Interpellation om skolbiblioteken

16 apr 2012 • 2 min

Frågan om skolbiblioteken aktualiseras i en interpellation som kommer att tas upp vid kommunfullmäktiges sammanträde i Stockholm nästa vecka. Det...

Frågan om skolbiblioteken aktualiseras i en interpellation som kommer att tas upp vid kommunfullmäktiges sammanträde i Stockholm nästa vecka.

Det är Ann Mari Engel (V) som vill fråga ansvarigt borgarråd i Stockholm, dvs Madeleine Sjöstedt, följande:

Vad tänker du göra för att alla skolor ska leva upp till lagkravet på skolbibliotek?

 Hur tänker du agera mot de skolor som idag saknar skolbibliotek?

 Tänker du på sikt villkora skolpengen med att det finns skolbibliotek?

Bakgrunden är att det sedan den 1 juli 2011 står det i skollagen att alla skolor måste ha ett eget skolbibliotek. Det gäller elever i grundskolan, gymnasieskolan, grundsärskolan, gymnasiesärskolan, specialskolan och sameskolan. Detta gäller även för de fristående skolorna. Enligt skolinspektionen innebär detta att eleverna ska tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan som gör det möjligt att kontinuerligt använda biblioteket som en del av elevernas utbildning för att bidra till att nå målen för denna.

Biblioteket ska omfatta böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier.

Biblioteket ska vara anpassat till elevernas behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning.

Ann Mari Engel skriver i sin interpellation:

”Vi vet från tidigare undersökningar att detta inte uppfylls av Stockholms skolor. Av de kommunala grundskolorna och gymnasierna har flertalet egna skolbibliotek, men långt ifrån alla. Av de fristående skolorna är det en minoritet som har eget skolbibliotek. För ett par år sedan redovisades siffran ca 25 %. Bibliotek har hittills inte varit ett krav för att få starta en skola i Stockholm. Flera stadsdelsbibliotek har vittnat om att de mer eller mindre tömts på vissa böcker, då friskolorna låtit bli att köpa in böcker och ordna bibliotek utan i stället skickar eleverna till stadsbiblioteket för att låna ihop skolböcker, vilket drabbar övriga låntagare. Tillgång till skolbibliotek ska vara en rättighet för alla Stockholms barn, som nu dessutom är lagstadgad.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min