Samtal om folkbibliotekens ekonomi

9 feb 2023 • < 1 min

Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.

Biblioteksbladets Thord Eriksson kommer att samtala med Erik Peurell, handläggare vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Torun Boucher (V), kulturborgarråd i Stockholm samt Lisa Gemmel, utredare vid Svensk biblioteksförening.

Utgångspunkten för samtalet är den årliga undersökning som Biblioteksbladet gör och som i år visar ett ovanligt tufft läge för folkbiblioteken. Hur ska biblioteken kunna bedriva en demokratifrämjande verksamhet med fokus på läsning och prioriterade grupper i den ekonomiska verklighet som råder?

Det är Svensk biblioteksförening som står bakom programpunkten Har kommunerna råd med folkbiblioteken? på Folk och kultur.

– Det är ett evenemang som riktar sig särskilt till kommuner och regioner, så det är viktigt för oss i Svensk biblioteksförening att vara där och påminna om folkbibliotekens roll och vikten av att de får den finansiering de behöver, säger Lisa Gemmel.

– Urholkningen av folkbibliotekens budgetar har pågått under lång tid. Folkbiblioteken har ett brett uppdrag enligt bibliotekslagen, och får inte biblioteken tillräcklig finansiering kan de inte längre uppfylla det. I många kommuner är det redan nu svårt att t ex genomföra uppsökande verksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min