Digital julkalender med bokrim
11 dec 2018 • 2 min
Skolbiblioteket i Katedralskolan i Lund har en egen julkalender på Facebook där författare rimmar och ger boktips. ”Vi har fått en väldigt positiv respons från eleverna”, säger skolbibliotekarien Marie Metso.


Skolbiblioteket på gymnasieskolan Katedralskolan i Lund brukar alltid ha en julkalender på sin Facebook-sida där de ger boktips hela vägen fram till julafton. I år har de tagit det ett steg längre och involverat 24 författare som tipsar om sina favoritböcker i form av ett eget julrim.
Varje dag ”öppnas” en ny lucka och ett nytt julrim och boktips läggs ut på Facebook-sidan. Så här ser det ut i dagens lucka:
Lucka nr. 11: Bokrim av Karl Modig
När mina vänner berättar sin egen del
Försvinner vad som är rätt och vad som är fel
När jag inte längre finns
Och det som är kvar är vad de minns
Dagens bok: ”Allt jag inte minns” (2015), Jonas Hassen Khemiri
Dagens bokrimmare: Karl Modig debuterade som författare med ”Superkrafter – på gott och ont”, en roman om att vara ung och superhjälte. Han är nu aktuell med romanen ”Döden är inget skämt” för unga vuxna. Ni som vill följa Karls författarskap hittar honom på Instagram där han heter: @modigkarl
Initiativtagaren och skolbibliotekarien Marie Metso berättar att hon fått väldigt positiv respons från eleverna.
– Det tog 20 minuter innan den första boken blev utlånad. På det här sättet skapar vi en spänning och förväntan, eleverna brukar komma in i biblioteket för att fråga när nästa lucka öppnas, säger hon.
Författarna tipsar om all från ungdomslitteratur till deckare för vuxna.
Marie Metso är själv novellförfattare och poet och har använts sig av sitt egna författarnätverk för att hitta deltagare. Men hon tipsar andra skolbibliotekarier, som vill göra liknande projekt, att våga ta kontakt med författare, de må vara upptagna men få säger nej.
– Det har varit så roligt att alla valt att rimma på sina egna sätt, någon har gjort en haiku och någon annan har skrivit på engelska. Det här arbetet har gett mycket positiv energi.
På gymnasieskolan går det drygt 1 500 elever och den digitala julkalendern finns även i fysisk form inne på skolbiblioteket. Alla böcker skyltas tillsammans med bokrimmen.


Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer