SD till Svensk biblioteksförening: "Ni blandar bort korten"

24 nov 2022 • 2 min

I ett brev ber Karin Linder Sverigedemokraternas partisekreterare att ta ansvar för att partiets företrädare håller en armlängds avstånd. Nu har hon fått svar.

Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder noterar i sitt brev att Sverigedemokraterna och övriga partier som står bakom Tidöavtalet avser att upprätthålla principen om armlängds avstånd. Trots detta, har företrädare för SD krävt att viss programverksamhet på bibliotek ska stoppas, skriver hon.

Bakgrunden är den sagostund som ska hållas på biblioteket i Kalmar, där dragartister läser sagor för barn. En SD-ledamot i kommunfullmäktige har krävt att sagostunden ska ställas in.

”Detta följer en djupt olustig trend där företrädare för Sverigedemokraterna kritiserat och försökt stoppa bland annat programverksamhet av olika slag på landets folkbibliotek under de senaste åren”, skriver Karin Linder.

I ett svar konstaterar Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för Sverigedemokraterna, att det inte är första gången den typ av kritik riktas mot partiet. Trots det står partiet bakom principen om armlängds avstånd mellan kulturen och politiken, skriver han vidare, men betonar att SD som politiskt parti förbehåller sig rätten att kritisera och diskutera hur skattebetalarnas pengar används. ”Konsten och kulturen ska förbli fri, men när den finansieras av skattemedel har vi som politiskt parti en skyldighet jämnt emot våra väljare att ha åsikter om hur dessa medel används.” (sic)

När SD i Kalmar föreslår att sagostunden ska ställas in handlar det alltså inte om att förbjuda den, utan om att den inte ska finansieras med skattemedel, enligt Mattias Bäckström Johansson. Och partiet har, hävdar han vidare, en skyldighet att lyfta de kritiska medborgarröster som tycker att sagostunden med dragartister är opassande för små barn, eftersom den finansieras med offentliga medel.

Mattias Bäckström Johansson skriver vidare att Karin Linder och Svensk biblioteksförening, ”genom att försöka blanda korten” skapar ett narrativ av att SD vill stoppa vissa kulturella uttryck. Det vill partiet inte, hävdar han, men slår fast att frågan om vilka kulturella ändamål som ska få stöd måste kunna diskuteras.

I brevet från Svensk biblioteksförening finns även en annan uppmaning till Mattias Bäckström Johansson. Det handlar om de hot som bibliotekspersonalen har fått ta emot i samband med sagotunderna. ”Vi förväntar oss också att du som partisekreterare tar ditt ansvar för ett samtalsklimat, inte minst på sociala medier, som säkerställer god ton och inte uppmuntrar till hat och hot mot enskilda eller verksamheter”, skriver Karin Linder.

På detta får hon inte något svar från Mattias Bäckström Johansson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min