drejstram.
Ersättningen ska också förändras och kommunen står för en viss andel av kostnaden, olika stor beroende på storlek på skolan, för fokusbibliotekarierna. I stället för att det bekostas inledningsvis och stödet sedan tas bort kommer det nu att vara fast.
Christel Horsak känner till bibliotekariernas oro, men hoppas att de kommer att tycka att det blir bra på sikt.
– Det är en reaktion nu, men jag tror att det kommer att lägga sig. Jag kan förstå att de är oroliga när de har haft en chef från den egna professionen, men det finns ingen annan grupp på skolorna som inte har rektorn som chef, varken kuratorer, psykologer eller skolsköterskor. Vi vill ha likvärdighet för alla och vi tror på den här modellen.
Målet är att fler skolor ska ansluta sig och skaffa fokusbibliotek, men det finns inget konkret mål om hur många. Den nya organisationen träder i kraft den 1 augusti.
Katarina Tollbäck Ericsson som lämnar Linköping hoppas ändå att skolbiblioteksverksamheten fortsätter att fungera bra.
– Jag hoppas verkligen att Linköping får fortsätta att vara ett flaggskepp när det gäller skolbiblioteken i Sverige. Här finns så mycket kunskap bland fokusbibliotekarierna som skolan behöver.
65 BIBLIOTEK UTNÄMNDES TILL 2020 ÅRS SKOLBIBLIOTEK I VÄRLDSKLASS
- Arenaskolan
- Bäckaskolan
- Ekholmsskolan
- Ekkälleskolan
- Elsa Brändströms skola
- Slestadsskolan/Sjukhusskolan
- Himnaskolan
- Ljung och Ljungsbro skola
- Malmslättsskolan Kärnas
- Nygårdsskolan
- Skäggetorpsskolan 7-9
- T1-skolorna
- Vallastadens fokusbibliotek
- Vikingstad skola
- Fridhemsskolan
- Fågelbacksskolan
- Hermodsdalsskolan
- Mellersta Förstadsskolan
- Munkhätteskolan
- Möllevångsskolan
- Pauliskolan
- Rosengårdsskolan
- S:t Petri skola
- Tingdammsskolan
- Örtagårdsskolan
- Backaskolan
- Delfinskolan
- Fäladsskolan
- Gunnesboskolan
- Gymnasieskolan Spyken
- Katedralskolan
- NTI Gymnasiet Lund
- Polhemsskolan
- Centrumskolan
- Ringsbergskolan
- Sandsbro skola
- Sjöängsskolan
- Thorildsplands gymnasium
- Värmdö gymnasium
- Nyvångsskolan
- Rinnebäcksskolan
- Hulebäcksgymnasiet
- Landvetterskolan
- Sannarpsgymnasiet
- Sturegymnasiet
- Hvitfeldtska Gymnasiet
- Schillerska Gymnasiet
- Prästängsskolan
- Åkarps skolbibliotek
- Polhemsskolan
- Österslättsskolan
- Sundsta- Älvkullegymnasiet
- BUF Fjälkinge Skola
- Platengymnasiet
- Nacka gymnasium
- Bessemerskolan
- Gullingeskolans Skolbibliotek
- Hagalidskolan
- Nösnäsgymnasiet
- Söderslättsgymnasiet
- Dragonskolans bibliotek
- Södervångskolans skolbibliotek
- Alléskolans bibliotek
- Diö Skola
- Tullängsgymnasiet
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer