Blivande bibliotekarien: ”Jag är lite av en optimist”

10 jun 2024 • 3 min

Att jobba som bibliotekarie ser ut att bli något helt annat än vad Emily Craig trodde när hon sökte in till utbildningen på Södertörn för tre år sedan. ”Jag kanske är lite av en optimist, men just nu känns det bra.”

När Emily Craig tog studenten våren 2020 hade pandemin världen i ett järngrepp. Och det var i tydligt markerade rutor, på säkert virusavstånd från varandra, som max två anhöriga per student fick ta emot Emily Craig och hennes klasskamrater när de sprang ut i Nyköping. Inte alla studenter på skolan på en gång som är brukligt, utan en klass i taget.

Kanske har pandemin präglat Emilys vägval i livet, kanske inte. Men efter studenten, när isolering var den uppmaning som kanske hördes oftast, blev det distansstudier och valet föll på barn- och ungdomslitteratur.

– Jag gick natur på gymnasiet, och det var väl då jag insåg att jag inte ville bli ingenjör, konstaterar Emily Craig.

Litteraturstudierna gillade hon desto bättre. Och ett år senare sökte hon bibliotekarieprogrammet på Södertörns högskola utanför Stockholm. Då såg hon framför sig ett lugnt yrke med mycket fokus på böcker, bestånd och litteratur i allmänhet.

Efter tre års studier och en del inhopp på Nyköpings stadsbibliotek och lilla filialen i miljonprogramsområdet Brandkärr vet hon annorlunda.

– Det är mycket mer socialt än vad jag tänkte mig. Och det är det här mötet som är allra roligast tycker jag, så det var en positiv överraskning.

Hon tycker om det oväntade, möten med människor som hon aldrig har träffat förut som har olika frågor varje dag. Och visst borde det finnas möjligheter att kopiera, skriva ut och få hjälp med bankärenden på andra platser i samhället, tycker hon. Men när det inte gör det så har hon inget emot att hjälpa till med sånt på biblioteket.

– För vart ska folk annars ta vägen?

Sista terminen på högskolan avslutades med en uppsats om AI, en jämförande studie där hon har undersökt hur Google, EU respektive Ifla tycker att AI ska regleras. Och just AI-frågan är något som kommer mer på biblioteken och hon ser fram emot att följa den.

Emily Craig är nöjd med utbildningen på Södertörns högskola. Foto: Annika Clemens

I stort är hon nöjd med utbildningen, just eftersom den har fått henne att inse bredden i yrket. På Södertörn ska studenterna läsa ett annat, valfritt, ämne en av sex terminer. Emily Craig valde psykologi.

– Ibland har det varit lite rörigt, för det är så brett. Men det visar också att det finns en uppsjö av olika områden att jobba med som bibliotekarie.

En viktig del av jobbet tycker hon är att se till att biblioteket känns som en trygg plats. Dels för besökare. Själv tyckte hon att informationsdisken var lite läskig som barn och funderar på hur den går att göra mer inbjudande. Och dels för personalen.

– Jag tycker att det är minst lika viktigt att bibliotekarieyrket känns som ett tryggt och välkomnande yrke, eftersom det inte finns bara en typ av person som är bibliotekarie.

För det är något hon har fått med sig under utbildningen och inte minst under praktiken på Mångkulturellt centrum i Botkyrka, den stereotypiska bild som finns om vem en bibliotekarie är och hur bibliotekarier ser ut.

– Jag upplever att det reflekteras i att bibliotekariekåren och bibliotekariestudenterna fortfarande är en relativt homogen grupp. Jag tror alla vinner på att bibliotekarierna är lika olika som besökarna.

Under sommaren fortsätter hon att hoppa in på biblioteken i Nyköping och till hösten väntar ett längre vikariat på heltid på Nyköpings stadsbibliotek. Det är något av det bästa Emily Craig kan tänka sig.

I grundskolan var besöket från biblioteksbussen veckans höjdpunkt då hon gick på en liten skola på landsbygden. Familjen som betyder mycket för henne bor i Stigtomta utanför Nyköping, så ett jobb på stadsbiblioteket är det hon önskar mest, även när hon ser några år framåt i tiden.

– Det känns jättekul. I nuläget är jag mest intresserad av folkbibliotek. Det känns som en varm plats. Alla frågor som kommer, och att man aldrig vet vad som ska hända. Det gör mig glad, säger hon.

– Och jag tänker på det som ett utbyte. Många kan få hjälp med saker de inte kan få någon annanstans, men ibland är det kanske jag som lär mig saker. Det är ett genuint utbyte.

Och just nu ser framtiden ljus ut.

– Det känns som ett positivt yrke. Det är något som jag tror att jag verkligen kan trivas med. Jag kanske är lite av en optimist, men just nu känns det bra.

Att jobba på folkbibliotek är målet. Helst i Nyköping. Foto: Annika Clemens

1 kommentarer

  1. Fin artikel! Emily är suverän, vi är så glada att hon valt att jobba hos oss i Nyköpings kommun. Det är så bra för oss som arbetsgivare att utbildningen har en praktiktermin. Då får vi chans till nya perspektiv i vår verksamhet samt att knyta kontakter och, som i det här fallet, rekrytera nya strålande medarbetare!

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min