Trots kritik och hot – sagostunden hålls som planerat

22 nov 2022 • 2 min

Trots rop på förbud i Kalmar och rena mordhot i Malmö hålls sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless som planerat på biblioteket i Kalmar på lördag. "Inte tänkt tanken på att ställa in."

Bibliotekschef Caroline Arvill har inte tvekat över att hålla sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless som planerat. Foto: Adnan Edrees

I Malmö tog man in väktare och en biblioteksanställd hotades till livet, i Olofström ställde man om till digitalt och i Kalmar har Sverigedemokraterna kallat den normkreativa sagostunden för motbjudande. Men nu på lördag kommer Drag Queen Story Hour till stadsbiblioteket i Kalmar.

Sveriges Författarförbund går nu ut och uttrycker sitt stöd för de medverkande och biblioteksanställda som utsatts för hot riktat mot sagostunder med dragqueens. I uttalandet poängterar förbundet att man vill markera ”att det är oacceptabelt att lokalpolitiker kommer med förslag om att gå in och detaljstyra bibliotekens programutbud, vilket varit fallet den senaste tiden i Kalmar”.

Som Biblioteksbladet tidigare har berättat har Drag Queen Story Hour, sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless, fått Sverigedemokraternas Jonathan Sager, ledamot i kommunfullmäktige i Kalmar, att kräva att föreställningen ska ställas in eftersom ”normkritik, normkreativitet och sexuella läggningar ska inte beröra 2- till 7-åriga barn.”

Även SD-toppen och riksdagsledamoten Björn Söder har lagt sig i debatten och försvarat inställningen från SD i Kalmar. På Twitter skriver han: ”Låt barn vara barn och sluta utsätt dem för sådant här! Helt rätt agerat från SD!

Efter att motsvarande sagostund hade hållits på biblioteket i Malmö fick personalen ta emot flera hotfulla samtal. Ett dödshot har polisanmälts, något som enligt stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson är mycket ovanligt på biblioteket. ”Jag ser det här som en attack på det fria ordet”, sade han till SVT.

Men på lördag, trots dödshot och krav på förbud, blir det ändå av. Och det blir två sagostunder i Kalmar.

Caroline Arvill, bibliotekschef i Kalmar.

Caroline Arvill är bibliotekschef och konstaterar att det var väldigt intensivt i början, när ärendet bland annat diskuterades i kommunfullmäktige.

– Men efter det har vi varit i kontakt med andra utsatta bibliotek, Olofström och Malmö och har tagit hjälp av dem. Vi har även aktiverat vår kommunikationsavdelning liksom den säkerhetsansvarige i kommunen, säger Caroline Arvill.

Hon berättar att hon har fått en del samtal privat och även ett anonymt brev till hemmet. Det brevet är nu polisanmält.

– Det har lugnat ner sig lite. Det törs man ju knappt säga men det känns som om vi har kontroll på läget. Med de andra biblioteken har vi pratat kommunikation i första hand, om vilka svar man kan ge när man får påståenden och påhopp, förklarar Caroline Arvill.

Ändå har hon inte tänkt tanken att ställa in de två fullbokade arrangemangen på lördag. Biblioteket i Kalmar har koll på läget, menar hon.

– Jag hoppas att det blir en fin sagostund för de familjer som kommer hit, inte minst för barnens skull, säger Caroline Arvill.

