Lärare och elever oroas av Trelleborgs sparplaner
11 dec 2020 • 2 min
Nu förbereds uppsägningen av kommunens skolbibliotekarier. Lärare varnar för att beslutet kommer att leda till mindre likvärdighet i skolan.

När 15-åriga Marta Wegren gick på låg- och mellanstadiet träffade hon regelbundet skolbibliotekarier.
– De gick runt i klasserna och pratade om böcker. Jag hade lite svårt med läsningen när jag var yngre men när jag hörde dem berätta blev jag motiverad – och nu läser jag hur mycket som helst.
Nu går Marta i nian på Väståkraskolan i Trelleborg och ingår i det biblioteksråd som regelbundet – åtminstone i tider utan pandemi – har möten med skolbibliotekarier och sedan förmedlar inspiration och tips till andra elever. Hon har nyss läst Susanna Alakoskis Svinalängorna och Sofia Rönnow Pessahs Männen i mitt liv.
– Och jag har beställt en bok av Selma Lagerlöf som nog ligger i brevlådan hemma precis nu.
När kommunfullmäktige i Trelleborg hade sitt senaste sammanträde häromveckan fattades ett beslut om budgeten för 2021 utifrån ett förslag som lagts fram av Moderaterna och Kristdemokraterna, som styr kommunen med stöd av Sverigedemokraterna.
Budgeten innebär en omfattande besparing på kultur- och fritidsförvaltningen som för att leva upp till kravet, föreslås avveckla den pool av skolbibliotekarier som jobbar i kommunens samtliga grundskolor. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nilsson (KD) har förklarat för lokala journalister att uppsägningar just nu förbereds.
– Läslusten hos ungdomar minskar mer och mer och jag tycker generellt att varje potentiell motivation för att få ett barn eller en ungdom att vilja börja läsa, verkligen är viktig. Så det är läskigt att behöva se det här försvinna, säger Marta Wegren.
Hennes lärare Kristina Nordin och Johanna Clausson är inte mindre kritiska till planerna som de ännu bara har läst om i sociala medier och i lokalpressens rapportering. Någon intern information har inte synts till vilket Kristina Nordin, som undervisar i svenska, svenska som andraspråk och tyska, ifrågasätter.
– Det skapar frustration, osäkerhet och stress över att allt bibliotekarierna nu gör, istället ska göras av oss. Vi har redan ett komplext uppdrag och får hela tiden fler arbetsuppgifter.
Hur blir det om skolbibliotekariernas uppgifter landar på lärarna?
– Likvärdigheten försvinner. Alla barn bor inte i läsande hem så vi lärare i svenska får ytterligare något att försöka få in i undervisningen. Men vi har allt annat också, så jag tror att eleverna kommer att gå miste om mycket inspiration när det gäller just läsning, säger Kristina Nordin.
Kollegan Johanna Clausson, som undervisar i svenska, engelska och so-ämnena, talar också om skolans kompensatoriska uppgift att skapa likvärdighet och att det kommer att bli svårare att fullgöra den utan skolbibliotekarier.
– Vår uppgift är att alla ska få en likvärdig skola. Men då måste vi – inte bara vi svensklärare utan alla lärare – också hinna läsa litteratur för att kunna boktipsa. Att arbetsbördan på oss kommer att öka kan man inte frångå. Risken är helt enkelt att eleverna får möta mindre litteratur, säger hon.
Skolbibliotekariernas organisation i Trelleborg har funnits sedan 2015 och omfattar sex tjänster. Beslutet om avveckling kommer att fattas vid kultur- och fritidsnämndens nästa sammanträde den 16 december. Ordförande Thomas Nilsson har avböjt att svara på frågor från Biblioteksbladet och hänvisar istället till en pressträff dagen efter mötet.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer