Sjukhusbiblioteken 100 år

21 maj 2012 • < 1 min

Falu lasarettsbibliotek och informationscentral fyller 100 år i år. Eftersom det inte finns något sjukhusbibliotek i Sverige som är äldre...

Falu lasarettsbibliotek och informationscentral fyller 100 år i år. Eftersom det inte finns något sjukhusbibliotek i Sverige som är äldre så innebär detta att Sjukhusbiblioteken i Dalarna är äldst i landet.Det var Bernhard Eriksson, järnarbetare från Grängesberg och den första socialdemokratiska landstingsledamoten, som drev fram patientbiblioteket 1912. Första bibliotekarien kom år 1938 och hette Greta Åhlin. 1945 kom ett centralt medicinsk bibliotek igång vid Falu lasarett. Ulla Kjerrström blev bibliotekschef 1956 och hon introducerade idén om det kombinerade sjukhusbiblioteket och 1968 såg det första kombinerade sjukhusbiblioteket i Sverige, ja faktiskt i hela Norden, dagens ljus. Ulla Kjerrström efterträddes 1975 av Bengt Holmquist, som var verksam fram till 2006.

Under Bengt Holmquists tid som chef genomgick biblioteket en enastående utveckling, biblioteket var t ex först utanför universiteten med sökning i Medline – världens största medicinska databas (1978), och startade tillsammans med kollegor från sjukhusbiblioteken i Värmland och Kalmar län databasen Pion med patientinformation (1993).

Det faktum att Sjukhusbiblioteken i Dalarna är äldst i landet gör att jubileet blir en nationell angelägenhet. Därför hålls en nationell konferens vid Falu lasarett den 24-25 maj för att uppmärksamma detta. Konferensen arrangeras av Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, Svensk Biblioteksförening och Falu lasaretts bibliotek och informationscentral och har rubriken: ”Innovation och tradition. Framtidens sjukhusbibliotek med 100 år i backspegeln”.

På programmet står bl a en presentation av en pinfärsk utredning om sjukhusbibliotekens verksamhet som Barbro Thomas har gjort.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min