Samtal om folkbibliotekens ekonomi

9 feb 2023 • < 1 min

Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.

Biblioteksbladets Thord Eriksson kommer att samtala med Erik Peurell, handläggare vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Torun Boucher (V), kulturborgarråd i Stockholm samt Lisa Gemmel, utredare vid Svensk biblioteksförening.

Utgångspunkten för samtalet är den årliga undersökning som Biblioteksbladet gör och som i år visar ett ovanligt tufft läge för folkbiblioteken. Hur ska biblioteken kunna bedriva en demokratifrämjande verksamhet med fokus på läsning och prioriterade grupper i den ekonomiska verklighet som råder?

Det är Svensk biblioteksförening som står bakom programpunkten Har kommunerna råd med folkbiblioteken? på Folk och kultur.

– Det är ett evenemang som riktar sig särskilt till kommuner och regioner, så det är viktigt för oss i Svensk biblioteksförening att vara där och påminna om folkbibliotekens roll och vikten av att de får den finansiering de behöver, säger Lisa Gemmel.

– Urholkningen av folkbibliotekens budgetar har pågått under lång tid. Folkbiblioteken har ett brett uppdrag enligt bibliotekslagen, och får inte biblioteken tillräcklig finansiering kan de inte längre uppfylla det. I många kommuner är det redan nu svårt att t ex genomföra uppsökande verksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min