Livsviktiga boktips bakom galler

13 mar 2023 • 4 min

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

Kort efter att Thomas Öhnell hade börjat jobba på fängelsebiblioteket på Hall 2004 rymde polismördaren Tony Olsson från fängelset som ligger intill Södertälje kanal.

Efter den uppmärksammade fritagningen skärptes säkerheten och den allmänna debatten svängde och kom alltmer att handla om höga murar och skärpta straff. Under åren på Hall har han sedan upplevt hur debatten har pendlat fram och tillbaka flera gånger. Nu efterlyses återigen längre straff, fler fängelser och hårdare tag, denna gång troligen i ännu högre utsträckning än tidigare.

– Jag blir alltid orolig när det pratas på det sättet, säger han.

Det är många som har hört av sig efteråt och berättat att biblioteket räddade dem under tiden i fängelset.

Pratet om att tonvikten bör läggas på bestraffning snarare än att förebygga återfall i brott, bidrar till en oro för att biblioteksverksamheten ska begränsas. Att det ska finnas ett bibliotek handlar om demokrati och det ska vara bemannat, konstaterar Thomas Öhnell.

– En bibliotekarie behövs, annars har man ju inte biblioteksverksamhet. Det behövs för att göra urval, inköp, gallra och prata om boktips.

Thomas Öhnell, bibliotekarie på fängelsebiblioteket på Hall. Foto: Åke Ericson

Hittills har debattens vågor inte påverkat biblioteket på Hall särskilt mycket i praktiken. Thomas Öhnell är på plats fyra dagar i veckan och har en budget så att han kan köpa in böcker varje vecka. Thomas Öhnell är också kontaktperson för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för fängelsebibliotek och konstaterar att det är tufft på många andra anstalter, men inte på Hall.

Och biblioteket är populärt. Alla avdelningar har möjlighet att komma en gång i veckan och majoriteten av de som sitter av straff på Hall tar chansen. Några, som kanske annars inte hade gått till biblioteket, kommer upp efter ett träningspass i idrottshallen en trappa ner.

De kan vilja prata om böcker, om familjen på utsidan, hur dålig kriminalvården är eller om hur de hamnade här.

Många är ovana vid läsning sedan tidigare och det är inte ovanligt att första gången de får upp ögonen för litteraturen är på fängelsebiblioteket.

– Många tycker att biblioteket är skönt att ha, att böckerna skingrar tankarna. Det kan bli ganska ensamt här, berättar Thomas Öhnell.

Stolarna runt bordet mitt i biblioteket bjuder in till samtal och många har mycket att prata om när de väl får umgås. Det händer att ett tjugotal intagna åt gången är i biblioteket och en hel del är sugna på att snacka lite med bibliotekarien.

– De kan vilja prata om böcker, om familjen på utsidan, hur dålig kriminalvården är eller om hur de hamnade här.

Bredden är stor bland de utlånade böckerna och ibland förvånas även Thomas Öhnell. På vagnen för återlämnade böcker hittas bland annat VS Naipaul, Svenska ordspråk, Svenska träd, Anatomisk teckenskola och Damien Echols Din för evigt. Foto: Åke Ericson.

Varje vecka görs mellan 500 och 1000 utlån av böcker och tidningar. Det finns de som lånar upp till 20 böcker i veckan och även om kriminalromaner och deckare toppar bland utlånen är det många olika genrer som går bra.

– Fantasy är också väldigt populärt. Det är ofta långa serier med många delar och tjocka böcker. De läser från början och sedan alla delar.

Ibland blir Thomas Öhnell förvånad. Det händer att han får frågor om kärleksdikter eller exempelvis böcker av Jane Austen.

– Jane Austen kanske inte är det man förväntar sig här.

Många skryter om hur mycket de läser. De kan rabbla upp olika författare de har läst.

Men deckare och true crime går allra bäst. En förklaring är att de själva ibland förekommer i böckerna.

– Det är inte så konstigt att de är intresserade av att läsa om sig själva. Och de här böckerna är populära bland män på utsidan också, så det är inte så stor skillnad.

Hittills har Thomas Öhnell aldrig behövt trycka på larmet. Foto: Åke Ericson.

Thomas Öhnell märker när en intagen med hög status gillar en särskild bok. Då är det många som vill låna samma bok. Men det händer också att några kommer till honom och frågar efter böcker i smyg. Exempelvis böcker om religion eller lättlästa böcker är sånt man inte skryter om i fängelset. Tvärtom är det status att läsa många böcker.

– Det är inte så att man skäms för att läsa mycket. Många skryter om hur mycket de läser. De kan rabbla upp olika författare de har läst.

Thomas Öhnell har många gånger fått bekräftelse på hur viktig han och biblioteket är för de intagna. Många hör av sig efter att de har suttit av sina straff och tackar honom.

– Det är många som har hört av sig efteråt och berättat att biblioteket räddade dem under tiden i fängelset.

Och så finns det de som studerar medan de sitter inne. Han har till och med fått tackkort från utsidan från före detta intagna som har doktorerat efter avtjänat straff.

Fakta Thomas Öhnell

 • Har jobbat 18 år på biblioteket på Hall.
 • Innan dess jobbade han ett halvår på Uppsala universitetsbibliotek.
 • Jobbar även en dag i veckan på biblioteket på anstalten Beateberg i Trångsund.
 • Är kontaktperson i expertnätverket för fängelsebibliotek.
Han är nöjd med upplägget trots att han inte har några bibliotekariekollegor på plats. Desto mer kontakt har han med de dömda och han är en av få som får träffa alla. Han levererar låneböcker även till de allra mest rymningsbenägna som har placerats i säkerhetsavdelningen, den del som beskrivs som ett fängelse i fängelset.

Även om det hänt att frustrationen av att sitta inlåst har gett sig till känna och hot har förekommit, är det ovanligt att det sker i biblioteket. De allra flesta är trevliga och ser biblioteksbesöket som ett positivt avbrott i vardagen.

– Som tur är har jag aldrig behövt använda den här, säger Thomas Öhnell och lyfter på tröjan för att visa larmet som sitter i bältet.

Han är aldrig rädd, även om många av dem han pratar böcker med är dömda för mord och andra grova brott.

– Jag försöker att inte tänka på det. De är ju dömda redan, det är inte så mycket jag kan göra åt det.

Efter 18 år har Thomas Öhnell hört många politiska utspel om Kriminalvården. Foto: Åke Ericson.

Fakta Biblioteket på Hall

 • Innehåller nästan 15 000 böcker.
 • Mellan 500 och 1000 utlån görs per vecka, både böcker och tidningar.
 • Har mellan 120 och 130 aktiva låntagare.
 • Här finns ljudböcker på CD, men inga e-böcker.
 • En bok kan lånas i fyra veckor, tidningar i en vecka.
 • Det finns även möjlighet till fjärrlån, då gäller tre veckor.
 • Det finns inget samarbete med det kommunala folkbiblioteket, däremot med biblioteket i Kumla. Fjärrlån görs genom Libris.
 • Populära böcker på senare tid är exempelvis Game of Thrones och Sagan om drakens återkomst, en fantasyserie i 22 delar.
 • På Hall fanns 183 platser för intagna i säkerhetsklass 1 fram till förra veckan då en ny byggnad invigdes med plats för ytterligare 120 intagna.
 

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Politik

Möte om armlängds avstånd planeras – men utan SD

Björn Orring, Anna Troberg och Ulf Dernevik har fått positiv respons på sin inbjudan till möte med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L för att prata armlängds avstånd. SD vill också gärna vara med, men det blir vid ett annat tillfälle.

9 mar 2023 • 2 min