Samtal om folkbibliotekens ekonomi

9 feb 2023 • < 1 min

Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.

Biblioteksbladets Thord Eriksson kommer att samtala med Erik Peurell, handläggare vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Torun Boucher (V), kulturborgarråd i Stockholm samt Lisa Gemmel, utredare vid Svensk biblioteksförening.

Utgångspunkten för samtalet är den årliga undersökning som Biblioteksbladet gör och som i år visar ett ovanligt tufft läge för folkbiblioteken. Hur ska biblioteken kunna bedriva en demokratifrämjande verksamhet med fokus på läsning och prioriterade grupper i den ekonomiska verklighet som råder?

Det är Svensk biblioteksförening som står bakom programpunkten Har kommunerna råd med folkbiblioteken? på Folk och kultur.

– Det är ett evenemang som riktar sig särskilt till kommuner och regioner, så det är viktigt för oss i Svensk biblioteksförening att vara där och påminna om folkbibliotekens roll och vikten av att de får den finansiering de behöver, säger Lisa Gemmel.

– Urholkningen av folkbibliotekens budgetar har pågått under lång tid. Folkbiblioteken har ett brett uppdrag enligt bibliotekslagen, och får inte biblioteken tillräcklig finansiering kan de inte längre uppfylla det. I många kommuner är det redan nu svårt att t ex genomföra uppsökande verksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min