Protester mot att skolbibliotekschef tas bort
29 jun 2020 • 4 min
Skolbibliotekschefen plockas bort och rektorerna tar över ansvaret när fokusbiblioteken i Linköping får ny organisation. Det oroar skolbibliotekarierna som befarar en försämring för eleverna.


– Jag skulle säga att det här är den mest genomgripande satsningen som finns i Sverige, säger Liselott Drejstam, fokusbibliotekarie på Arenaskolan, om fokusbiblioteken i Linköping.
Från det lilla skolbibliotekets fönster ser hon ut över Linköpings arena. Arenaskolan är ett kommunalt högstadium med flera idrottsprofiler och en del av undervisningen bedrivs på själva arenan. Det är en av cirka 30 skolor i Linköping som har fokusbibliotek och Liselott Drejstam en av kommunens 23 utbildade skolbibliotekarier.
I drygt tio år har fokusbiblioteken funnits i Linköpings skolor. Utöver 23 skolbibliotekarier har två lärare ingått i organisationen som också har haft en egen verksamhetschef. Men från och med augusti ska alla skolbibliotekarier ha respektive rektor som chef. Skolbibliotekschef Katarina Tollbäck Ericson har veckopendlat från Skåne sedan hon lämnade sin tjänst som bibliotekschef för satsningen i Linköping. När uppdraget tar slut väljer hon att gå i pension.

– Jag har tyckt att det har varit så spännande att utveckla skolbiblioteksverksamheten i en kommun som har satsat centralt och långsiktigt. Men nu väljer jag att sluta eftersom uppdraget inte finns kvar, säger hon.
Enligt skolbibliotekarierna själva har fokusbiblioteken varit en lyckad satsning och det har bland annat lett till att 14 av kommunens skolor nyligen utnämndes till skolbibliotek i världsklass av fackförbundet DIK. Ingen annan kommun hade så många utnämningar som Linköping.
En av fördelarna har varit att det har funnits en gemensam chef för alla skolbibliotek, tycker Liselott Drejstam.
– I resten av Sverige är det upp till rektorn att satsa. Här måste rektorn visserligen säga ja, men sedan finns skolbibliotekschefen som stöttning.
Hon har tidigare jobbat i en annan kommun och haft en rektor som chef. Rektorn var varken kunnig om eller intresserad av skolbiblioteket och resultatet blev därefter. Det kan bli bra om rektorn är intresserad av frågan, men det varierar från skola till skola, konstaterar Liselott Drejstam.
I en debattartikel i Corren konstaterar Linköpings fokusbibliotekarier att Linköping med förändringarna blir som vilken annan skolbibliotekskommun som helst, ”en kommun utan långsiktig plan där skolbiblioteksverksamheten blir beroende av hur insatta och intresserade enskilda rektorer är av skolbibliotek.”
Organisationen med en gemensam chef borgar för likvärdighet på alla skolor med fokusbibliotek, anser fokusbibliotekarierna. Men just likvärdigheten är en anledning till att förändringen genomförs. Det och att rektorerna har haft synpunkter på att de inte styr över skolbibliotekarierna.
– Det här är den enda personalgruppen på skolorna som rektorerna inte är chef över och det har fått ganska mycket kritik från rektorerna. Det gör också att när de behöver spara, sparar de kanske på den personal som de inte styr över själva, säger Christel Horsak, chef över förskolor och grundskolor i Linköping.
Dessutom är det bara hälften av kommunens skolor som har hoppat på arbetet med fokusbibliotek och därmed har en utbildad bibliotekarie på skolan.
– Det finns ingen likvärdighet i dag. Vi måste se till att fler skolor har fokusbibliotek. Vi tror att fler hoppar på när vi har tydligare regler, säger Christel Horsak.