5 kommentarer

 1. Handlar verkligen dessa sagostunder verkligen om att läsa för barn och därmed bidra till deras språkutveckling? Handlar det om att ”Ge dina barn ett språk” – som Läsrörelsen sa för mer än tjugo år sedan och redan då konstaterade de att vuxnas läsning för sina barn hade minskat? Denna amerikanska import – att drag-queens läser för små barn – tycks både i USA, Canada, Stobritannien och här i Sverige mer handla om ännu ett inslag i det ständigt pågående kulturkriget och kanske även infantilisering i allmänhet. Visst unnar jag drag-artister extrainkomster som sagoberättare men frågan är om biblioteken ska vara en del av en rätt så löjlig kulturkamp. Ilan Sadé skriver så här: ”…..Naturligtvis ligger det en medveten provokation i att låta Lady Busty och Miss Shameless läsa högt för tvååringar ur boken om den snippförsedde Linus. Drugorna, litteraturvalet och barnens låga ålder blir en del i ett kulturkrig för att flytta på gränser och mothugget från SD-killen i Kalmar är precis vad man innerst inne hade hoppats på. Äntligen! Nu kan QX:s ledarsida på nytt skriva om att Tredje Riket står för dörren.
  Det vanliga värdekonservativa tugget brukar lyda att vi måste skydda våra barn från sexualisering och könsförvirring i form av prideparader och sagostunder i Fru Bystigs och Fröken Skamlös regi. Jag skulle dock vilja vända på kuttingen. Kanske finns det ett ännu större behov av att skydda dragshowen och gaykulturen i stort från barnen och från överspända, vänsterliberala småbarnsmorsor….”

 2. Skulle jag själv ta med mina barn på den här sagostunden? Nej, absolut inte. Lämpligheten i att uppträda för barn med artistnamn som Busty och Shameless tycker jag personligen att man bör ifrågasätta.

  Att biblioteket ska kunna samarbeta med aktörer utifrån – även från LGBTQIA+-fältet – utan att politiken lägger sig i eller att personal dödshotas är däremot fullständigt självklart. Som förälder hade jag valt bort det här arrangemanget, men som bibliotekarie hade jag försvarat det (även om jag lyft frågan om artistnamnens lämplighet när evenemanget diskuterades i arbetsgruppen).

  Sagoläsning är ett av bibliotekens finaste och kanske mest effektiva läsfrämjande inslag. Att lyfta perspektiv utanför ”normen” hör också till vårt demokratiska uppdrag. Självklart ska man kunna förankra all verksamhet i bibliotekens roll och lagstadgade uppdrag, men såväl politik som privatpersoner måste lita på att bibliotekariekåren klarar av det. Uppskattar man inte ett visst evenemang så låter man bli att närvara, så enkelt är det.

 3. Till att börja med är det givetvis hemskt att bibliotekarier får ta emot direkta hot för att de arrangerar något sådant här, men med det sagt: Vad är egentligen man hoppas uppnå med ”drag queen story hour”? Ser man några fler vinster än att det ger (delar av) bibliotekspersonalen en varm inre känsla av att vara ack så tjusigt progressiva? Några vinster som är stora nog att kompensera för att vissa allmänt konservativa eller traditionellt religiösa föräldrar nu tveklöst kommer att förbjuda sina barn att besöka Kalmar bibliotek? Stora nog att kompensera för att man på politikens högerflank nu tveklöst blivit mindre benägna att tillgodose bibliotekets ekonomiska behov?

 4. Förresten, angående andras kommentarer ovan:

  1. Den Ilan Sadé Rolf Eriksson nämner är alltså partiledaren för det liberalkonservativa lilla uppstickarpartiet Medborgerlig Samling. Han är själv homosexuell, men hans parti har trots det portats från Pride, efter att han ifrågasatt att kampen för homo- och bisexuella naturligt hänger samman med kampen för transsexuella. Så mycket för HBTQ-rörelsens omtalade tolerans…

  2. Angående artistnamnen ska man kanske vara glad att Miss Shameless inte uppträder med samma namn på bibliotek som på Instagram, dvs. Miss Shameless Winehore [sic!]… Nu tycker jag personligen förvisso inte att det är ett problem om han i helt andra sammanhang uppträder med en fräckare och mer sexuellt laddad framtoning, men jag kan definitivt förstå att andra reagerat på detta.

 5. Underbart att barnen får se att man inte måste vara på ett viss sätt eller som alla andra för att få medverka i samhället. Så viktigt.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min