Sjukhusbiblioteken 100 år

21 maj 2012 • < 1 min

Falu lasarettsbibliotek och informationscentral fyller 100 år i år. Eftersom det inte finns något sjukhusbibliotek i Sverige som är äldre...

Falu lasarettsbibliotek och informationscentral fyller 100 år i år. Eftersom det inte finns något sjukhusbibliotek i Sverige som är äldre så innebär detta att Sjukhusbiblioteken i Dalarna är äldst i landet.Det var Bernhard Eriksson, järnarbetare från Grängesberg och den första socialdemokratiska landstingsledamoten, som drev fram patientbiblioteket 1912. Första bibliotekarien kom år 1938 och hette Greta Åhlin. 1945 kom ett centralt medicinsk bibliotek igång vid Falu lasarett. Ulla Kjerrström blev bibliotekschef 1956 och hon introducerade idén om det kombinerade sjukhusbiblioteket och 1968 såg det första kombinerade sjukhusbiblioteket i Sverige, ja faktiskt i hela Norden, dagens ljus. Ulla Kjerrström efterträddes 1975 av Bengt Holmquist, som var verksam fram till 2006.

Under Bengt Holmquists tid som chef genomgick biblioteket en enastående utveckling, biblioteket var t ex först utanför universiteten med sökning i Medline – världens största medicinska databas (1978), och startade tillsammans med kollegor från sjukhusbiblioteken i Värmland och Kalmar län databasen Pion med patientinformation (1993).

Det faktum att Sjukhusbiblioteken i Dalarna är äldst i landet gör att jubileet blir en nationell angelägenhet. Därför hålls en nationell konferens vid Falu lasarett den 24-25 maj för att uppmärksamma detta. Konferensen arrangeras av Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, Svensk Biblioteksförening och Falu lasaretts bibliotek och informationscentral och har rubriken: ”Innovation och tradition. Framtidens sjukhusbibliotek med 100 år i backspegeln”.

På programmet står bl a en presentation av en pinfärsk utredning om sjukhusbibliotekens verksamhet som Barbro Thomas har gjort.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min