Budget med få besked om skolbibliotek
20 sep 2021 • < 1 min
Beskeden om skolbibliotek i budgetpropositionen som presenterades på måndagsmorgonen, ligger långt från Gustav Fridolins utredningsförslag.

Att varje elev ska ha tillgång till bemannat skolbibliotek på den egna skolenheten var ett nyckelförslag i Gustav Fridolins utredning om skolbibliotek som lades fram i början av året. Sedan dess har förhoppningen vuxit om att budgetpropositionen för nästa år skulle innehålla besked om utredningsförslag som förverkligas.
Men finansminister Magdalena Andersson hade inte med sig några sådana besked i den budget som på morgonen lades fram för riksdagen. Den ekonomiska förstärkningen till skolbiblioteken i utgiftsområde 16 – utbildning och universitetsforskning – uppgår till blygsamma 1,2 miljoner nästa år, 2,1 miljoner år 2023 och därefter 1,4 miljoner årligen. Det innebär att totalt 25 miljoner kronor per år av den statliga budgeten läggs på stärkta skolbibliotek de närmaste åren.
För nästa och nästnästa år innebär det en total förstärkning på drygt 10 000 kronor per svensk kommun.
Pengarna ska, enligt propositionen, gå till att ”vidta vissa åtgärder med grund i utredningens förslag för att stärka skolbiblioteken”.
Utbildningsminister Anna Ekström har avböjt att kommentera siffrorna för skolbibliotek i budgeten.
2 kommentarer
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
Ja, är läsning viktigt för demokratin? är en av fler frågor detta väcker i mig,
Arbetar jättemycket läsfrämjande på en 4-9 skola. Ju mer aktivt man arbetar desto mer böcker önskar eleverna. Tyvärr är budgeten för inköp inte så stor (ändå satsar mina rektorer på skolbiblioteket och jag har mer pengar än andra skolbibliotek i min kommun).
Det känns tröstlöst att inte kunna beställa de böcker som eleverna önskar – det stoppar ju upp deras läsning och läsintresse. För många är det också ett för långt steg att gå till folkbiblioteken att låna. De vill hellre låna på skolbiblioteket.
Mer pengar behövs då skolorna själva inte har råd.
/Susanne Köhler