Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
16 apr 2012 • 2 min
Frågan om skolbiblioteken aktualiseras i en interpellation som kommer att tas upp vid kommunfullmäktiges sammanträde i Stockholm nästa vecka. Det...
Frågan om skolbiblioteken aktualiseras i en interpellation som kommer att tas upp vid kommunfullmäktiges sammanträde i Stockholm nästa vecka.
Det är Ann Mari Engel (V) som vill fråga ansvarigt borgarråd i Stockholm, dvs Madeleine Sjöstedt, följande:
Vad tänker du göra för att alla skolor ska leva upp till lagkravet på skolbibliotek?
Hur tänker du agera mot de skolor som idag saknar skolbibliotek?
Tänker du på sikt villkora skolpengen med att det finns skolbibliotek?
Bakgrunden är att det sedan den 1 juli 2011 står det i skollagen att alla skolor måste ha ett eget skolbibliotek. Det gäller elever i grundskolan, gymnasieskolan, grundsärskolan, gymnasiesärskolan, specialskolan och sameskolan. Detta gäller även för de fristående skolorna. Enligt skolinspektionen innebär detta att eleverna ska tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan som gör det möjligt att kontinuerligt använda biblioteket som en del av elevernas utbildning för att bidra till att nå målen för denna.
Biblioteket ska omfatta böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier.
Biblioteket ska vara anpassat till elevernas behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning.
Ann Mari Engel skriver i sin interpellation:
”Vi vet från tidigare undersökningar att detta inte uppfylls av Stockholms skolor. Av de kommunala grundskolorna och gymnasierna har flertalet egna skolbibliotek, men långt ifrån alla. Av de fristående skolorna är det en minoritet som har eget skolbibliotek. För ett par år sedan redovisades siffran ca 25 %. Bibliotek har hittills inte varit ett krav för att få starta en skola i Stockholm. Flera stadsdelsbibliotek har vittnat om att de mer eller mindre tömts på vissa böcker, då friskolorna låtit bli att köpa in böcker och ordna bibliotek utan i stället skickar eleverna till stadsbiblioteket för att låna ihop skolböcker, vilket drabbar övriga låntagare. Tillgång till skolbibliotek ska vara en rättighet för alla Stockholms barn, som nu dessutom är lagstadgad.”
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer