Sjukhusbiblioteken 100 år

21 maj 2012 • < 1 min

Falu lasarettsbibliotek och informationscentral fyller 100 år i år. Eftersom det inte finns något sjukhusbibliotek i Sverige som är äldre...

Falu lasarettsbibliotek och informationscentral fyller 100 år i år. Eftersom det inte finns något sjukhusbibliotek i Sverige som är äldre så innebär detta att Sjukhusbiblioteken i Dalarna är äldst i landet.Det var Bernhard Eriksson, järnarbetare från Grängesberg och den första socialdemokratiska landstingsledamoten, som drev fram patientbiblioteket 1912. Första bibliotekarien kom år 1938 och hette Greta Åhlin. 1945 kom ett centralt medicinsk bibliotek igång vid Falu lasarett. Ulla Kjerrström blev bibliotekschef 1956 och hon introducerade idén om det kombinerade sjukhusbiblioteket och 1968 såg det första kombinerade sjukhusbiblioteket i Sverige, ja faktiskt i hela Norden, dagens ljus. Ulla Kjerrström efterträddes 1975 av Bengt Holmquist, som var verksam fram till 2006.

Under Bengt Holmquists tid som chef genomgick biblioteket en enastående utveckling, biblioteket var t ex först utanför universiteten med sökning i Medline – världens största medicinska databas (1978), och startade tillsammans med kollegor från sjukhusbiblioteken i Värmland och Kalmar län databasen Pion med patientinformation (1993).

Det faktum att Sjukhusbiblioteken i Dalarna är äldst i landet gör att jubileet blir en nationell angelägenhet. Därför hålls en nationell konferens vid Falu lasarett den 24-25 maj för att uppmärksamma detta. Konferensen arrangeras av Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, Svensk Biblioteksförening och Falu lasaretts bibliotek och informationscentral och har rubriken: ”Innovation och tradition. Framtidens sjukhusbibliotek med 100 år i backspegeln”.

På programmet står bl a en presentation av en pinfärsk utredning om sjukhusbibliotekens verksamhet som Barbro Thomas har gjort.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min