"Självklart att rösta emot Wlic i Dubai"
2 aug 2023 • 2 min
I dag avslutas omröstningen om att förlägga bibliotekens världskongress 2024 till Dubai. Miriam Nauri, chef för Karolinska institutets bibliotek, hoppas att omröstningen leder till en diskussion om Iflas principer.

Miriam Nauri, chef för Karolinska institutets bibliotek.
Kritik mot att placera världskongressen i just Dubai har kommit från många olika håll. I Sverige har både Svensk biblioteksförening och Kungliga biblioteket ifrågasatt Iflas beslut och det har även biblioteksföreningarna i Norge och Danmark, liksom Amnesty.
På onsdagen kom beskedet att Svensk biblioteksförenings styrelse vid ett extra sammanträde beslutat att rösta emot valet att förlägga evenemanget till Dubai. KB fattade motsvarande beslut häromdagen.
Miriam Nauri är bibliotekschef på Karolinska institutet. Hon tycker att det är bra att Iflas styrelse med omröstningen, som hon uttrycker det, tar ett omtag för att sondera terrängen.
– Vi har fått ett bra underlag från styrelsen. Underlaget sammanfattar vad som skulle kunna tänkas tala för och emot. Vi har landat i det för oss självklara beslutet att rösta emot att konferensen ska hållas i Dubai, säger Miriam Nauri.
Hon lägger till att hon tycker att det är oerhört viktigt att Ifla som global organisation försöker säkra att den internationella konferensen hålls på olika platser i världen. På så sätt kan så många som möjligt delta.
– Men organisationen måste säkra att konferensen kan genomföras i enlighet med Iflas styrande värderingar och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, och särskilt artikel 19 som handlar om åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Konferensen i Dubai skulle inte ge sådana förutsättningar, menar Miriam Nauri.
Dessutom har det, påpekar hon, framkommit att arrangörerna på förhand har fastställt och fått ett medgivande från Iflas styrelse, som säger att ämnen som rör hbtq-personers rättigheter, inte får ingå i konferensprogrammet.
– Det är oacceptabelt. Det kan vi inte stå för. Men jag hoppas att omröstningen leder till en diskussion om vad ett bibliotek är. Vad är en biblioteksorganisation? Vad betyder styrdokumenten som vi har, och vår professionella etik? Finns det anledning att ställa vissa minimikrav vad gäller exempelvis yttrandefriheten? Det tycker jag ju att det borde finnas inför att man arrangerar en konferens.
Miriam Nauri, som mellan 2015 och 2019 var ordförande för Iflas bibliografiska sektion, säger att hon utgår från att Ifla kommer att redovisa omröstningsresultatet och att det tas upp i samband med general assembly, det högsta beslutande organet, som möts i Rotterdam den 23 och 24 augusti, under årets världskongress, Wlic 2023.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer