Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
9 sep 2024 • 3 min
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
Det är viktigt att visa vad man har att erbjuda som skolbibliotekarie, säger Felix Sjögren på Nydalaskolan.
På två och ett halvt år har Nydalaskolan i Malmö gått från att ha ett skolbibliotek utan fackutbildad bibliotekarie till ett bibliotek som är helt integrerat i undervisningen.
Det finns skolbibliotekarier som vittnar om en skolledning som inte tar dem på allvar och svårigheter att få till ett samarbete med lärare. Så hur lyckas man få till ett välfungerande samarbete på en skola? Mycket hänger på att rektorn känner till vad en skolbibliotekarie kan bidra med och är villig att satsar resurser på det.
– Vi har en skolbibliotekssamordnare i Malmö och innan jag blev anställd hade de många samtal. Det var verkligen bra, annars sitter kanske en rektor på skolan utan att veta vad man kan göra, berättar Felix Sjögren, som var den bibliotekarie som blev anställd i början av 2022.
I dag har Nydalaskolans bibliotek dessutom en biblioteksassistent på heltid. På skolan går 360 elever i årskurs F-6.
Tips till kollegorna: Stick ut hakan
Skolbibliotekssamordnare, en rektor som satsar på biblioteket och pedagoger som är positiva till samarbete. Flera faktorer tycks spela in för Nydalaskolans framgångar. Förra veckan stod det klart att biblioteket blir Årets skolbibliotek 2024.
– Man hör ju hemska historier om hur skolbibliotek negligeras. Så har det aldrig varit här. Vi bara kör, säger Felix Sjögren.
Han upplever tvärtom att han knappt räcker till för allt det lärarna vill att han ska göra. Men han råder också kollegor på skolbibliotek runt om i landet att själv ta plats.
Hans bästa tips?
– Jag tycker att man ska sticka ut hakan lite. Som bibliotekarie vet man vad man kan erbjuda eleverna. Man får visa det och ta den platsen. Det är inte nödvändigtvis så att det finns kompetens att stötta skolbiblioteket på rätt sätt. Då måste en ju själv visa upp verksamheten.
Till en början var samarbetet informellt och han prövade olika lösningar tillsammans med lärarna.
– Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara. De är ju lärare och det är många som inte vet hur ett skolbibliotek kan fungera, säger han.
– Och så kan jag säga till alla rektorer därute att läsa på. Det är ingen gissning längre, vi vet ju vad det ger med skolbibliotek.
Ökade utlåningssiffror
Angående debatten om vilken effekt skolbiblioteken har för eleverna tvekar han inte. Han ser effekterna varje dag.
– Vi ser kraftigt ökade utlåningssiffror, vi ser elever som läser och känner till författare, inte för att det är något tråkigt tvång, utan för att det är något de vill.
Det är för tidigt att se stora skillnader på nationella proven, men enligt Felix Sjögren har eleverna redan blivit bättre i flera ämnen. Exempelvis i matte, där eleverna egentligen inte är dåliga, men ändå har haft svårigheter med textuppgifterna eftersom språket brister.
– Ju mer de läser, desto bättre språk får de och desto bättre resultat blir det, säger Felix Sjögren.
Skolbiblioteket är också viktigt för det kompensatoriska uppdraget som skolan har, konstaterar han. Nydalaskolan finns i ett socioekonomiskt utsatt område där många elever inte har nära till läsning i hemmet.
– Då är det ännu viktigare att man satsar på skolbiblioteket. Det är viktigt att se till att det finns pengar till ett relevant bestånd, men också så att det finns strukturer för samarbete mellan bibliotekarie och lärare på skolan.
På Nydalaskolan sitter skolbibliotekarien även med i ledningsgruppen och är med i övergripande planering på skolan.
Under hösten planeras nästa års litteraturfestival på skolan, för andra året i rad. Denna gång i samarbete med Lindängenbiblioteket där även elevernas föräldrar får läsupplevelser.
Priset Årets skolbibliotek 2024 utses av Nationella skolbiblioteksgruppen och delas ut på Bokmässan i slutet av september.
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer