Livsviktiga boktips bakom galler
13 mar 2023 • 4 min
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

Biblioteket är populärt bland de grova brottslingar som sitter på Hall. Thomas Öhnell tar emtot dem alla.
Kort efter att Thomas Öhnell hade börjat jobba på fängelsebiblioteket på Hall 2004 rymde polismördaren Tony Olsson från fängelset som ligger intill Södertälje kanal.
Efter den uppmärksammade fritagningen skärptes säkerheten och den allmänna debatten svängde och kom alltmer att handla om höga murar och skärpta straff. Under åren på Hall har han sedan upplevt hur debatten har pendlat fram och tillbaka flera gånger. Nu efterlyses återigen längre straff, fler fängelser och hårdare tag, denna gång troligen i ännu högre utsträckning än tidigare.
– Jag blir alltid orolig när det pratas på det sättet, säger han.
Det är många som har hört av sig efteråt och berättat att biblioteket räddade dem under tiden i fängelset.
– En bibliotekarie behövs, annars har man ju inte biblioteksverksamhet. Det behövs för att göra urval, inköp, gallra och prata om boktips.

Hittills har debattens vågor inte påverkat biblioteket på Hall särskilt mycket i praktiken. Thomas Öhnell är på plats fyra dagar i veckan och har en budget så att han kan köpa in böcker varje vecka. Thomas Öhnell är också kontaktperson för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för fängelsebibliotek och konstaterar att det är tufft på många andra anstalter, men inte på Hall.
Och biblioteket är populärt. Alla avdelningar har möjlighet att komma en gång i veckan och majoriteten av de som sitter av straff på Hall tar chansen. Några, som kanske annars inte hade gått till biblioteket, kommer upp efter ett träningspass i idrottshallen en trappa ner.
De kan vilja prata om böcker, om familjen på utsidan, hur dålig kriminalvården är eller om hur de hamnade här.
– Många tycker att biblioteket är skönt att ha, att böckerna skingrar tankarna. Det kan bli ganska ensamt här, berättar Thomas Öhnell.
Stolarna runt bordet mitt i biblioteket bjuder in till samtal och många har mycket att prata om när de väl får umgås. Det händer att ett tjugotal intagna åt gången är i biblioteket och en hel del är sugna på att snacka lite med bibliotekarien.
– De kan vilja prata om böcker, om familjen på utsidan, hur dålig kriminalvården är eller om hur de hamnade här.

Varje vecka görs mellan 500 och 1000 utlån av böcker och tidningar. Det finns de som lånar upp till 20 böcker i veckan och även om kriminalromaner och deckare toppar bland utlånen är det många olika genrer som går bra.
– Fantasy är också väldigt populärt. Det är ofta långa serier med många delar och tjocka böcker. De läser från början och sedan alla delar.
Ibland blir Thomas Öhnell förvånad. Det händer att han får frågor om kärleksdikter eller exempelvis böcker av Jane Austen.
– Jane Austen kanske inte är det man förväntar sig här.
Många skryter om hur mycket de läser. De kan rabbla upp olika författare de har läst.
– Det är inte så konstigt att de är intresserade av att läsa om sig själva. Och de här böckerna är populära bland män på utsidan också, så det är inte så stor skillnad.

Thomas Öhnell märker när en intagen med hög status gillar en särskild bok. Då är det många som vill låna samma bok. Men det händer också att några kommer till honom och frågar efter böcker i smyg. Exempelvis böcker om religion eller lättlästa böcker är sånt man inte skryter om i fängelset. Tvärtom är det status att läsa många böcker.
– Det är inte så att man skäms för att läsa mycket. Många skryter om hur mycket de läser. De kan rabbla upp olika författare de har läst.
Thomas Öhnell har många gånger fått bekräftelse på hur viktig han och biblioteket är för de intagna. Många hör av sig efter att de har suttit av sina straff och tackar honom.
– Det är många som har hört av sig efteråt och berättat att biblioteket räddade dem under tiden i fängelset.
Och så finns det de som studerar medan de sitter inne. Han har till och med fått tackkort från utsidan från före detta intagna som har doktorerat efter avtjänat straff.
Fakta Thomas Öhnell
- Har jobbat 18 år på biblioteket på Hall.
- Innan dess jobbade han ett halvår på Uppsala universitetsbibliotek.
- Jobbar även en dag i veckan på biblioteket på anstalten Beateberg i Trångsund.
- Är kontaktperson i expertnätverket för fängelsebibliotek.
Även om det hänt att frustrationen av att sitta inlåst har gett sig till känna och hot har förekommit, är det ovanligt att det sker i biblioteket. De allra flesta är trevliga och ser biblioteksbesöket som ett positivt avbrott i vardagen.
– Som tur är har jag aldrig behövt använda den här, säger Thomas Öhnell och lyfter på tröjan för att visa larmet som sitter i bältet.
Han är aldrig rädd, även om många av dem han pratar böcker med är dömda för mord och andra grova brott.
– Jag försöker att inte tänka på det. De är ju dömda redan, det är inte så mycket jag kan göra åt det.

Fakta Biblioteket på Hall
- Innehåller nästan 15 000 böcker.
- Mellan 500 och 1000 utlån görs per vecka, både böcker och tidningar.
- Har mellan 120 och 130 aktiva låntagare.
- Här finns ljudböcker på CD, men inga e-böcker.
- En bok kan lånas i fyra veckor, tidningar i en vecka.
- Det finns även möjlighet till fjärrlån, då gäller tre veckor.
- Det finns inget samarbete med det kommunala folkbiblioteket, däremot med biblioteket i Kumla. Fjärrlån görs genom Libris.
- Populära böcker på senare tid är exempelvis Game of Thrones och Sagan om drakens återkomst, en fantasyserie i 22 delar.
- På Hall fanns 183 platser för intagna i säkerhetsklass 1 fram till förra veckan då en ny byggnad invigdes med plats för ytterligare 120 intagna.
Senaste nytt

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min

Brist på erfarna bibliotekarier
Nyutexade bibliotekarier har möjlighet att välja och vraka bland jobben. Men för arbetsgivarna är det tuffare.
6 sep 2023 • 4 min
0 kommentarer