Hoppas på bättring efter 40 år i sektorn
22 jan 2021 • 2 min
Anette Holmqvist går i pension efter att ha ägnat sitt yrkesliv åt skolbibliotek. Hennes sista insats var som expert i Gustav Fridolins utredning.
Anette Holmqvist, som har varit expert i Gustav Fridolins utredning, önskar att diskussionen om skolbibliotek hålls även utanför den närmaste sfären.
Hon hade tänkt gå i pension från jobbet som undervisningsråd på Skolverket
i somras. Planerna ändrades när regeringen tillsatte Gustav Fridolin som särskild utredare av skolbibliotek och hon nominerades till utredningens expertgrupp. Istället för att dra sig tillbaka har hon ägnat sig åt att ge synpunkter på utkasten till delbetänkandet lades som fram tidigare i veckan.
Under längre tid än de flesta har Anette Holmqvist överblickat tillståndet för skolbiblioteken och frågan om deras status. Hon hade jobbat som skolbibliotekarie sedan mitten av 80-talet när hon kom till Skolverket vid millennieskiftet. Under åren har hon kunnat följa hur synen på bibliotek utvecklats från föreställningen om en lokal med böcker till insikter om bibliotekariens pedagogiska roll.
Hela tiden har hon tyckt att det är ett problem att samtalen nästan bara pågår inom bibliotekssfären.
– Jag skulle önska att den här diskussionen fördes utanför biblioteksvärlden
så att det inte uppfattas som att biblioteksmänniskor talar i egen sak. Det slår lätt tillbaka annars.
Förklaringen till att det inte vimlar av skolbiblioteksambassadörer utanför yrket handlar om okunskap, resonerar hon.
– Det är inte så konstigt. Jag har ingen klar bild av vad till exempel en civilingenjör gör.
Hon betonar sfärens mantra om betydelsen av engagerade skolledningar för att inte de ofta ensamarbetande skolbibliotekarierna måste motivera sin existens och bygga broar till pedagogiken på egen hand.
– Men rektorer har hur mycket som helst på sitt bord. Det här är verkligen inte lätt.
Under sina två decennier på Skolverket tycker hon att det har varit allra mest engagerande att jobba med Kolla källan, undervisningsmaterial för källkritik som tagits fram för skolorna, och att generellt ägna sig åt skolbibliotek. Det är ett fält som inte många andra kollegor jobbat med och hon har uppskattat att ha mycket direktkontakt med professionen. Skolbib-listan – ett forum via e-post för diskussion, frågor och utbyte av erfarenheter – har gjort det möjligt att kommunicera och få insyn i situationen över hela landet.
– Samtidigt jobbar jag i en miljö där det här inte är den största frågan. Att det råder lärarbrist och att skolorna inte är likvärdiga måste komma i första hand, men att balansera och ändå få in skolbiblioteken i detta har varit både utmanande och spännande.
Hon uttrycker sig försiktigt, när Biblioteksbladet träffar henne vill hon inte föregripa kommitténs betänkande som är tänkt att bland annat korrigera den bristfälliga likvärdigheten i tillgången till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier.
– Jag hoppas att förslagen blir så välmotiverade att de går att genomföra och att utredningen ska ge en mer uppdaterad bild av vad ett modernt skolbibliotek är, eller skulle kunna vara.
Anette Holmqvist efterträds på Skolverket av Malena Martinger Storme som sedan i våras är undervisningsråd med inriktning på skolbibliotek och medie- och informationskunnighet,
MIK. Hon kommer från en tjänst som skobibliotekskonsulent i Stockholms stad.
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer