Så ska bokens värde säkras

15 maj 2024 • 2 min

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

Satsningar från politiskt håll krävs för att säkerställa litteraturens plats i samhället även i framtiden. Men det görs för lite, menar Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund.

– Regeringen fokuserar på kanon och läsfrämjande, men ingen från litteraturområdet har bjudits in till samarbete, varken författare eller bibliotek. Vi ser inte att de är intresserade av våra frågor, och därför måste vi ta saken i egna händer. Vi kan inte sitta och vänta på att få komma till tals.

Vad litteraturkommissionen konkret ska göra är dock inte klart, men de övergripande frågorna är hur branschens intressen och behov kan stärkas, vilka politiska verktyg som behövs och hur branschen kan jobba tillsammans.

– Det har hänt mycket inom litteraturområdet, inte minst i och med digitaliseringen och utvecklingen med e-böcker och ljudböcker. Vad behövs för att stärka den fysiska bokens ställning? Flera länder i Europa har olika typer av regleringar för att säkerställa bokens värde på marknaden. Här hemma saknas sådana politiska initiativ. En annan viktig fråga är hur litteraturen förmedlas – där är biblioteken oerhört viktiga.

Vad hoppas ni att litteraturkommissionen ska leda till?

– Tänk om vi tillsammans kan ta fram några förslag som vi kan presentera för nästa regering, som på riktigt får betydelse för litteraturen? Det vore ju fantastiskt. Vi kommer från olika håll i branschen, med olika intressen och behov, men med ett gemensamt mål: att stärka litteraturen i Sverige. Det är en bra utgångspunkt.

Svensk biblioteksförening ställer sig positiva till initiativet och ser litteraturkommissionen som ett bra sammanhang att vara en del av.

– Vi är engagerade i frågor som rör både läsfrämjande och litteraturfrämjande, och ser litteraturkommissionen som ett steg i rätt riktning för att få till en bra plattform där frågorna kan diskuteras och drivas politiskt. Genom att samla aktörer från olika delar av samhället, som verkar för litteraturen på olika vis, kan det uppstå både nya spännande samarbeten och insikter, säger Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min

Krönika

Hur bra är du på att bubbelhoppa?

Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.

29 apr 2024 • 3 min