Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan

1 jun 2023 • 2 min

Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.

I år har det kommit in 230 ansökningar till Kulturrådet. Alla ansökningar omfattar totalt 177 miljoner kronor. Men Kulturrådet har i år mindre pengar att fördela till satsningen Stärkta bibliotek, 73 miljoner kronor. Det kan jämföras med förra året då 244 kommuner fick dela på drygt 150 miljoner kronor.

Parisa Liljestrand, kulturminister. Foto: Johannes Frandsen, regeringskansliet.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) skriver i en kommentar till Biblioteksbladet att stödet för Stärkta bibliotek har varit framgångsrikt, men att regeringen har gett Kulturrådet och KB uppdrag att analysera behoven och föreslå nya möjliga stöd till folkbiblioteken. ”Erfarenheter från satsningen Stärkta bibliotek ska ligga till grund för analysen. Regeringen kan inte föregå budgetprocessen inför 2024 som just nu pågår där resultatet presenteras när budgetpropositionen lämnas till riksdagen i september”, skriver hon i mejl.

Det största beviljade bidraget i år går till ett projekt i Malmö som får 3 miljoner kronor och därefter kommer ett projekt i Sorsele som tilldelas 2,8 miljoner kronor.

Insatser som kan ge långsiktiga effekter och kan implementeras i ordinarie verksamhet har prioriterats. Många ansökningar fokuserar på folkbibliotekens prioriterade målgrupper.

– Det finns en stor bredd utifrån lokala behov, utmaningar och möjligheter. Lokal samverkan finner vi också, främst för att nå barn och unga, samt äldre som lever i digitalt utanförskap, säger Isabella Kaloudis, handläggare för Stärkta bibliotek, i ett pressutskick.

Andra projekt som har beviljats stöd handlar om flerspråkighet, digitala satsningar och insatser för att utveckla tillgängligheten på biblioteken. Bland projekten som fåt bidrag för detta nämns den samiska biblioteksbussen Julla Májja, Världens bibliotek och Biblioteket Play.

Hela listan för beviljade bidrag:

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min