Interpellation om skolbiblioteken

16 apr 2012 • 2 min

Frågan om skolbiblioteken aktualiseras i en interpellation som kommer att tas upp vid kommunfullmäktiges sammanträde i Stockholm nästa vecka. Det...

Frågan om skolbiblioteken aktualiseras i en interpellation som kommer att tas upp vid kommunfullmäktiges sammanträde i Stockholm nästa vecka.

Det är Ann Mari Engel (V) som vill fråga ansvarigt borgarråd i Stockholm, dvs Madeleine Sjöstedt, följande:

Vad tänker du göra för att alla skolor ska leva upp till lagkravet på skolbibliotek?

 Hur tänker du agera mot de skolor som idag saknar skolbibliotek?

 Tänker du på sikt villkora skolpengen med att det finns skolbibliotek?

Bakgrunden är att det sedan den 1 juli 2011 står det i skollagen att alla skolor måste ha ett eget skolbibliotek. Det gäller elever i grundskolan, gymnasieskolan, grundsärskolan, gymnasiesärskolan, specialskolan och sameskolan. Detta gäller även för de fristående skolorna. Enligt skolinspektionen innebär detta att eleverna ska tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan som gör det möjligt att kontinuerligt använda biblioteket som en del av elevernas utbildning för att bidra till att nå målen för denna.

Biblioteket ska omfatta böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier.

Biblioteket ska vara anpassat till elevernas behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning.

Ann Mari Engel skriver i sin interpellation:

”Vi vet från tidigare undersökningar att detta inte uppfylls av Stockholms skolor. Av de kommunala grundskolorna och gymnasierna har flertalet egna skolbibliotek, men långt ifrån alla. Av de fristående skolorna är det en minoritet som har eget skolbibliotek. För ett par år sedan redovisades siffran ca 25 %. Bibliotek har hittills inte varit ett krav för att få starta en skola i Stockholm. Flera stadsdelsbibliotek har vittnat om att de mer eller mindre tömts på vissa böcker, då friskolorna låtit bli att köpa in böcker och ordna bibliotek utan i stället skickar eleverna till stadsbiblioteket för att låna ihop skolböcker, vilket drabbar övriga låntagare. Tillgång till skolbibliotek ska vara en rättighet för alla Stockholms barn, som nu dessutom är lagstadgad.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min