Samtal om folkbibliotekens ekonomi

9 feb 2023 • < 1 min

Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.

Biblioteksbladets Thord Eriksson kommer att samtala med Erik Peurell, handläggare vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Torun Boucher (V), kulturborgarråd i Stockholm samt Lisa Gemmel, utredare vid Svensk biblioteksförening.

Utgångspunkten för samtalet är den årliga undersökning som Biblioteksbladet gör och som i år visar ett ovanligt tufft läge för folkbiblioteken. Hur ska biblioteken kunna bedriva en demokratifrämjande verksamhet med fokus på läsning och prioriterade grupper i den ekonomiska verklighet som råder?

Det är Svensk biblioteksförening som står bakom programpunkten Har kommunerna råd med folkbiblioteken? på Folk och kultur.

– Det är ett evenemang som riktar sig särskilt till kommuner och regioner, så det är viktigt för oss i Svensk biblioteksförening att vara där och påminna om folkbibliotekens roll och vikten av att de får den finansiering de behöver, säger Lisa Gemmel.

– Urholkningen av folkbibliotekens budgetar har pågått under lång tid. Folkbiblioteken har ett brett uppdrag enligt bibliotekslagen, och får inte biblioteken tillräcklig finansiering kan de inte längre uppfylla det. I många kommuner är det redan nu svårt att t ex genomföra uppsökande verksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min