Enligt de nya reglerna kan den skola som hoppar på också välja att kliva av efter tre år, något som bibliotekarierna befarar kommer leda till minskad kontinuitet.
– Vad händer när det är besparingstider? Jag tror att det finns en risk att de drar ner på skolbiblioteket, eller låter en lärare ta över jobbet, säger Liselott Drejstram.
Ersättningen ska också förändras och kommunen står för en viss andel av kostnaden, olika stor beroende på storlek på skolan, för fokusbibliotekarierna. I stället för att det bekostas inledningsvis och stödet sedan tas bort kommer det nu att vara fast.
Christel Horsak känner till bibliotekariernas oro, men hoppas att de kommer att tycka att det blir bra på sikt.
– Det är en reaktion nu, men jag tror att det kommer att lägga sig. Jag kan förstå att de är oroliga när de har haft en chef från den egna professionen, men det finns ingen annan grupp på skolorna som inte har rektorn som chef, varken kuratorer, psykologer eller skolsköterskor. Vi vill ha likvärdighet för alla och vi tror på den här modellen.
Målet är att fler skolor ska ansluta sig och skaffa fokusbibliotek, men det finns inget konkret mål om hur många. Den nya organisationen träder i kraft den 1 augusti.
Katarina Tollbäck Ericsson som lämnar Linköping hoppas ändå att skolbiblioteksverksamheten fortsätter att fungera bra.
– Jag hoppas verkligen att Linköping får fortsätta att vara ett flaggskepp när det gäller skolbiblioteken i Sverige. Här finns så mycket kunskap bland fokusbibliotekarierna som skolan behöver.

65 BIBLIOTEK UTNÄMNDES TILL 2020 ÅRS SKOLBIBLIOTEK I VÄRLDSKLASS
- Arenaskolan
- Bäckaskolan
- Ekholmsskolan
- Ekkälleskolan
- Elsa Brändströms skola
- Slestadsskolan/Sjukhusskolan
- Himnaskolan
- Ljung och Ljungsbro skola
- Malmslättsskolan Kärnas
- Nygårdsskolan
- Skäggetorpsskolan 7-9
- T1-skolorna
- Vallastadens fokusbibliotek
- Vikingstad skola
- Fridhemsskolan
- Fågelbacksskolan
- Hermodsdalsskolan
- Mellersta Förstadsskolan
- Munkhätteskolan
- Möllevångsskolan
- Pauliskolan
- Rosengårdsskolan
- S:t Petri skola
- Tingdammsskolan
- Örtagårdsskolan
- Backaskolan
- Delfinskolan
- Fäladsskolan
- Gunnesboskolan
- Gymnasieskolan Spyken
- Katedralskolan
- NTI Gymnasiet Lund
- Polhemsskolan
- Centrumskolan
- Ringsbergskolan
- Sandsbro skola
- Sjöängsskolan
- Thorildsplands gymnasium
- Värmdö gymnasium
- Nyvångsskolan
- Rinnebäcksskolan
- Hulebäcksgymnasiet
- Landvetterskolan
- Sannarpsgymnasiet
- Sturegymnasiet
- Hvitfeldtska Gymnasiet
- Schillerska Gymnasiet
- Prästängsskolan
- Åkarps skolbibliotek
- Polhemsskolan
- Österslättsskolan
- Sundsta- Älvkullegymnasiet
- BUF Fjälkinge Skola
- Platengymnasiet
- Nacka gymnasium
- Bessemerskolan
- Gullingeskolans Skolbibliotek
- Hagalidskolan
- Nösnäsgymnasiet
- Söderslättsgymnasiet
- Dragonskolans bibliotek
- Södervångskolans skolbibliotek
- Alléskolans bibliotek
- Diö Skola
- Tullängsgymnasiet
Senaste nytt

Konstnärlig ledare föreslås garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd från politiken föreslås en ansvarig konstnärlig ledare.
27 sep 2023 • 2 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartar redan på onsdag med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min

Dyrare att boka författarframträdanden
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min

Om att inte ge vika inför demokratins fiender
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min
0 kommentarer