Så ska bokens värde säkras

15 maj 2024 • 2 min

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

Satsningar från politiskt håll krävs för att säkerställa litteraturens plats i samhället även i framtiden. Men det görs för lite, menar Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund.

– Regeringen fokuserar på kanon och läsfrämjande, men ingen från litteraturområdet har bjudits in till samarbete, varken författare eller bibliotek. Vi ser inte att de är intresserade av våra frågor, och därför måste vi ta saken i egna händer. Vi kan inte sitta och vänta på att få komma till tals.

Vad litteraturkommissionen konkret ska göra är dock inte klart, men de övergripande frågorna är hur branschens intressen och behov kan stärkas, vilka politiska verktyg som behövs och hur branschen kan jobba tillsammans.

– Det har hänt mycket inom litteraturområdet, inte minst i och med digitaliseringen och utvecklingen med e-böcker och ljudböcker. Vad behövs för att stärka den fysiska bokens ställning? Flera länder i Europa har olika typer av regleringar för att säkerställa bokens värde på marknaden. Här hemma saknas sådana politiska initiativ. En annan viktig fråga är hur litteraturen förmedlas – där är biblioteken oerhört viktiga.

Vad hoppas ni att litteraturkommissionen ska leda till?

– Tänk om vi tillsammans kan ta fram några förslag som vi kan presentera för nästa regering, som på riktigt får betydelse för litteraturen? Det vore ju fantastiskt. Vi kommer från olika håll i branschen, med olika intressen och behov, men med ett gemensamt mål: att stärka litteraturen i Sverige. Det är en bra utgångspunkt.

Svensk biblioteksförening ställer sig positiva till initiativet och ser litteraturkommissionen som ett bra sammanhang att vara en del av.

– Vi är engagerade i frågor som rör både läsfrämjande och litteraturfrämjande, och ser litteraturkommissionen som ett steg i rätt riktning för att få till en bra plattform där frågorna kan diskuteras och drivas politiskt. Genom att samla aktörer från olika delar av samhället, som verkar för litteraturen på olika vis, kan det uppstå både nya spännande samarbeten och insikter, säger Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min